Oszczedzaj czas i pieniadze- wszystkie informacje o cenach owoców i warzyw w abonamencie Fresh-market.pl

Kup teraz abonament!

Czym otulić uprawy?

2013-04-02 08:02

Na początku warto, zaznaczyć, że płaskie okrycia mogą przynieść oszczędności, są tańsze od tuneli. Samo okrywanie upraw może przyśpieszyć wegetację roślin od jednego tygodnia do trzech tygodni. Przykrywa się przede wszystkim warzywa kapustne, ziemniaki, sałatę, rzodkiewkę, marchew, szpinak oraz warzywa dyniowate. Nierzadko także truskawki i maliny.

Folia perforowana

Najczęściej używana do okrywania upraw jest folia perforowana. Zawiera ona od 100 do 500 otworów na m2 o średnicy od 6mm do 10mm. Folia gwarantuje najlepsze warunki termiczne oraz zatrzymuje wilgotność. Jednak trzeba monitorować przykrytą uprawę, aby zbyt długo pod folią się nie znajdowała – może dość do poparzenia liści lub wpłynąć negatywnie na rozwój rośliny np. w przypadku kapusty pojawia się wydłużony głąb. Pod folią również lubią rosnąć chwasty.

Agrowłóknina

Agrowłókniny SA materiałem, które mają podobne właściwości do foli. Zabezpieczają uprawy przed niskimi temperaturami i silnymi wiatrami. Jednak gleba pod takim przykryciem nagrzewa się dłużej i efekt przyśpieszonych planów jest o wiele słabszy. Największym atutem takie przykrycia jest brak ryzyka poparzenia roślin. Dodatkowo bardzo dobrze przepuszcza wodę i można przez nie podlewać uprawy. Rośliny także po zdjęciu agrowłókniny bardzo szybko adaptują się do warunków zewnętrznych.

Co warto wiedzieć o okrywaniu?

W przypadku obydwu okryć pole uprawne powinno być pozbawione brył ziemi, patyków i resztek pożniwowych. Tego typu rzeczy mogą przedrzeć folię lub agrowłókninę. Należy także staranie umocować brzegi po okryciu, aby nie biły o podłoże. W przypadku agrowłókniny nie zaleca się stosowania preparatów chemicznych opartych na chlorze i siarce – są rżące dla agrowłókniny.

Poniżej prezentujemy tabelę pomocniczą z terminami okrywania upraw (źródło: agrimpex.pl):

Na podstawie artykułu Aleksandry Andrzejewskiej pt. "Okrycie z folii lub agrowłókniny" z magazynu "Warzywa" nr 2/2013.

 

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE