Oszczedzaj czas i pieniadze- wszystkie informacje o cenach owoców i warzyw w abonamencie Fresh-market.pl

Kup teraz abonament!

Rośnie apetyt na gatunki mało znane

W ostatnich latach coraz większym zainteresowaniem wśród osób związanych z sadownictwem cieszą się rośliny jagodowe. Nadal w dużym stopniu uprawiane są truskawki, maliny i porzeczki: czerwona i czarna, ale coraz więcej uwagi poświęca się możliwości uprawy np. derenia jadalnego czy świdośliwy.

Świdośliwa
Gatunkiem stosunkowo nowym i wciąż mało znanym w Polsce jest badana już od kilkunastu lat przez prof. Stanisława Plutę świdośliwa (Amelanchier sp.). Roślina ta pochodzi z północnej części Stanów Zjednoczonych i Kanady, jest więc wyjątkowo dobrze przystosowana do warunków klimatycznych panujących w Polsce. Charakteryzuje się wysoką mrozoodpornością do –40°C i jest w małym stopniu porażana przez choroby czy szkodniki. Zdaniem prof. S. Pluty, jest to gatunek, który nadaje się do integrowanej produkcji owoców.

Owoce są soczyste i słodkie, zawierają duże ilości cukrów (15,9-23,4 proc. sacharozy i 8-12 proc. cukrów prostych) oraz niewiele kwasów organicznych. Mają wysoką wartość prozdrowotną.  Owoce świdośliwy są zebrane w grona i nieco przypominają owoce aronii, dorastają do 10-15 mm (0,5-0,8 g).

Rośliny mogą być prowadzone jako formy krzewiaste lub drzewiaste, których wysokość, w zależności od metody prowadzenia, wynosi 0,5-2,5 m. Są to rośliny długowieczne, owocują nawet do 30 lat, a w okres owocowania wchodzą w 3-4 roku po posadzeniu. Kwitnienie przypada na 1-15 maja, natomiast pierwsze owoce dojrzewają pod koniec czerwca. W przypadku owoców świdośliwy z przeznaczeniem do przemysłu możliwy jest mechaniczny zbiór za pomocą kombajnu do owoców jagodowych. Zdaniem prelegenta, rośliny powinny być sadzone w rozstawie 4,5 x 0,8-1,0m (2500 szt./ha), a plonowanie 6-8-letnich krzewów jest na poziomie 10-15 t/ha. Wśród polecanych przez badacza odmian znalazły się ‘Smoky’, ‘Honeywood’ (owoce duże), ‘Martin’, ‘Northline’oraz ‘Thiessen’.

Owoce świdośliwy nadają się do bezpośredniego spożycia, ale także do produkcji dżemów, konfitur, soków, nalewek oraz różnego rodzaju syropów do deserów.

Dereń jadalny
Dereń jadalny (Cornus mas L.) podobnie jak świdośliwa, może być prowadzony w formie drzewa lub krzewu i osiąga wysokość do ok. 8 m. Zaczyna owocować w 3.-4. roku po posadzeniu, a pierwsze plony wynoszą 5-10 kg/krzew. W kolejnych latach są one zwykle na poziomie ok. 40 kg/krzew.

Owoce derenia to pestkowce, które dorastają do 1,5-2 cm, a ich masa to średnio 1,6-2,6 g. Ważną cechą wyróżniającą odmiany derenia – oprócz terminu dojrzewania – jest ich podatność na opadanie. Owoce niektórych odmian opadają bowiem przed osiągnięciem fazy dojrzałości zbiorczej, np. ‘Jantarnyj’.

Odmianą szczególnie godną polecenia do uprawy towarowej jest austriacka ‘Jolico’. Obok innych badanych w SD w Dąbrowicach odmian: ‘Radost’ i ‘Elegantnyj’, okazała się ona bardzo plenna. Jej owoce są bardzo atrakcyjne, ich średnica to 17mm, amasa – 4-6 g. Duże owoce o masie 6-7 g w naszym kraju tworzą także odmiany: ‘Widubiecki’ i ‘Swietliczok’. Zdaniem prelegenta, ukraińskie i niemieckie odmiany derenia jadalnego badane w IO nadają się do uprawy w warunkach Polski Centralnej, nawet metodą ekologiczną.

Na podstawie artykułu: "Rośnie apetyt na derenia jadalnego i świdośliwę", dr inż. Dorota Łabanowska-Bury, w: "Warzywa" 9/2012.

Słowa kluczowe: dereń jadalny, świdośliwa, owoce
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE