Eksport i import przetworów owocowych i warzywnych w I kwartale 2009
W okresie od stycznia do końca marca 2009 roku eksport przetworów owocowych był podobnie jak w przypadku owoców świeżych wyższy i wyniósł 173,7 tys. ton wobec 134,2 tys. ton w I kwartale 2008 r.
Mniejszy import w bieżącym roku to między innymi efekt większej rodzimej produkcji przetworów owocowych. Eksport przetworów warzywnych w I kwartale br. był nieco niższy i wyniósł170,0 tys. ton w stosunku do tego samego okresu 2008r. kiedy zaimportowano prawie 192,0 tys. ton.
Wartość wyeksportowanych przetworów owocowych i warzywnych wyniosła odpowiednio 191,7 mln euro i 125,2 mln euro. Jeśli chodzi o import to w I kwartale 2009r. wyniósł on 55,5 tys. ton przetworów owocowych za kwotę 73,7 mln euro oraz 55,9 tys. ton przetworów warzywnych za 54,5 mln euro.
Źródło: fresh-market.pl (kz), na podstawie FAMMU/FAPA
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl