Kontaktujemy się w sprawie cen z kilkuset skupami w całej Polsce. Korzystaj z naszych informacji.

Kup teraz abonament!

FRESH 2010

Ożywienie gospodarcze w Rosji trwa, a w ciągu najbliższych lat powinny wzrosnąć możliwości rozwoju sprzedaży dla lokalnych i zagranicznych dostawców świeżych produktów. Taka jest konkluzja konferencji FRESH zorganizowanej przez Eurofruit Magazine oraz Freshfel Europe, która odbyła się w dniach 13-15 kwietnia w hotelu Corinthia w Sankt Petersburgu w Rosji.

Boris Planer, czołowy analityk Planet Retail powiedział, że oznaki ożywienia gospodarczego już widać, szczególnie w głównych ośrodkach miejskich jakimi są Petersburg i Moskwa. Jednak podkreślił, że popyt krajowy jest niestabilny i nie można oczekiwać, że gospodarka powróci do stanu sprzed kryzysu wcześniej niż w 2012 r. W przypadku handlu detalicznego sytuacja jest nieco lepsza. Na ten rok planowany jest wzrost o 3,3 proc., co oznacza, że powrót do stanu sprzed kryzysu jest możliwy do jesieni 2011. Produkty importowane stają się tańsze dla konsumentów w wyniku umacniającego się rubla i spadającej inflacji (spadek o połowę do 7,2 proc. w ciągu 12 miesięcy do lutego br.). Spada również bezrobocie, ale w tym wypadku rzeczywiste ożywienie będzie miało miejsce w przyszłym roku.

Wśród rosyjskich konsumentów rośnie świadomość zdrowego odżywiania, co dobrze wróży sektorowi świeżych owoców i warzyw. Potwierdził to Dmitriy Sharikov, manager owoców i warzyw detalicznej sieci Okey, którego zdaniem sektor detaliczny przeżywa szybki wzrost, a produkty świeże pozostają kluczowym elementem przyciągającym konsumentów. Sprzedaż świeżych owoców i warzyw w sieci sklepów Okey rośnie, a sieć planuje otworzyć nowe centra dystrybucyjne w całej Rosji. Pozytywne trendy można też zaobserwować w sprzedaży droższych produktów. Już widać ożywienie np. w sprzedaży importowanych gruszek. Zanotowano też znaczny wzrost sprzedaży truskawek i malin.

Podczas konferencji poruszono także kwestie bezpieczeństwa żywności przy imporcie do Rosji.
Wraz z rosnącym importem świeżych produktów do Rosji, kwestia bezpieczeństwa żywności stała się elementem kluczowym, który jest mocno zakorzeniony w podejściu rosyjskich władz do tego sektora.
Alexey Sarin z Rosyjskiej Federalnej Służby Nadzoru Weterynaryjnego i Fitosanitarnego mówił o ostrzejszych niż w przeszłości kontrolach prowadzonych przez służbę fitosanitarną, która corocznie sprawdza pozostałości pestycydów w 12-15 mln ton produktów, z czego 20 proc. stanowią produkty importowane. Ostatnio wprowadzono obowiązek kontroli nowych produktów, m.in. owoców kiwi z Grecji, gruszek z Belgii i Portugalii, hiszpańskich cytrusów i owoców pestkowych, włoskich winogron, holenderskich warzyw.
Poinformował, że rosyjskie służby są w trakcie procesu podpisywania porozumień o współpracy z krajami dostarczającymi świeże produkty do Rosji.

Więcej informacji na temat konferencji na stronie freshcongress. com

Źródło: fresh-market.pl (kz)