Fruchthandel online
Rozpoczęcie sezonu szparagowego w Bawarii.
2025-04-14 10:00
Minister zdrowia Judith Gerlach podkreśliła: "Kiedy nadejdzie wiosna, u wielu ludzi w Bawarii budzi się ochota na szparagi. Jest to zrozumiałe, ponieważ szparagi łączą w sobie przyjemność i zdrowie. Nie tylko smakują wyśmienicie, ale również są bogate w wiele.
czytaj dalej
Wiosna przynosi przyjemność z jadania szparagów ze Szwajcarii.
2025-04-14 10:00
Wzrost szparagów jest silnie uzależniony od temperatury. Dopóki temperatura pozostaje poniżej 8 °C, pędy nie zaczynają rosnąć. Od około 10 °C wzrost zaczyna powoli się rozpoczynać. Od 13 °C szparagi rosną codziennie o 2 cm do 3 cm, a przy 17 °C nawet do 5 cm dziennie. W niektórych regionach
czytaj dalej
Zeszłoroczne spotkanie władz federalnego związku organizacji producentów owoców i warzyw (BVEO), które odbyło się w dniach 23-25 marca w Konstancji, było poświęcone niezmiennie trudnemu otoczeniu rynkowemu i politycznemu w Niemczech. Szczególnie omawiano kwestie płacy minimalnej,
czytaj dalej
Niemiecki Związek Handlu Ziemniakami zbiera się w Dreźnie: Skupienie na kwestiach przyszłości.
2025-04-10 13:00
W swoim przemówieniu inauguracyjnym prezes DKHV Thomas Herkenrath podkreślił podobieństwa między okresem po zjednoczeniu Niemiec na początku lat 90. a obecnymi wyzwaniami gospodarczymi oraz geopolitycznymi. "Wtedy jak i teraz stoimy przed dużymi niepewnościami, jednakże"
czytaj dalej
Proexport bada możliwości biznesowe w Kanadzie dla sektora owoców i warzyw z regionu Murcji.
2025-04-10 11:00
Murcjańscy producenci, którzy chcą zdywersyfikować swoje rynki i zmniejszyć swoją zależność od bardziej niestabilnych środowisk, widzą Kanadę jako potencjalnego partnera, który wyróżnia się stabilnością i zaangażowaniem w umowy handlowe, pomimo istniejących dotychczas
czytaj dalej
Freshfel Europe: FreshProducePEFCR i następne kroki w celu jej wdrożenia w sektorze owoców i warzyw
2025-04-10 09:00
Według Freshfel Europe, wydarzenie skupiło się na finalizacji FreshProducePEFCR oraz postępach w radzeniu sobie z rosnącym zapotrzebowaniem na standaryzowaną metodę oceny śladu ekologicznego dla sektora świeżych produktów spożywczych w Europie. W kontekście
czytaj dalej
Niedobory bananów spowodowane warunkami pogodowymi
2025-04-10 09:00
Aktualne zapotrzebowanie może jeszcze być zaspokojone, ale coraz częściej sięga się po banany o mniejszym stopniu dojrzałości. Jednocześnie silne opady deszczu w obszarach uprawowych Ekwadoru wpłynęły negatywnie na zbioru bananów. Szczególnie dotknięte zostały
czytaj dalej
Meksyk: Dobre prognozy dla branży awokado
2025-04-09 12:00
Szacuje się, że przewidywane ilości eksportu na rok 2025 wyniosą ogółem 1,34 mln ton, co oznacza wzrost o pięć procent w porównaniu z poprzednim sezonem. Głównym powodem tego pozytywnego trendu jest znaczący wzrost popytu na awokado na rynkach międzynarodowych.
czytaj dalej
Sezon szparagowy rozpoczął się w Polsce.
2025-04-08 09:00
W tym roku ciepła pogoda przyspieszyła zbiorów o około dwa tygodnie. Obecnie ceny świeżego szparaga są wysokie. Za kilogram białego szparaga z polskiego uprawy płaci się od 40 do 50 PLN (około 9 do 11 euro), podczas gdy importowany zielony szparag kosztuje 32 PLN.
czytaj dalej
QS/BVL: Promanal HP - Zgoda na stosowanie w nagłych przypadkach przeciwko mszycy jako wektorom wirusów na ziemniakach.
