Embargo, susza i niskie ceny szkodzą polskim producentom
2014-04-29 13:12
- Opierając się na danych różnych ośrodków, możemy stwierdzić, że w ostatnich latach wzrost cen żywności ustabilizował się na stosunkowo niskim poziomie - zauważa prof. Andrzej Kowalski, dyrektor Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. - Ceny żywności rok do roku rosną obecnie o ok. 1,5-2 proc., a w niektórych okresach spadają.
Jak podkreśla, dla najbiedniejszych nawet tak niewielka podwyżka cen jest odczuwalna. Jednak dla rynku jest ona niezbędna. Dzięki temu producenci mają środki na inwestycje, odtworzenie upraw i środki do ochrony roślin, co pozwala im z optymizmem patrzeć na następny sezon. Wyjaśnia, że podwyżki nie zawsze zależą od producentów.
- Surowce rolnicze w złotówce konsumenta jest to w granicach co najwyżej 20–30 proc., a pozostałe są to koszty energii, transportu, przechowania czy przetwórstwa – zauważa dyrektor Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.- Na ceny wpływają też czynniki zewnętrzne, takie jak embargo na polską wieprzowinę wprowadzone przez Rosję i inne kraje w obawie przed przenoszeniem wirusa afrykańskiego pomoru świń – dodaje.
Tego typu utrudnienia eksportowe zwiększają podaż na rynku krajowym, co obniża cenę w krótszej perspektywie. Jednak jest to niekorzystne dla producentów, których część wypada z rynku, ponieważ trudno im tak szybko obniżyć koszty produkcji.
- W efekcie produkuje się mniej mięsa, mniej trafia na rynek, ceny rosną, a w dodatku uzależniamy się od importu. A wtedy to importujący dyktuje warunki, a my musimy płacić więcej - wyjaśnia prof. Kowalski.
Wpływ na ceny produktów żywnościowych ma także pogoda. Choć, według eksperta, nie mamy powodów do narzekań. Najważniejsze jest to, że nie występują duże wahania temperatury między dniem a nocą.
- Pojawiają się sygnały, że jest susza, że może być nieurodzaj - mówi Kowalski. - Uważam, że jest to wyolbrzymione. W zeszłym roku, kiedy w kwietniu leżał śnieg, też głoszono klęskę. Tymczasem ceny żywności rok do roku wzrosły o 1,5 proc., co jest niezłym wynikiem - dodaje.
Jak podkreśla, dla najbiedniejszych nawet tak niewielka podwyżka cen jest odczuwalna. Jednak dla rynku jest ona niezbędna. Dzięki temu producenci mają środki na inwestycje, odtworzenie upraw i środki do ochrony roślin, co pozwala im z optymizmem patrzeć na następny sezon. Wyjaśnia, że podwyżki nie zawsze zależą od producentów.
- Surowce rolnicze w złotówce konsumenta jest to w granicach co najwyżej 20–30 proc., a pozostałe są to koszty energii, transportu, przechowania czy przetwórstwa – zauważa dyrektor Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.- Na ceny wpływają też czynniki zewnętrzne, takie jak embargo na polską wieprzowinę wprowadzone przez Rosję i inne kraje w obawie przed przenoszeniem wirusa afrykańskiego pomoru świń – dodaje.
Tego typu utrudnienia eksportowe zwiększają podaż na rynku krajowym, co obniża cenę w krótszej perspektywie. Jednak jest to niekorzystne dla producentów, których część wypada z rynku, ponieważ trudno im tak szybko obniżyć koszty produkcji.
- W efekcie produkuje się mniej mięsa, mniej trafia na rynek, ceny rosną, a w dodatku uzależniamy się od importu. A wtedy to importujący dyktuje warunki, a my musimy płacić więcej - wyjaśnia prof. Kowalski.
Wpływ na ceny produktów żywnościowych ma także pogoda. Choć, według eksperta, nie mamy powodów do narzekań. Najważniejsze jest to, że nie występują duże wahania temperatury między dniem a nocą.
- Pojawiają się sygnały, że jest susza, że może być nieurodzaj - mówi Kowalski. - Uważam, że jest to wyolbrzymione. W zeszłym roku, kiedy w kwietniu leżał śnieg, też głoszono klęskę. Tymczasem ceny żywności rok do roku wzrosły o 1,5 proc., co jest niezłym wynikiem - dodaje.
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE
Będzie embargo
2014-04-25 16:03
Wprowadzenie embarga na import polskich owoców i warzyw jest pewniejsze niż nam się wydaje. Powiedzieli nam o tym Rosjanie.
czytaj dalej
czytaj dalej
Będzie embargo czy nie będzie?
2014-04-15 10:29
To pytanie od pewnego czasu zadaje sobie każdy. Niedługo już mamy maj, tak naprawdę do końca sezonu bliżej niż dalej i jabłek w chłodniach jest coraz mniej. Teraz popyt na owoce jest naprawdę dobry, może lepiej nie kusić losu.
czytaj dalej
czytaj dalej
Nie będzie embarga na nasze jabłka?
2014-04-15 09:16
Embargo na eksport jabłek do Rosji mało prawdopodobne? Rosyjscy konsumenci i przedsiębiorcy są przeciwni wprowadzaniu embarga na ich dostawy z Polski - czytamy w serwisie forsal.pl.
czytaj dalej
Rosja grozi Polsce embargiem na import mrożonych truskawek
2014-03-05 15:06
Federalna Służba Nadzoru Weterynaryjnego i Fitosanitarnego Rosji (Rossielchoznadzor) może nałożyć embargo na import mrożonych truskawek z Chin z powodu wybuchu infekcji norowirusu w Niemczech.
czytaj dalej
Rosja zniesie embargo na sadzeniaki z Holandii
2014-02-19 10:00
Rosja dogaduje się z Finlandią i Polską na temat zniesienia embarga na sadzeniaki. A teraz wygląda na to, że do tego grona dołączy też Holandia.
czytaj dalej
Czy Rosja zniesie embargo na ziemniaki...
2014-01-22 08:07
Rosja może znieść embargo na dostawy ziemniaków z Pakistanu. Porozumienie w tej sprawie zostanie osiągnięte podczas kilkudniowej inspekcji w instytutach naukowo-badawczych i laboratoriach oraz ścisłej kontroli ziemniaków, ziarna, owoców suszonych oraz świeżych.
czytaj dalej