Hortidaily
Aktualizacja rynku sezonowych produktów łatwo psujących się: ceny awokado wahają się, a sprzedaż borówek i truskawek rośnie.
2025-02-25 00:00
Ten raport zawiera analizę trendów dotyczącą ilości i cen sezonowych produktów łatwo psujących się. Wolumen reprezentuje bieżący tydzień, a ceny odzwierciedlają otwarte sprzedaże na rynku pierwotnym przez pierwszych pośredników, obejmujące produkty zazwyczaj dobrej jakości i kondycji, chyba że zaznaczono inaczej.
czytaj dalej
Australijska horticultura wzrosła o 4,3% do 17 mld dolarów, napędzana rekordowymi eksportami i rosnącymi wartościami owoców i orzechów.
2025-02-25 00:00
Wydanie Przewodnika Statystycznego Australijskiej Hortikultury na rok 2023/24 ujawniło wzrost wartości produkcji ogólnej sektora hortikultury w Australii o 4,3% (YOY) do 17 miliardów dolarów. Przewodnik, wydany przez Hort Innovation - organizację badawczo-rozwojową niezależną od zysku, wspierającą
czytaj dalej
Dzięki inwestycji w miliony dolarów, zapach konopi zniknął z dużego przerobionego szklarni na pomidory.
2025-02-25 00:00
Na środku obszaru rolniczego, właśnie tam możesz poczuć zapach rolniczy. Część tego stanowi obornik. A jeśli mieszkasz pomiędzy szklarniami, od czasu do czasu poczujesz zapach pomidorów. Ludzie w Holandii raczej nie skarżą się na to. Na przykład, dla szklarni w polderze niedaleko Hellevoetsluis.
czytaj dalej
Tasmania witamy plantatorów owoców jagodowych z całego kraju.
2025-02-25 00:00
Międzynarodowa konferencja owoców jagodowych BerryQuest 2025 odbywa się w Tasmanii w tym tygodniu, prezentując najnowsze innowacje i omawiając kluczowe kwestie dla branży, takie jak techniki uprawy, pakowanie, marketing, rozwój eksportu, bi bezpieczeństwo i siła robocza. Organizowana przez Berries Australia,...
czytaj dalej
Rynek organicznych warzyw uprawianych w szklarniach obecnie cieszy się silnym popytem, informuje Gunther De Vadder, menedżer ds. produkcji organicznej w BelOrta. "Stopniowo wszyscy dążą do osiągnięcia 30-procentowego celu dotyczącego obecności produktów organicznych na półkach sklepowych, dlatego obserwujemy rosnący popyt na produkty organiczne. Jeśli chodzi o to...
czytaj dalej
Nowa zautomatyzowana technologia do produkcji świeżo krojonych warzyw dla branży gastronomicznej została wprowadzona.
2025-02-25 00:00
Taylor Farms wprowadza nową, w pełni zautomatyzowaną technologię do produkcji świeżych warzyw dla gastronomii. Obecnie w swojej fabryce produkcyjnej w Yuma firma wprowadza robotykę, aby w pełni zautomatyzować swój proces produkcyjny. "Ta technologia pozwala nam zwiększyć efektywność, jednocześnie"
czytaj dalej
Nowy Covent Garden Market „zatrudnił” w odcinku „Zbiory na Gotówkę” programu The Apprentice.
2025-02-25 00:00
Ikoniczny londyński targ pojawił się w czwartym odcinku dziewiętnastego sezonu, emitowanym w zeszłym tygodniu na antenie BBC One. Uczestnicy zostali postawieni naprzeciw siebie w walce o przekształcenie pomidorów i ziemniaków w zyski na największym hurtowym rynku owoców i warzyw w Wielkiej Brytanii. Głodni nadziei konkurenci, wszyscy rywalizujący o
czytaj dalej
Film: waga obniża średni procent darmowych produktów
2025-02-25 00:00
Podsumowując miniony rok i patrząc pozytywnie w stronę 2025 roku, Zetapack omawia jedno z najbardziej interesujących projektów zrealizowanych w 2024 roku. Docelowym rynkiem Zetapack zawsze była waga produktów hortykoletniczych, w tym pomidorów winogronowych, cukinii, papryki i podobnych.
czytaj dalej
Koordynator Organizacji Rolniczych i Hodowlanych Almerii, COAG Almería, ostrzegł o dramatycznym spadku cen cukinii i bakłażanów. W ciągu ostatnich kilku tygodni średnie ceny kształtowały się między 30 a 40 centów, czasami nawet spadając poniżej 30 centów; przedział cenowy, który jest bardzo niski.
czytaj dalej
Wysoka delegacja gigantów hodowli warzyw i produkcji nasion - Rijk Zwaan i Holland Greentech - pod przewodnictwem pana Edwina Johanesa Marii Vanderklugta, Kierownika ds. Biznesu na Bliskim Wschodzie i w Zachodniej Afryce, odwiedziła szklarnie Fresh Logistics w Dawhenya niedaleko Prampram w Accra.
czytaj dalej
Nowy Rynek Covent Garden „zatrudnił” w odcinku „Zbiory na gotówkę” programu The Apprentice
2025-02-25 00:00
Ikoniczny londyński targ pojawił się w czwartym odcinku 19. serii, emitowanym na BBC One w zeszłym tygodniu. Uczestnicy zostali postawieni do walki między sobą w konkursie na przekształcenie pomidorów i ziemniaków w zyski na największym hurtowym rynku owoców i warzyw w Wielkiej Brytanii. Głodni kandydaci, rywalizujący ze sobą o
czytaj dalej
Australijska hodowla roślin rośnie o 4,3%, osiągając wartość 17 miliardów dolarów, dzięki rekordowym eksportom i rosnącej wartości owoców i orzechów.
2025-02-25 00:00
Premiera książki "Australian Horticulture Statistics Handbook 2023/24" ujawniła wzrost o 4,3% (w porównaniu do poprzedniego roku) wartości całkowitej produkcji sektora ogrodnictwa w Australii do 17 miliardów dolarów. Przewodnik, wydany przez Hort Innovation - organizację non-profit zajmującą się badaniami i rozwojem, która wspiera...
czytaj dalej
Indie: Narodowe Targi Ogrodnicze rozpoczynają się 27 lutego.
2025-02-25 00:00
Jeśli w nadchodzących miesiącach zauważysz jasnożółty pomidor na targu warzywnym, nie myl go z niedojrzałym. Może to być nowy odmiana, bogata w witaminę D, która poprawi Twoje zdrowie układu kostnego i odporność. Ten jeszcze nie opracowany, biofortyfikowany pomidor jest częścią
czytaj dalej
Francuscy producenci pomidorów koktajlowych wprowadzają wspólny pakiet w celu promocji francuskiego pochodzenia.
2025-02-25 00:00
Plantatorzy pomidorów należący do stowarzyszenia producentów Tomates et Concombres de France, które składa się z 20 członków OP i 2 niezależnych plantatorów, wprowadzają na rynek nowe opakowanie 250g pomidorków koktajlowych. Ich celem jest promowanie i identyfikowanie francuskiego pochodzenia na półkach dzięki wspólnemu wizualnemu znakowi.
czytaj dalej
Nowa zautomatyzowana technologia do produkcji świeżo krojonych warzyw dla branży gastronomicznej została wprowadzona.
2025-02-25 00:00
Taylor Farms wprowadza nową, w pełni zautomatyzowaną technologię do produkcji świeżo krojonych warzyw dla branży gastronomicznej. Obecnie w swojej fabryce produkcyjnej w Yumie firma wprowadza robotykę, aby w pełni zautomatyzować swój proces produkcji. "Ta technologia pozwala nam zwiększyć efektywność, jednocześnie"
czytaj dalej
Wideo: waga obniża średni procent darmowych produktów.
2025-02-25 00:00
Podsumowując rok, który właśnie się zakończył, i patrząc pozytywnie w stronę 2025 roku, Zetapack omawia jedno z najbardziej interesujących projektów zrealizowanych w 2024 roku. Docelowym rynkiem Zetapack zawsze była waga produktów ogrodniczych, w tym pomidorów winogronowych, cukinii, papryki i podobnych.
czytaj dalej
Optymalizacja mikro-krzaczastych pomidorów do uprawy w hydroponice
2025-02-24 00:00
Ostatnie badania mające na celu eksplorację nowych opcji uprawy roślin w celu zwiększenia efektywności i produkcji w systemach hydroponicznych skupiają się obecnie na mikro-karłowych pomidorach, prowadzonych przez Brandana Shura, doktoranta na Wydziale Roślin i Nauk Środowiskowych Virginia Tech CEA Innovation Lab. Celem tych badań jest ocena.
czytaj dalej
W 2024 roku Maroko stało się drugim największym dostawcą pomidorów dla państw członkowskich UE, ustępując tylko Holandii, według raportu Hortoinfo opartego na danych Euroestacom (ICEX-Eurostat). Raport podkreśla, że od 2016 roku Hiszpania, która wcześniej przewodziła sprzedaży pomidorów do UE, została...
czytaj dalej
Przegląd uprawy chińskich pomidorów koktajlowych
2025-02-24 00:00
Mieszkańcy wioski Tanli w powiecie Ding'an na południowej prowincji Hajnan w Chinach sortują świeżo zebrane pomidorki koktajlowe do pakowania. Nadszedł sezon zbiorów około 10 000 mǔ (667 hektarów) pomidorków koktajlowych w powiecie Ding'an, z wydajnością znacząco większą w porównaniu z poprzednimi latami.
czytaj dalej
Wysokie spożycie warzyw związane z niższym ryzykiem raka wątroby u pacjentów z marskością wątroby.
2025-02-24 00:00
Badanie przeprowadzone na pacjentach z marskością wątroby we Francji wskazuje, że większe spożycie warzyw może zmniejszyć ryzyko rozwoju raka wątrobowokomórkowego (HCC). Opublikowane w czasopiśmie JHEP Reports badanie podkreśla potencjalną rolę diety w zapobieganiu nowotworowi wątroby wśród grup wysokiego ryzyka. Badanie...
czytaj dalej