Gorsza jakość cytrusów z Hiszpanii?
Eksporterzy owoców cytrusowych w Valencji będą zmuszeni lepiej kontrolować wysyłki owoców w tym sezonie, po tym jak zaczęły się sygnały od odbiorców o złej jakości owoców.
Uszkodzenia owoców zostały odkryte w niektórych dostawach pomarańczy i mandarynek, a przyczyną ich są zapewne długotrwałe, ulewne deszcze, które nawiedziły Hiszpanię opóźniając również zbiory cytrusów. Po rozpoczęciu zbiorów kilkutygodniowe deszcze spowodowały, że drzewa nie miały kiedy wysychać i pozostawały cały czas mokre, co negatywnie wpłynęło na wygląd owoców. W wyniku tych doniesień Ava-Asaja - Organizacja Producentów z Valencji naciska na eksporterów jak również służby hiszpańskie, aby wprowadzić rygorystyczna kontrolę owoców w celu zapewnienia, że cytrusy opuszczające Hiszpanię będą w dobrym stanie.
Źródło: fresh-market.pl (kz), na podstawie www.fruitnet.com
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl