Fruchthandel online
Podczas "Kongresu Interpoma" głównym tematem były nowe technologie hodowli oraz rewolucja cyfrowa w uprawie jabłek.
czytaj dalej
Na „Kongresie Interpoma” skupiono się na nowych technologiach hodowlanych i cyfrowej rewolucji w uprawie jabłek.
czytaj dalej
Uniwersytet w Kilonii: Nowe badanie analizuje niebezpieczne szkodniki roślin o dużej różnorodności.
2024-11-25 16:00
Patogen należy do oomycetów. Pomimo nazwy, która tłumaczy się jako „grzyb jajowy”, ta grupa organizmów jest bliżej spokrewniona z algami niż z prawdziwymi grzybami. „Pythium powoduje zgniliznę korzeni i łodyg”, wyjaśnia Prof. Dr. Daguang Cai z Wydziału Molekularnego.
czytaj dalej
W określonym okresie większość polskich jabłek, aż 46 000 ton, została wyeksportowana do Kazachstanu. W tym samym okresie w 2023 roku było to 43 000 ton jabłek. Drugim największym odbiorcą polskich jabłek był Rumunia, gdzie sprzedano ponad 37 000 ton polskich jabłek.
czytaj dalej
DGE: Więcej warzyw i mniej czerwonego mięsa - pozytywne trendy w spożyciu żywności.
2024-11-25 13:00
"Rosnące spożycie zbóż, zwłaszcza w postaci produktów pełnoziarnistych, oraz owoców i warzyw, włącznie z roślinami strączkowymi, ma zarówno korzyści zdrowotne, jak i ekologiczne i klimatyczne" - mówi Prof. Dr. Kurt Gedrich. "To samo dotyczy niskiego spożycia...
czytaj dalej
Projekt It’s Bio prezentuje Bio-Granatapfel - łącząc smak, korzyści zdrowotne i ochronę środowiska.
2024-11-22 09:00
Ten starożytny owoc, który obecnie jest symbolem dobrobytu i zrównoważonego rozwoju, jest centrum produkcji i wzrostu komercyjnego, spełniając oczekiwania konsumentów, którzy coraz bardziej zwracają uwagę na zdrowie i ekologiczność - mówi projekt.
czytaj dalej
Uniwersytet Harper Adams otrzymuje fundusze na badania dotyczące odporności roślin uprawnych na zmiany klimatyczne.
2024-11-22 09:00
Ministerstwo Środowiska, Żywności i Spraw Wiejskich (Defra) przyznało VeGIN 3 miliony GBP, aby kontynuować swoją pracę i ustalić odporność upraw warzyw na szkodniki abiotyczne i biotyczne oraz choroby.
czytaj dalej
Po udanym zimowym eksperymencie w latach 2023 i 2024, podczas którego Rijk Zwaan osiągnął plon 230 ogórków na m², zespół jest teraz zmotywowany do dalszego zwiększania wyników. Marcel van Koppen, Koordynator Roślin Ogórkowych, wyjaśnia: "Naszym celem jest zwiększenie udziału"
czytaj dalej
Spadek popytu na sałatę lodową spowodowany warunkami pogodowymi.
2024-11-21 10:00
Zimowe warunki pogodowe sprawiają, że popyt na sałatki sezonowo maleje. Także na niemieckich rynkach hurtowych zaczyna odczuwać się zimowa pora roku, a sprzedaż hiszpańskiej sałaty lodowej idzie opornie. Wbrew oczekiwaniom, wysoki stopień intensywności reklamowej nie przyniósł oczekiwanych rezultatów.
czytaj dalej
Zbiory ziemniaków w Turyngii są powyżej przeciętnej.
2024-11-21 10:00
Średnia z lat 2018/2023 została przekroczona o prawie jedną czwartą (+7 t na hektar lub +22 %). W tym roku zbiory wyniosły około 50 700 ton ziemniaków. W porównaniu z poprzednim rokiem zebrano o 2 500 ton, czyli o 5 % więcej ziemniaków.
czytaj dalej
Według dyrektora zarządzającego Jürgena Brauna, nowa firma nadal będzie skupiać się na jabłkach klubowych - w tym światowej klasy odmianie Premium Kiku oraz marce przekąsek Isaaq - oraz na innych produktach marek takich jak Golden Parsi da Rosa, Alnova i King Fujis.
czytaj dalej
BVL/QS: Udzielono tymczasowego zezwolenia na stosowanie środka ochrony roślin Fonganil Gold.
2024-11-20 10:00
Jak informuje QS, powołując się na BVL, stosowanie Fonganil Gold jest zatwierdzone do zwalczania mączniaka rzekomego przy produkcji młodych roślin sałaty i świeżych ziół w szklarniach na podstawie zezwolenia zgodnie z Artykułem 53 Rozporządzenia (WE) nr 1107/2009.
czytaj dalej
Ceny borówek znacząco spadły - spadek cen o ponad 30 procent.
2024-11-19 11:00
W dziale owoców ceny jabłek wzrosły o 3,7% do średnio 2,23 euro za kilogram. Jeszcze bardziej wzrosły ceny gruszek deserowych, które zdrożały o 15,1% do 2,61 euro za kilogram. Borówki kosztowały 9,96 euro za kilogram i były o 30,4% tańsze niż...
czytaj dalej
W tym tygodniu w magazynie Fruchthandel: logistyka, Norymberski Rynek Hurtowy, chińska kapusta
2024-11-15 08:00
W dniu 18 kwietnia 1959 roku otwarto Norymberski Wielki Rynek Hurtowy przy ulicy Leyher 107. Od ponad sześćdziesięciu lat hurtownikom i producentom z regionu Knoblauchsland dostępne jest teraz obszerne tereno o powierzchni 16 hektarów.
czytaj dalej
Grupa branżowa Hodowli Warzyw Północnej Niemiec twierdzi, że stworzyła pasjonujący, innowacyjny i najbardziej aktualny program. Omawiane są najnowsze trendy i rozwinięcia w uprawie warzyw. Obejmują one m.in. technologie automatyzacji, innowacje cyfrowe.
czytaj dalej
To tworzy podstawę do przekazania skierowanej pomoc EU w wysokości 46,5 miliona euro dla dotkniętych niemieckich producentów owoców i win w wyniku późnej wiosennej przymrozki w kwietniu.
czytaj dalej
Koniec sezonu regionalnych pomidorów ekologicznych: Bio.Fru.Pro wyciąga mieszane wnioski.
2024-11-11 14:00
Przy dużym nakładzie pracy udało się zaspokoić popyt z branży specjalistycznej, detalicznej sprzedaży artykułów spożywczych oraz dyskontów, utrzymując stałą wysoką jakość i ciągłość dostaw.
czytaj dalej
BZfE dostosowało piramidę żywieniową.
2024-11-07 12:00
Zaleca się nadal spożywanie jak najbardziej zróżnicowanej żywności w ramach grupy produktów spożywczych. "Obecnie według stanu wiedzy naukowej, dokładny podział między owoce a warzywa nie jest decydujący ani dla zdrowia, ani dla zrównoważonego rozwoju. Dla
czytaj dalej
Australia Zachodnia pobudza eksport awokado.
2024-11-06 10:00
Rząd Cook, jak informuje reefertrends, inwestuje również w badania i rozwój w celu optymalizacji produkcji awokado oraz poprawy odporności owoców podczas transportu. Inwestuje również w wzmocnienie statusu bioasekuracji państwa, aby zapewnić dostęp do rynków.
czytaj dalej
Indeks zrównoważonego rozwoju GfK: Owoce i warzywa z lokalnych upraw oraz z targu są bardzo ważne.
2024-11-06 09:00
Szczególnie dotknięte są produkty codziennego użytku. Specjalna analiza przeprowadzona przez GfK pokazuje, że konsumenci szczególnie zwracają uwagę na zrównoważoną produkcję przy świeżych produktach i są gotowi zapłacić za nie więcej.
czytaj dalej