Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Oddawanie bez podatku

Teraz sytuacja zmieni się diametralnie - podkreśla Andrzej Faliński, szef Polskiej Organizacji Handlu i Dystrybucji (POHiD). Jak mówi, dotąd dla właścicieli sklepów bardziej opłacalne było wyrzucenie jedzenia niż przekazanie go na cel charytatywny.

Jak wylicza "DP", chodzi o niebagatelne ilości, bowiem POHiD szacuje, że rocznie marnuje się ok. 300 tys. ton dobrej żywności. Czyli czterokrotnie więcej jedzenia niż w całym 2012 r. była w stanie dostarczyć Federacja Polskich Banków Żywności do ok. 1,7 mln biednych osób z całego kraju.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE