Wybrali najlepszą metodę...
Po zerwaniu owoców i warzyw, albo ścięciu kwiatów, rośliny te są wciąż żywe, a ich tkanki wciąż produkują etylen - gaz, który przyspiesza dojrzewanie i kwitnienie.
Naukowcy na całym świecie próbują zapanować nad tym naturalnym procesem. Aby zdecydować, która z metod jest najskuteczniejsza, Nicolas Keller z francuskiego centrum badawczego CNRS i jego współpracownicy analizowali wyniki niemal 300 wcześniejszych badań i porównali dostępne metody kontroli etylenu.
Doszli do wniosku, że najbardziej obiecującą metodą ochrony zielonego towaru jest fotokataliza, która sprawdza się zarówno w tradycyjnym transporcie i magazynowaniu, jak i w perspektywie załogowych misji kosmicznych. Metoda ta - z wykorzystaniem odpowiedniego katalizatora (czyli związku chemicznego, który umożliwi reakcję) i słonecznego światła - pozwala zamienić etylen w dwutlenek węgla i wodę.