Holandia: znaczny spadek eksportu owoców i warzyw w I kwartale 2009
2009-05-19 00:00
Według danych opublikowanych przez holenderską organizację Productschap Tuinbouw eksport świeżych owoców i warzyw z Holandii (bez cebuli) w pierwszym kwartale br. wyniósł 258 tys. ton i był mniejszy o 25 % niż w tym samym okresie 2008r.
Przyczyną tak dużego spadku jest mi.in. opóźnienie w rozpoczęciu sezonu szklarniowego, niższe zbiory gruszek, marchwi i porów oraz znacznie wyższa podaż jabłek z innych państw unijnych.
W rezultacie eksport z Holandii do Rosji w pierwszych trzech miesiącach 2009r. spadł o 53 % w porównaniu z tym samym okresem 2008r., a do Niemiec i Holandii odpowiednio o 17 % i 25 %.
Źródło: www.fresh-market.pl (kz) na podstawie fruitnet.com
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl
Przyczyną tak dużego spadku jest mi.in. opóźnienie w rozpoczęciu sezonu szklarniowego, niższe zbiory gruszek, marchwi i porów oraz znacznie wyższa podaż jabłek z innych państw unijnych.
W rezultacie eksport z Holandii do Rosji w pierwszych trzech miesiącach 2009r. spadł o 53 % w porównaniu z tym samym okresem 2008r., a do Niemiec i Holandii odpowiednio o 17 % i 25 %.
Źródło: www.fresh-market.pl (kz) na podstawie fruitnet.com
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem