Produkcja
Pionierska uprawa organicznych migdałów w Gruzji z wykorzystaniem hiszpańskiej wiedzy specjalistycznej.
2025-06-25 00:00
Ponad połowa produkcji migdałów na świecie tradycyjnie pochodzi z Stanów Zjednoczonych, głównie z Kalifornii, gdzie suchy klimat i infrastruktura irygacyjna umożliwiają uprawę na dużą skalę. W 2003 roku Stany Zjednoczone zebrali około 1,8 miliona ton, co stanowiło 51% światowego zapotrzebowania. Inne...
czytaj dalej
Wczesne zimowe jujuby z Dali, prowincji Shaanxi w Chinach, trafiły na rynek na początku maja, około dwóch tygodni wcześniej niż w poprzednich latach. Tegoroczny plon radzi sobie dobrze, charakteryzując się stałą jakością pod względem smaku, zawartości cukru i wielkości. Ponadto, ceny na farmach są niższe w porównaniu do
czytaj dalej
Stworzyliśmy bezpośredni kanał komunikacji z producentami.
2025-06-25 00:00
Stowarzyszenie Grupo Fashion (AGF) oraz BASF | Nunhems zaprezentowały w ostatni czwartek, 19 czerwca, nowo powołany Klub Producentów fashion®, podczas wydarzenia, które zgromadziło członków Grupy AGF oraz ich rolników w Klubie Golfowym Playa Serena. W ten sposób
czytaj dalejTROPS rozbudowuje swoje obiekty w Tavira (Portugalia).
2025-06-25 00:00
W ostatnią środę, 18 czerwca, TROPS otworzyło nowe obiekty w Tavira, Portugalii. Dzięki temu będą mogli lokalnie kalibrować i klasyfikować owoce, co zwiększy wydajność ich działalności. Portugalska produkcja wygenerowała w zakończonej niedawno kampanii.
czytaj dalej
Andaluzja opowiada się za silną Wspólną Polityką Rolną, która zagwarantuje przyszłość sektora warzywno-owocowego.
2025-06-25 00:00
Jak wyjaśnił Fernández-Pacheco w ramach posiedzenia zarządu AREFLH, "sektor owoców i warzyw jest jednym z najbardziej dynamicznych i zorganizowanych w europejskim rolnictwie, a jego sukces zależy od konkretnego i dostosowanego budżetu w ramach WPR, który powinien być"
czytaj dalej
Na półce znajdują się różnorodne odmiany winogron Barbera z Sycylii.
2025-06-25 00:00
Sezon winogron stołowych Barbera International właśnie się rozpoczął: jest to produkcja w całości z Sycylii, która korzysta z odpowiedniego klimatu i gleby. "Każdy grono winogron Barbera jest autentycznym wyrazem naszej ziemi, ukształtowanym przez unikalną dolomitową glebę" - mówi.
czytaj dalej
W miarę jak coraz więcej producentów dostarcza swoje produkty bezpośrednio do detalicznych sklepów, coraz częściej stają oni w obliczu nowych wymagań dotyczących bezpieczeństwa żywności, przykładem może być Stany Zjednoczone. Bas van der Elst z firmy DL Plastics wyjaśnia. "Od nasion po pakowanie pojawiają się nowe wymagania. Jako przetwórca— i jako"
czytaj dalej
Na początku wzrostu prawie każdy gatunek ma niewielkie wymagania wodne. Rośliny potrzebują stosunkowo niewiele wody do kiełkowania, ale te potrzeby wyraża się jako procent masy nasion. Zazwyczaj ilość ta nie przekracza dwukrotności masy nasion.
czytaj dalej
Sklepy Seven-Eleven na Hokkaido w Japonii niedługo będą sprzedawać makaron Caprese z pomidorami uprawianymi w szklarniach ogrzewanych geotermalnie z miasta Mori-Machi. Nadmiar ciepła z elektrowni geotermalnej w Mori jest dostarczany do szklarni w okolicy Nigorikawa, co umożliwia uprawę.
czytaj dalej
Minister Rolnictwa (CS) Mutahi Kagwe ogłosił wycofanie z rynku kenijskiego 77 produktów pestycydów końcowego użytku z powodu obaw dotyczących bezpieczeństwa. W oświadczeniu z poniedziałku, 23 czerwca, CS Kagwe powiedział, że decyzję tę podyktowała konieczność przeglądu obecnie zarejestrowanych pestycydów w Kenii.
czytaj dalej
Systemy fotowoltaiczne na pływających platformach i na ziemi, wraz z zbieraniem deszczówki, stają się coraz bardziej ekologicznymi wyborami.
