Wskaźnik ADI dla produktów ogrodniczych
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) wydał decyzję dotyczącą bezpieczeństwa spożywania owoców i warzyw z uwagi na prawdopodobną zawartość w nich azotanów, które w nadmiernej ilości mogą być szkodliwe dla zdrowia człowieka.
Zdaniem EFSA, dzienne spożywanie minimum 400 gram owoców i warzyw łącznie nie stanowi żadnego zagrożenia pod względem przekroczenia dopuszczalnych norm zawartości pozostałości pestycydów i azotanów w spożywanych produktach.
Maksymalna ilość substancji szkodliwych, jaka może być przez człowieka pobierana codziennie z żywnością przez całe życie bez negatywnych skutków dla zdrowia jest określana tzw. wskaźnikiem ADI, z ang. dopuszczalne dzienne spożycie. Wskaźnik ADI jest określany m.in. dla większości dodatków do żywności, pozostałości pestycydów i leków weterynaryjnych. Tak więc bez obawy zakłócenia wskaźnika ADI można spożywać bardzo korzystne dla organizmu codzienne porcje owoców i warzyw.
Źródło: fresh-market.pl, na podstawie raportu USDA (ts)