2025-04-08 09:00
Jak informuje QS powołując się na BVL, Promanal HP (substancja czynna: olej parafinowy (CAS 8042-47-5)) może być stosowany poza istniejącym zezwoleniem przeciwko mszycy jako wektorom wirusów na ziemniakach, które mają być użyte do produkcji materiału siewnego.
czytaj dalej
Jean-Daniel Heiniger został nominowany na nowego przewodniczącego rady nadzorczej fenaco.
2025-04-07 12:00
Jean-Daniel Heiniger jest wykształconym rolnikiem i prowadzi gospodarstwo rolne o powierzchni 60 ha w miejscowości Eysins (VD). Gospodarstwo to specjalizuje się w uprawie owoców, winorośli i rolnictwie polowym, oraz posiada partnerstwo w ramach Programu Ochrony Środowiska w Rolnictwie (ÖLN) z gospodarstwem hodowlanym. Jean-Daniel Heiniger jest członkiem tego gospodarstwa od 2010 roku.
czytaj dalej
Sieć Stowarzyszeń Producentów Szparagów i Owoców Jagodowych: Kampania promująca niemiecki szparag przechodzi do trzeciej rundy.
2025-04-07 11:00
Obecnie trwa odliczanie do trzeciej ogólnokrajowej kampanii szparagowej, która ponownie przy użyciu dowcipu i uroku stawia "klasę z regionu" w centrum uwagi. Jak w poprzednich latach, kampania ta ma na celu promowanie szparagów poprzez wiele lokalnych aktywności w sprzedaży bezpośredniej i handlu detalicznego, oraz poprzez liczne.
czytaj dalej
Holandia: Obowiązek posiadania zaświadczenia dla owoców i warzyw przy wywozie do Zjednoczonego Królestwa.
2025-04-07 10:00
Od tego momentu będą wymagane świadectwa zdrowia roślin dla tych produktów, z których niektóre będą również wymagać wcześniejszego zgłoszenia (pre-notyfikacji) w systemach DEFRA. Aby uzyskać świadectwo zdrowia roślin dla tych produktów, przesyłka(y) musi(ają) być...
czytaj dalej
W 2024 roku w Dolnej Saksonii zebrano najwięcej szparagów - 22 600 ton, a następnie w Brandenburgii (20 200 ton), Bawarii (19 400 ton) i Nadrenii Północnej-Westfalii (18 500 t). Łącznie w tych czterech landach zebrano trzy czwarte (75%) całego zbioru szparagów w Niemczech.
czytaj dalej
Austria: Duże cebule są deficytowe
2025-04-04 09:00
W szczególności duże kalibry o wysokiej jakości są już dość rzadkie i odpowiednio poszukiwane. „Ze strony popytu informuje się o trwającej zadowalającej działalności w handlu detalicznym. Również w eksporcie ostatnio ponownie zaczęły napływać zwiększone zapytania” - informuje.
czytaj dalej
Owady takie jak muchy domowe, owocówki, muchy padlinożerne, szerszenie i komary wszystkie należą do rzędu muchówek (Diptera), który obejmuje ponad 125 000 znanych gatunków, a możliwe, że łącznie istnieje ponad milion gatunków. Nowe badania pokazują, że prawie 600 z tych gatunków.
czytaj dalej
Czy możliwy jest wirtualny smak?
2025-04-02 13:00
Podczas tego procesu, słodki smak jest symulowany przez glukozę, słony przez chlorek sodu, kwaśny przez kwas cytrynowy, gorzki przez chlorek magnezu, a smak umami przez glutaminian. Intensywność smaku jest kontrolowana przez czas kontaktu z specjalną warstwą żelu.
czytaj dalej
Austria: Zapasy ziemniaków są ograniczone.
2025-04-02 13:00
Austriacka branża detaliczna spożywcza będzie w najbliższym czasie głównie zaopatrzona przez zapasy przechowywane w zakładach pakowania. "Zasoby powinny być wystarczające obecnie, aby zapewnić prawie bezproblemowy przejście do nowego zbioru" - informuje.
czytaj dalej
Więcej. Przejdź do artykułu
czytaj dalej
Kolumbia: Oczekiwany znaczący wzrost produkcji borówek
2025-04-01 11:00
Według reefertrends, wzrost wyniósłby 669,23%, powołując się na szacunki jednostki planowania rolnictwa wiejskiego (UPRA). Ten wzrost opiera się na potencjale nowych obszarów uprawowych w Antioquia, Cauca, regionie kawowym i Nariño, dodatkowo do regionów.
czytaj dalej