2025-06-25 00:00
Fri-El z Ostellato (w prowincji Ferrara) nadal podejmuje ekologiczne decyzje, które zawsze go charakteryzowały. Obecne 30 hektarów szklarni powstały właśnie z konieczności wykorzystania ciepła produkowanego przez zakład biogazu. Menadżer ds. marketingu Sandra Gostner.
czytaj dalej
Konferencja plantatorów borówki w Skierniewicach - nowe odmiany, innowacje i technologie przyszłości
2025-06-25 00:00
24 czerwca w Skierniewicach odbyło się spotkanie przedsezonowe członków Stowarzyszenia Polskich Plantatorów Borówki. Wydarzenie to stanowiło doskonałą okazję do zapoznania się z najnowszymi inwestycjami i osiągnięciami Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach. Na polach doświadczalnych [...]
czytaj dalej
Wielka Brytania: Zmiana podłoża może pomóc przemysłowi truskawkowemu w zmniejszeniu emisji gazów cieplarnianych.
2025-06-25 00:00
Brytyjscy producenci owoców mogliby obniżyć swoje koszty, emisję dwutlenku węgla i zużycie wody, przechodząc na zrecyklowany włókno kokosowe, opracowane w ramach projektu finansowanego przez Growing Kent & Medway. Włókno kokosowe, produkt uboczny przetwarzania kokosa, jest powszechnie stosowane jako zrównoważona alternatywa dla torfu do uprawy truskawek i.
czytaj dalej
Australia: Ceny gwałtownie rosną z powodu niedoboru pomidorów spowodowanego wybuchem wirusa i deszczową pogodą
2025-06-25 00:00
Konsumenci płacą "nigdy wcześniej nie widziane" wysokie ceny za świeże pomidory, ponieważ ten podstawowy produkt stał się trudniejszy do zdobycia w ostatnich tygodniach. Dwa główne sieci supermarketów w Australii zgłosiły problemy z dostawą, a wszystkie odmiany świeżych pomidorów zostały dotknięte w różnym stopniu. Trudne warunki pogodowe
czytaj dalej
Gospodarka o obiegu zamkniętym w rolnictwie: 74% gospodarstw rolnych jest już aktywnych.
2025-06-25 00:00
74% gospodarstw rolnych stosuje przynajmniej jedną praktykę zrównoważoną, opartą na zrównoważonym i regeneracyjnym wykorzystaniu zasobów naturalnych w celu zapobiegania ich wyczerpaniu i ograniczania marnotrawstwa. Tak wynika z badania przeprowadzonego przez Ośrodek Zrównoważonego Żywnościowania Politechniki Mediolańskiej.
czytaj dalej
Zapylacze, w tym pszczoły miodne i rodzime owady, takie jak ćmy, chrząszcze i muchówki, odgrywają kluczową rolę w zdrowiu ekosystemów oraz rolnictwie. Globalnie te stworzenia zapylają 75 procent roślin kwitnących, a ponadto 35 procent światowych upraw żywności zależy od pracy zapylaczy.
czytaj dalej
Miejski rząd Baguio promuje inteligentne rolnictwo miejskie poprzez budowę miejsc technologicznych i hydroponicznych. Dr. Silardo Bested, szef Miejskiego Biura Weterynarii i Rolnictwa, powiedział, że już utworzyli sześć miejsc technologicznych, szczególnie w barangays Kabayanihan, Outlook,
czytaj dalej
Technologia nanodotów węglowych, początkowo opracowana do zastosowań medycznych, jest teraz adaptowana do zastosowania w rolnictwie, aby wspierać rozwój biopreparatów opartych na RNA. Technologię opracowała firma CDotBio, wyodrębniona z biotechnologicznych działań Uniwersytetu w Bristolu w Wielkiej Brytanii.
czytaj dalej
"To, co się tyczy uprawy organicznej, polega na tym, że nie można hodować tego, co my robimy."
2025-06-25 00:00
Organiczny producent cytrusów w Eastern Cape twierdzi, że znaleźli sposób na poprawienie zimowego protokołu sterylizacyjnego w Europie, który spowodował straty wśród ich organicznych pomarańczy bez wosku i fungicydów od jego kontrowersyjnego wprowadzenia w 2022 roku. "To już czwarty rok obowiązywania protokołu sterylizacyjnego, a my...
czytaj dalej
Silny sztorm, który w poniedziałek dotknął obszar Calatino w prowincji Catania, pozostawił za sobą poważne skutki dla lokalnego rolnictwa, w szczególności dla sektora cytrusowego, który już wcześniej był wystawiony na ciężkie próby z powodu innych trudności strukturalnych. W obliczu tej sytuacji
czytaj dalej