Naukowcy z Instytutu Inżynierii Rolniczej i Biogospodarki Leibniza w Poczdamie opracowali nowy system czujników do pomiaru przepływu powietrza w komorach przechowalniczych dla owoców i warzyw.
czytaj dalej
Czy trzy złote za jabłko jest realne?
2017-12-08 15:03
Wszyscy zastanawiają się jak dalej będzie wyglądał sezon jabłkowy? Czy jabłko jeszcze zapłaci? Hmmmyyy… i tak i nie. Niektórzy sadownicy powinni wziąć zimny prysznic, bo wszystko zależy…
czytaj dalej
czytaj dalej
Przechowuj jabłka mądrze
2017-08-22 16:48
Kiedy w sadach dojrzewają jabłka, czas pomyśleć o ich odpowiednim przechowywaniu, aby jak najdłużej zachowały świeżość i jędrność.
czytaj dalej
czytaj dalej
Trwa okres intensywnej eksploatacji komór KA
2013-12-23 18:40
Trwa sezon przechowalniczy, okres intensywnej eksploatacji komór z kontrolowaną atmosferą. Z tygodnia na tydzień sadowników opróżniających komory lub zaglądających do nich, będzie coraz więcej – warto więc pamiętać że komory KA to nie tylko błogosławieństwo, ale i śmiertelne niebezpieczeństwo.
czytaj dalej
czytaj dalej
Wybrali najlepszą metodę...
2013-05-17 09:43
Najskuteczniejszą metodą, która pozwala opóźnić dojrzewanie owoców w transporcie czy moment więdnięcia kwiatów, a przez to zmniejszyć straty, jest fotokataliza - ustalili naukowcy w periodyku "Chemical Reviews".
czytaj dalej
Jak przechować bulwy ziemniaka
2012-12-05 13:20
Około 95 proc. zbiorów ziemniaka każdego roku przeznaczane jest do przechowywania. Jak zatem magazynować to warzywo?
czytaj dalej
Przechowywanie cebuli wpływa na jej cenę
2012-11-16 08:05
Przeprowadzone w prawidłowy sposób zbiór oraz zabiegi przedłużające trwałość cebuli mogą sprawić, że wyprodukowany towar zachowa dobrą jakość, zapewniając producentowi zbyt i korzystną cenę – przypomina serwis agroplony.pl.
czytaj dalej
Jak przechowywać warzywa korzeniowe
2012-11-14 08:00
Świeże warzywa korzeniowe pochodzące z uprawy dostępne są w okresie od maja do listopada. Przez pozostałe około 5 miesięcy dostępne są na rynku wyłącznie warzywa przechowywane. Jak przechowywać te warzywa?
czytaj dalej
Towary przewożone przez transport chłodniczy muszą mieć zapewnione określone warunki, aby nie traciły swoich cech.
czytaj dalej
Nie tylko na Haloween - dynia
2012-10-22 13:48
Owoce dyni olbrzymiej zebrane późną jesienią odznaczają się naturalną, wysoką zdolnością przechowalniczą, pod warunkiem że uwzględniona zostanie ich wrażliwość na temperatury chłodnicze podczas przechowywania.
czytaj dalej
Transport owoców
2012-10-22 08:57
Na jakość owoców istotny wpływ mają warunki transportu i ich przechowywania.
czytaj dalej
Transport warzyw
2012-10-19 21:56
Warunki transportu i przechowywania warzyw mają znaczący wpływ na ich jakość.
czytaj dalej
O chorobach przechowalniczych
2012-10-03 09:23
Zmiany chorobowe na jabłkach podczas ich przechowywania świadczą o tym, że owoce zostały porażone przez grzyby chorobotwórcze bądź są narażone na działanie niekorzystnych czynników abiotycznych.
czytaj dalej
Jakość, dojrzewanie i przechowywanie pomidorów
2012-08-13 15:03
Pomidory są bardzo cenionym warzywem ze względu na ich wartość odżywczą oraz bogactwo składników bioaktywnych.
czytaj dalej
Straty w przechowywaniu warzyw
2012-06-01 09:20
Opublikowana przez Główny Urząd Statystyczny „Wiosenną ocenę upraw rolnych o ogrodniczych” zawiera informacje dotyczące strat w przechowalnictwie warzyw. Poniżej prezentujemy te dane.
czytaj dalej
Przechowywanie a jakość warzyw
2012-03-05 15:04
W czasach ostrej konkurencji, również na rynku warzyw, producenci muszą inwestować w technologie pomagające w uzyskaniu wysokiej jakości produktu. Jakość bowiem pomaga budować markę i przyciąga klientów.
czytaj dalej
Konstrukcje stalowe Rolstal
2012-02-27 08:53
Możliwość przechowywania produktów przez dłuższy czas to podstawa. Przedstawiamy konstrukcje pomocne w tym zakresie.
czytaj dalej
Palttruss Z - nowa torebka do przechowywania
2012-02-20 08:00
Palttruss Z to nowoopracowany worek do przechowywania owowców i warzyw od japońskiej firmy Palttruss.
czytaj dalej
Warunki przechowywania i transportu partii jednorodnych oraz wrażliwość i produkcja etylenu poszczególnych produktów.
2010-11-08 21:44
Warzywa
PRODUKT TEMPERATURA
Stopnie Celsjusza WILGOTNOŚĆ
względna
powietrza % OKRES
PRZECHOWY-
WANIA PRODUKCJA czytaj dalej
Na co należy zwrócić uwagę kupując kapustę pekińską
2010-11-08 20:57
Dla kapusty pekińskiej nie określono normy handlowej UE. Istnieje norma EKG/ONZ, ale nie jest obowiązkowa.
Kapustę pekińską przewozimy w temperaturze 1 – 2 stopnie C, czytaj dalej
Kapustę pekińską przewozimy w temperaturze 1 – 2 stopnie C, czytaj dalej