Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Uszkodzenia mechaniczne

2012-02-20 11:56
Źródło: fresh-market.pl (Krystyna Szymańska)

Producenci, szykując towar do handlu, czasami wycinają np. część korzenia marchwi z objawami zepsucia. Jest to niezgodne z normą. Również zbyt mocne przycięcie liści kapusty powoduje, że produkt jest źle przygotowany.

Nacięcia skóry np. jabłek powstają podczas sortowania na liniach sortowniczych. Jest to problem dla odbiorców, gdyż towar taki jest niezgodny z normą, a najważniejsze, że szybko się psuje. Producenci powinni kontrolować przygotowywany towar pod kątem takich uszkodzeń, bo mogą mieć reklamacje od odbiorcy. Jeśli występuje nadmierne odgniatanie jabłek lub ich mechaniczne uszkadzanie, należy sprawę zgłosić do firmy serwisującej linię sortowniczą.

Podczas ręcznego sortowania jabłek zwracamy uwagę na odgniecenia od skrzynek lub skrzynio palet. Silne odgniecenia, szczególnie te ze zmianami enzymatycznymi, nie są zgodne z wymaganiami normy dla klasy I i wymaganiami odbiorców.

Przygotowując warzywa do handlu, zwracamy uwagę na dokładne ich oczyszczenie z liści zewnętrznych. Często na nich są ślady po szkodnikach, ich odchody, ślady żerowania, a również ślady zepsucia. Takim przykładem może być niestaranne przygotowanie pora do sprzedaży: ślady ziemi między korzeniami, części liścia zewnętrznego na cebuli.

Przygotowując towar zgodnie z wymaganiami klienta, można uzyskać wyższą cenę i otrzymać następne zamówienie.

 

 

 

Masz pytanie do autora, napisz na krystyna.szymanska|freshquality.pl| |krystyna.szymanska|freshquality.pl

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE