Produkcja i uprawa
Dobry popyt, ponieważ zbiory awokado w Izraelu są kontynuowane w głównej części sezonu
2023-12-01 00:00
Zbiory awokado w Izraelu postępują dobrze, ponieważ jest to obecnie główna część sezonu z dobrym popytem ze strony rynków. Według Yonatana Merona, kierownika eksportu Granot Fresh, "jesteśmy teraz prawie w pełnym rozkwicie".
czytaj dalej
Słaby okres przydatności do spożycia cebuli w całej Europie powoduje niepewność co do tego, czy podaż będzie wystarczająca.
2023-12-01 00:00
Hiszpański sezon cebulowy trwa z dobrymi cenami, ale ze stagnacją popytu, choć sprzedaż wydaje się reaktywować wraz ze zbliżającym się okresem świątecznym, informuje FreshPlaza.
czytaj dalej
"Grzyby są jedną z najbardziej zrównoważonych upraw, wymagającą niewielkiej ilości światła i stosunkowo niewielkiej ilości energii. Produkcja grzybów może być również wykorzystywana do ponownego wykorzystania odpadów organicznych jako substratu, dzięki czemu wpływ na środowisko jest bliski zeru" - mówi Eldad Arnon, dyrektor generalny niemieckiej firmy produkującej grzyby.
czytaj dalej
czytaj dalej
Lidl GB przygotowuje się do rekordowych Świąt Bożego Narodzenia
2023-12-01 00:00
Łotwa: Rolnicy żądają dymisji ministra finansów
czytaj dalej
Szkody w uprawach spowodowane przez niesezonowe deszcze wzrosły do 390 000 hektarów w Indiach
2023-12-01 00:00
Według nowych szacunków, szkody w uprawach spowodowane przez niesezonowe deszcze w ciągu ostatnich kilku dni wzrosły do 390 000 hektarów.
czytaj dalej
Władze Europejskiej Konfederacji Spółdzielni Rolniczych COGECA zostały wczoraj odnowione w Brukseli na kolejne trzy lata, wraz z wyborem nowego prezesa, Szweda Lennarta Nilssona, który zastąpi Hiszpana Ramona Armengola. Włoska współpraca rolno-spożywcza będzie kontynuowana
czytaj dalej
czytaj dalej
Szef kuchni Tony García, nowy ambasador Fundacji Cellbitec
2023-12-01 00:00
Almeryjski szef kuchni Tony García, rekomendowany sześć lat z rzędu przez przewodnik Michelin i jeden z głównych bohaterów Hiszpańskiej Stolicy Gastronomii Almería 2019, został mianowany ambasadorem Fundacji Cellbitec "za swoją wartość i udokumentowane doświadczenie".
czytaj dalej
czytaj dalej
Przewaga geograficzna dla homegrown-frisée
2023-12-01 00:00
Po udanym roku Babé Farms zwiększyła w tym roku nasadzenia Blonde Frisée™ i obecnie obserwuje obfite dostawy. W tym roku Babé Farms wprowadziła również nową sałatkę Platinum Blonde Frisée™, która jest produktem o wartości dodanej, przyciętym, wstępnie umytym i gotowym do spożycia.
czytaj dalej
"Bezglebowe, bezniklowe i zrównoważone truskawki latem"
2023-12-01 00:00
Azienda Agricola Dario Gallo, z siedzibą w Montesano sulla Marcellana (Salerno, Włochy), podjęła się projektu skoncentrowanego na bezglebowej uprawie truskawek w mikro-tunelach z wykorzystaniem podłoża z włókna kokosowego i perlitu.
czytaj dalej
Niedobory wody w Meksyku były w tym roku poważnym problemem. Choć w ostatnich tygodniach sytuacja uległa poprawie dzięki większej ilości opadów deszczu, niedobór nie został jeszcze uzupełniony. "W tej chwili poziom wody jest nadal niższy o 60 do 70 procent w porównaniu do normalnego poziomu" - mówi Frank Camera z Delta Fresh
czytaj dalej
czytaj dalej
Defra "potrzebuje budżetu w wysokości 4 mld funtów", twierdzi CLA
2023-11-30 13:00
Rząd musi wesprzeć rolników budżetem w wysokości 4 miliardów funtów rocznie, aby zdobyć zaufanie rolników i następnego pokolenia;
czytaj dalej
Hiszpania utworzyła Międzybranżową Organizację Awokado i Mango
2023-11-30 00:00
Organizacja Międzybranżowa Awokado i Mango, która składa się z producentów i stowarzyszeń marketingowych obu produktów, została utworzona w celu zachęcania do konsumpcji krajowej, promowania badań i innowacji, poprawy wiedzy na temat produkcji i rynku oraz promowania środków regulacji podaży.
