Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Zawartość azotu w glebie

2012-04-25 10:00
Źródło: fresh-market.pl za WARZYWA 4/2012 (ik)

Azot to jeden z głównych składników pokarmowych, niezbędnych do życia roślin. Podczas okresu wegetacji jest pobierany przez korzenie w postaci jonów. Azot pobudza rośliny do wzrostu, dlatego ważne jest odpowiednie zaopatrzenie ziemi w ten pierwiastek, zwłaszcza wiosną. Występuje on w postaci mineralnej i organicznej, zarówno w jednej jak i w drugiej formie ulega intensywnym przemianom i rośliny nie otrzymują go tyle, ile powinny. Głównym źródłem azotu jest nawożenie mineralne. Uzupełnieniem gleby w azot jest nawożenie organiczne lub przyoranie roślinnych resztek, szczególnie tych z rodziny bobowatych. Opracowanie właściwej dawki azotu jest ważne, zwłaszcza w przypadku warzyw. Nadmierne nawożenie powoduje akumulację szkodliwych azotanów w częściach nadziemnych oraz przenikanie ich do wód gruntowych.

Prawidłowe zastosowanie azotu jest możliwe tylko na podstawie analizy chemicznej gleby. Próbka gleby musi być reprezentywna dla pól o takim samym rodzaju uprawy, typie gleby i obsadzonych tym samym gatunkiem. Należy je pobierać laską Egnera, świdrem lub szpadlem, wykopując dołek o głębokości 20 cm i odcinając na 2 cm jego brzegi. W przypadku roślin jednorocznych, płytko ukorzenionych glebę pobiera się z głebokości do 20 cm. W przypadku roślin wieloletnich, mocno ukorzenionych - do 30 cm lub od 31 cm do 60 cm i od 61 cm do 90 cm. Z powierzchni do 1 ha pobiera się od 15 do 20 próbek pojedynczych. Pobrane próbki najlepiej wymieszać dokładnie w pojemniku i pobrać próbę zbiorczą o wadze ok. 0,5 kg. Potem trzeba ją dokładnie opisać. Lepiej nie pobierać prób zbyt mokrej gleby i pochodzącej z kompostowników i kretowisk. Analizę chemiczną gleby można wykonać w 17 okręgowych stacjach chemiczno-rolniczych lub w prywatnym laboratorium. Koszty wynoszą ok. 40 zł za próbę.

W uprawie gatunków o niewielkich wymaganiach pod względem azotu uzupełnia się go jednorazowo przed wysianiem lub wysadzeniem roślin. W przypadku gatunków o dużych wymogach azot trzeba wprowadzać kilkakrotnie. Połowę lub 2/3 azotu należy wysiać przedwegetacyjnie, a pozostałą część zastosować podczas wegetacji w kilku niewielkich dawkach. Do nawożenia pogłównego dobrze jest wybierać nawozy dobrze rozpuszczalne, w formie saletrzanej, np. saletra wapniowa.

Na podstawie artykułu dr inż. Karoliny Pitury i dr inż. Zbigniewa Jarosza.

Słowa kluczowe: nawożenie azotem, warzywa, azot
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE