Hortidaily
Sezon pomidorów w Almerii kończy się spadkiem cen.
2025-06-12 00:00
Na zbliżający się koniec sezonu szklarniowych owoców i warzyw w Almerii, analiza przeprowadzona przez Hortoinfo na podstawie cotygodniowych danych zebranych na lokalnych aukcjach, ujawnia ewolucję cen głównych odmian pomidorów (długotrwałych, gruszkowych i gałązkowych) przez cały sezon. Sezon pomidorów długotrwałych rozpoczął się w
czytaj dalej
To, co rozpoczęło się jako rodzinna firma zajmująca się tradycyjnym uprawianiem pomidorów ponad trzy dekady temu, stało się wzorcem innowacji rolniczych w regionie Ribera Alta. Javier Monrabal, członek Stowarzyszenia Rolników z Walencji (AVA-Asaja), oraz jego brat Jorge.
czytaj dalej
"Musimy zbudować spójny, zbiorowy rynek dla francuskich papryk"
2025-06-12 00:00
"Jesteśmy w środku sezonu na francuską paprykę," wyjaśnia Alexandre Picault, dyrektor Kultive. Od kilku lat firma pracuje nad rozwojem sektora francuskiej papryki. To nie jest łatwe wyzwanie, ale można je osiągnąć, jeśli zaangażują się w nie wszystkie podmioty w sektorze.
czytaj dalej
"Truskawki Inspire zdobywają nagrodę za najlepszy smak"
2025-06-12 00:00
Truskawka Inspire z firmy The Greenery otrzymała najwyższe wyróżnienie na 2025 Superior Taste Awards, zdobywając trzygwiazdkową ocenę. Według jury, truskawka ta znajduje się wśród najlepszych w swojej kategorii. Nagroda została przyznana na podstawie ślepych degustacji przeprowadzonych przez 250 szefów kuchni i
czytaj dalej
Badacze w Namibii uprawiają warzywa na pustyni, korzystając z nawozu wykonanego z zielonego wodoru, w ramach projektu, który ma szansę stać się pierwszą w Afryce wioską Net Zero. Wieś Daures Green Hydrogen jest częścią strategii Namibii mającej na celu ugruntowanie jej pozycji jako lidera w dziedzinie zielonego wodoru, jednocześnie rozwiązując problematykę...
czytaj dalej
"Maliny, jeżyny i borówki uprawiane w wysokich górskich wysokościach, spełniające wszystkie wymagania rynkowe"
2025-06-11 00:00
Segment małych owoców nadal rośnie szybko w europejskim krajobrazie owoców i warzyw. Maliny, borówki, jeżyny i porzeczki nie są już produktami niszowymi, ale strategicznymi ofertami, które przyciągają nowe trendy konsumenckie wywołane przez zdrowie, smak i.
czytaj dalej
Badanie wpływu technik stakingowych na wzrost i plon odmian pomidorów w północno-zachodniej Etiopii.
2025-06-11 00:00
Pomidor (Solanum Lycopersicon L.) należy do najważniejszych świeżych warzyw używanych na całym świecie. Wzrost i plonowanie pomidorów są ograniczone brakiem udoskonalonych odmian oraz niewydajnymi metodami agronomicznymi, takimi jak palikowanie. Doceniając fundamentalne znaczenie palikowania w celu redukcji wpływu
czytaj dalej
Ceny pomidorów w Katmandu wzrosły o 85%
2025-06-11 00:00
Na rynku hurtowym w Dolinie Katmandu odnotowano gwałtowny wzrost cen pomidorów z powodu ograniczonej podaży. Pomidory z Nepalu wzrosły o 85,71%, teraz notując około 0,49 USD za kilogram, podczas gdy indyjskie pomidory wzrosły o 9,01% do 0,38 USD za kilogram. Mniejsze lokalne pomidory również wzrosły
czytaj dalej
"Popyt na wielobarwne małe pomidory rośnie szybko"
2025-06-11 00:00
W ostatnich latach małe pomidory cieszą się stałą popularnością na chińskim rynku ze względu na ich szerokie zastosowanie, wygodę, umiarkowane ceny oraz odpowiedniość dla branży hurtowej i gastronomicznej. Oprócz tradycyjnych odmian czerwonych, żółtych i zielonych, pojawiają się także nowe kolory, takie jak czarny, biały i
czytaj dalej
Covent Garden świętuje 50 lat z The Garden Wall.
2025-06-11 00:00
Nowy Covent Garden Market ujawnił instalację The Garden Wall, upamiętniającą 50. rocznicę przeniesienia targowiska do Nine Elms. Instalacja ta jest częścią szerszego wysiłku mającego na celu przywrócenie historii i społeczności największego hurtowego rynku owoców i warzyw w Wielkiej Brytanii.
czytaj dalej
Katar twierdzi, że rośnie samowystarczalność w produkcji ogórków, pomidorów i bakłażanów.
2025-06-11 00:00
Katar osiągnął kamień milowy w dziedzinie bezpieczeństwa żywności, ponieważ lokalna produkcja kluczowych warzyw pokrywała nawet do 98% popytu na rynku w miesiącach szczytowego zbioru. Podkreślając znaczącą rolę krajowego rolnictwa, Dyrektor Departamentu Spraw Rolniczych w Ministerstwie Municypalnym.
czytaj dalej
Od nasion do uśmiechów: udany projekt szklarniowy w Słowenii
2025-06-11 00:00
Początek produkcji sałaty w nowej szklarni wysokiej technologii był ważnym krokiem milowym dla Panvita, jednego z wiodących producentów zrównoważonej żywności w Słowenii. "Jesteśmy bardzo zadowoleni z wsparcia firmy Rijk Zwaan, zarówno podczas fazy budowy, jak i później podczas produkcji" - mówią David Medvar i Simona.
czytaj dalej
"Całoroczne dostawy meksykańskich papryk pod marką Lissy na rynek północnoamerykański"
2025-06-11 00:00
Od lat meksykańscy plantatorzy papryki są kluczowymi dostawcami na rynku północnoamerykańskim obok plantatorów z Kanady. Z Holandii, firma Feeling Fresh koordynuje dostawy z kilku meksykańskich szklarni do firmy John Vena Inc. Specialty Produce w Filadelfii. Te meksykańskie papryki są dostarczane.
czytaj dalej
Naturalne rozwiązanie przedłuża trwałość i jakość borówki.
2025-06-11 00:00
Saniblues, nowy naturalny środek do obróbki po zbiorach opracowany w Hiszpanii, pokazuje obiecujące rezultaty w poprawie trwałości i jakości borówek podczas przechowywania i transportu. Stworzony do użytku bez konwencjonalnych chemikaliów, produkt wykorzystuje wegańskie ekstrakty roślinne o jakości spożywczej.
czytaj dalej
Wholesum wprowadził na rynek nowy pomidor do przekąsek, Lil'Ones. Mniejsze od standardowych pomidorów do przekąsek, te pomidorki o rozmiarze perełki pełne są smaku. Pakowane są w 4-uncjowe opakowania z łatwym do otwarcia górnym zamknięciem w mieszanych kolorach (czerwonym i żółtym), co sprawia, że są idealną przekąską na wynos. Ich smak i wszechstronność
czytaj dalej
Samowystarczalność Estonii w warzywach maleje.
2025-06-11 00:00
Ok, here is the translation:
Około 30 procent warzyw spożywanych w Estonii w ubiegłym roku było pozyskiwanych w kraju, według danych Statystycznego Urzędu Estonii. Jest to spadek z 60 procent sprzed dekady. W przeciwieństwie do tego, Finlandia utrzymuje przewagę konkurencyjną, wspieraną przez dotacje i politykę podatkową. Raimond czytaj dalej
Około 30 procent warzyw spożywanych w Estonii w ubiegłym roku było pozyskiwanych w kraju, według danych Statystycznego Urzędu Estonii. Jest to spadek z 60 procent sprzed dekady. W przeciwieństwie do tego, Finlandia utrzymuje przewagę konkurencyjną, wspieraną przez dotacje i politykę podatkową. Raimond czytaj dalej
"Mamy wielu artystów pracujących dla nas; magików z żyletkami"
2025-06-11 00:00
Firma Wide Bay Seedlings ma swoją siedzibę w Queensland i specjalizuje się w produkcji sadzonek głównie dla upraw w polu, takich jak pomidory, arbuz i papryka. Jednak teraz Adrian i jego zespół zwracają swoje spojrzenie w przyszłość - coraz bardziej zautomatyzowaną i opartą na szklarniach. "Dostarczamy dużo...
czytaj dalej
"Po 35 latach nadal jestem pod wrażeniem produktów, które tworzą nasi hodowcy brokułów."
2025-06-11 00:00
Tworzenie wysokiej jakości główek jest kluczowe podczas hodowli brokułów. "Hodujemy odmiany przeznaczone do wielu różnych klimatów i regionów o zróżnicowanych warunkach" - mówi Matt Linder, starszy menedżer jednostki biznesowej Brassica w firmie Sakata Seed America. "Jednak niezależnie od klimatu i regionu, produkty specjalistyczne, które mogą
czytaj dalej
Produkcja lokalnych warzyw maleje w Singapurze
2025-06-11 00:00
W Singapurze produkcja lokalna warzyw i owoców morza nadal spadała w 2024 roku, podczas gdy plony jaj wzrosły, zgodnie z raportem opublikowanym przez Singapurską Agencję Żywnościową (SFA) w czwartek, 5 czerwca. Produkcja warzyw spadła o około 3 procent. Istnieje wiele czynników, które doprowadziły do tego.
czytaj dalej
Rozwiązania po zbiorach dla szklarniowych roślin liściastych uprawianych w kontrolowanych warunkach (CEA)
2025-06-11 00:00
Niech będą uprawiane w szklarniach, farmach pionowych lub poprzez systemy hydroponiczne, aeroponiczne lub akwaponiczne, uprawiane w kontrolowanych warunkach rolnictwo (CEA) liściaste warzywa są uprawiane z precyzją. Jednakże ich delikatna natura wymaga również ostrożnego postępobrania po zbiorach, aby zachować jakość przez cały czas...
czytaj dalej