czytaj dalej
Uniwersytet Aston pomaga w walce z międzynarodowym marnotrawstwem plonów dzięki nowym, zrównoważonym coolboxom
2023-11-30 00:00
Uniwersytet Aston ma zająć się międzynarodowym marnotrawstwem plonów poprzez opracowanie mobilnego i zrównoważonego systemu chłodzenia dla klimatu subtropikalnego. Uniwersytet otrzymał dotację w wysokości 241 075 funtów od Innovate UK, która jest częścią ponad miliona funtów ogólnego finansowania projektu CoolRun w Wielkiej Brytanii.
czytaj dalej
czytaj dalej
Fundacja Miguela Garcíi rozpoczyna drugą edycję kursu na temat innowacji technicznych w rolnictwie intensywnym, po sukcesie pierwszej edycji. Działanie szkoleniowe, które zostanie przeprowadzone wspólnie z Centrum Kształcenia Podyplomowego i Ustawicznego oraz Centrum Badań w Rolnictwie Intensywnym.
czytaj dalej
czytaj dalej
Sezon importowy winogron stołowych miał wyjątkowy początek, ponieważ dostawy z Peru do Ameryki Północnej rozpoczęły się około sześć tygodni wcześniej niż zwykle. "Jest to częściowo spowodowane deszczem i wpływem huraganu Hilary na sezon winogronowy w Kalifornii" - mówi Antonio Escobar z Divine Flavor. Peru
czytaj dalej
czytaj dalej
"Produkcja warzyw, takich jak pory i marchew, zostanie w tym sezonie zmniejszona w Andaluzji z powodu suszy".
2023-11-30 00:00
Kampania na rzecz warzyw gruntowych, takich jak pory, marchew, kalarepa i kapusta, rozpoczyna się obecnie w południowej Hiszpanii, ograniczona czynnikami takimi jak niedobór wody, który doprowadził do zmniejszenia szacowanych ilości dla tej kampanii, oraz trudności ze znalezieniem wystarczającej siły roboczej.
czytaj dalej
"Ameryka Łacińska i Indonezja otworzyły się, ponieważ ich stali dostawcy mieli mniejsze zbiory".
2023-11-30 00:00
Pomimo niższych zbiorów jabłek w Europie, w chwili obecnej nie wydaje się, aby na rynku europejskim było więcej miejsca na eksport polskich jabłek, mówi Adam Malengiewicz, kierownik sprzedaży polskiego eksportera jabłek Ewa-Bis: "Jak dotąd nasz sezon jabłkowy przebiega całkiem dobrze. Faktem jest, że
czytaj dalej
czytaj dalej
Oczekuje się, że zbiory wiśni w Chile będą nieco mniejsze niż w latach 2022-2023. Podczas gdy areał upraw rośnie z każdym rokiem, warunki pogodowe będą miały negatywny wpływ na tegoroczną wielkość zbiorów. "Gdyby kraj miał pełne zbiory, znacznie przekroczyłby 100 milionów (5 kg) kartonów
czytaj dalej
czytaj dalej
Niemieckie ogrodnictwo rynkowe w europejskim porównaniu - suwerenność żywnościowa i bezpieczeństwo żywnościowe w centrum uwagi
2023-11-30 00:00
Producenci warzyw i inni przedstawiciele sektora warzywnego spotkali się po raz kolejny na 58. jesiennej konferencji niemieckich producentów warzyw, tym razem w hotelu Bauer w Monachium-Feldkirchen. Przemówienia powitalne wygłosił Christian Ufen, przewodniczący Federalnego Stowarzyszenia Producentów Warzyw.
czytaj dalej
czytaj dalej
Jako złożona sieć produkcji, przetwarzania, transportu i konsumpcji żywności, globalny system żywnościowy znajduje się w krytycznym momencie. Nowoczesne techniki rolnicze mogą osiągnąć bezprecedensowy poziom produkcji żywności. Jednak przemysł świeżych produktów jest naznaczony nierównościami, które dotykają miliony ludzi.
czytaj dalej
czytaj dalej