Rośliny uprawne stają się mniej odżywcze
2014-05-12 15:15
Badacze próbowali wyobrazić sobie, co by się stało, z różnymi odmianami pszenicy, ryżu, grochu, soi, kukurydzy, sorgo i rzepaku w przypadku wzrostu stężenia CO2 na poziomie, który jest oczekiwany w połowie dwudziestego pierwszego wieku - czyli do 550 ppm (1 ppm = jednomilionowa część stężenia gazów w atmosferze). Pszenica może stracić niektóre właściwości odżywcze, ponieważ zmiana składu powietrza wpływa na rośliny.
Eksperyment przeprowadzono z użyciem systemu FACE, który bada i koryguje poziom dwutlenku węgla na powierzchni Ziemi. Badacze ustalili, że większość wartości odżywczych roślin zmniejszyła się wraz ze wzrostem poziomu CO2 w atmosferze.
W ten sposób odkryto, że zawartość cynku i żelaza w pszenicy, ryżu, grochu i soi znacznie zmniejszyła się wraz ze wzrostem poziomu dwutlenku węgla. Ponadto, w pszenicy i ryżu odnotowano znaczną redukcję zawartości białka. Wyniki badań opublikowano w czasopiśmie Nature.
Średni poziom dwutlenku węgla w atmosferze przekraczał 400 ppm przez cały kwiecień br. Naukowcy z Scripps Institution of Oceanography alarmują, że w ciągu ostatnich 800 tys. lat poziom CO2 w atmosferze nie przekroczył 300 ppm. Ostatni raz zawartość dwutlenku węgla w atmosferze wynosiła 400 ppm około 3,5 mln lat temu, kiedy klimat Ziemi był znacznie cieplejszy niż dziś.
Niektórzy klimatolodzy nazywają wskaźnika 350 ppm „magiczną liczbą". Przekroczenie tej wartości, w ich opinii, oznacza długoterminowe zmiany klimatu. Ludzkość poniesie smutne konsekwencje tych zmian. Jednym z tych następstw, jak widać, będzie zmniejszenie wartości odżywczej niektórych odmian zbóż i roślin strączkowych.
Eksperyment przeprowadzono z użyciem systemu FACE, który bada i koryguje poziom dwutlenku węgla na powierzchni Ziemi. Badacze ustalili, że większość wartości odżywczych roślin zmniejszyła się wraz ze wzrostem poziomu CO2 w atmosferze.
W ten sposób odkryto, że zawartość cynku i żelaza w pszenicy, ryżu, grochu i soi znacznie zmniejszyła się wraz ze wzrostem poziomu dwutlenku węgla. Ponadto, w pszenicy i ryżu odnotowano znaczną redukcję zawartości białka. Wyniki badań opublikowano w czasopiśmie Nature.
Średni poziom dwutlenku węgla w atmosferze przekraczał 400 ppm przez cały kwiecień br. Naukowcy z Scripps Institution of Oceanography alarmują, że w ciągu ostatnich 800 tys. lat poziom CO2 w atmosferze nie przekroczył 300 ppm. Ostatni raz zawartość dwutlenku węgla w atmosferze wynosiła 400 ppm około 3,5 mln lat temu, kiedy klimat Ziemi był znacznie cieplejszy niż dziś.
Niektórzy klimatolodzy nazywają wskaźnika 350 ppm „magiczną liczbą". Przekroczenie tej wartości, w ich opinii, oznacza długoterminowe zmiany klimatu. Ludzkość poniesie smutne konsekwencje tych zmian. Jednym z tych następstw, jak widać, będzie zmniejszenie wartości odżywczej niektórych odmian zbóż i roślin strączkowych.
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE
Program nawożenia grusz
2014-03-12 11:41
Grusza zaliczana jest do gatunków ciepłolubnych. Ma duże wymagania co do wilgotności gleby, źle znosi okresy posuchy, szczególnie w pierwszych latach po posadzeniu. Preferuje gleby gliniaste, głębokie, zasobne i żyzne. Jakie nawożenie zastosować, aby podnieść plon i poprawić jego jakość?
czytaj dalej
Integrowane nawożenie truskawek
2014-03-11 09:46
Według definicji Integrowana Produkcja jest to produkcja wysokiej jakości między innymi owoców, dająca pierwszeństwo bezpiecznym metodom niechemicznym, minimalizująca niepożądane efekty uboczne stosowanych agrochemikaliów ze szczególnym uwzględnieniem ochrony środowiska i zdrowia ludzi.
czytaj dalej
Nowy rozdział w nawożeniu upraw
2014-02-13 11:09
Rok 2014 już od samego początku jest przełomowy dla producentów rolnych, z uwagi na fakt wprowadzenia obowiązku stosowania integrowanej ochrony roślin oraz z uwagi na nowe kierunki wytyczone przez Komisję Europejską, zgodnie z którymi należy redukować stosowanie nawożenia mineralnego, które przyczynia się do degradacji gleb i zanieczyszczenia środowiska naturalnego.
czytaj dalej
Racjonalizacja nawożenia
2014-01-08 10:39
W ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat w rolnictwie na całym świecie masowo stosowano środki ochrony roślin i nawozy mineralne, co przyczyniło się do nadmiernej degradacji środowiska naturalnego. Jest to efektem pogoni za wysokimi plonami o jak najwyższej jakości.
czytaj dalej
Nawożenie w rolnictwie ekologicznym
2013-12-17 13:49
Rewolucja w nawożeniu azotem specjalnych upraw ekologicznych.
czytaj dalej