Jakość truskawek i poziomek
Jeśli deklarujemy na etykiecie (która jest obowiązkowa) klasę I, partia ta powinna spełnić wymagania dla deklarowanej klasy jakości. Normy obowiązują zawsze i na każdym etapie obrotu. Jakość handlową na polskim rynku kontroluje WIJHAR-S.
Co zrobić, jeśli jakość truskawki, którą producent wprowadza na rynek jest słaba ? Należy zadeklarować klasę jakości II, gdzie wymagania są znacznie mniejsze. Produkt klasy II musi tylko spełnić wymagania minimalne.
Prezentacja klasa I
Prezentacja klasa II
Czyli wg normy UE truskawki muszą być:
— całe, nieuszkodzone, (tolerancja jakościowa dopuszcza 2% owoców z objawami zepsucia),
— zdrowe; wyklucza się produkty z objawami gnicia lub zepsucia, które czynią je niezdatnymi do spożycia,
— czyste, praktycznie wolne od jakichkolwiek widocznych substancji obcych,
— o świeżym wyglądzie, ale niemyte,
— praktycznie wolne od szkodników,
— praktycznie wolne od uszkodzeń spowodowanych przez szkodniki,
— z kielichem (z wyjątkiem poziomek); kielich i szypułka (jeżeli jest) muszą być świeże i zielone,
— wolne od nadmiernego zawilgocenia zewnętrznego,
— wolne od jakichkolwiek obcych zapachów lub smaków.
Truskawki muszą być wystarczająco rozwinięte i odpowiednio dojrzałe. Ich stopień rozwoju i stan muszą umożliwiać im:
— wytrzymanie transportu i przeładunku oraz
— dotarcie do miejsca przeznaczenia w zadowalającym stanie.
Dodatkowo w klasie II dopuszczalne są następujące wady, pod warunkiem że truskawki zachowują swoje podstawowe cechy pod względem jakości, utrzymania jakości oraz prezentacji:
— wady kształtu,
— biała powierzchnia, nie większa niż jedna piąta łącznej powierzchni owocu,
— nieznaczne suche odgniecenia, bez tendencji do powiększania się,
— nieznaczne ślady ziemi.
Wielkość określa się na podstawie największej średnicy przekroju poprzecznego.
Wielkość minimalna wynosi:
— 25 mm w klasie ekstra,
— 18 mm w klasie I i II.
Nie ma określonej wielkości minimalnej dla poziomek.
Aby uniknąć reklamacji, należy dołożyć starań już podczas zbiorów i tam na polu prawidłowo sortować truskawki pod względem jakości i wielkości.