Hortidaily
Uniwersytet w Tokio testuje pomidory uprawiane przy użyciu diod elektroluminescencyjnych (LED): zawierają więcej witaminy C i mają lepszy smak.
2025-10-07 00:00
Pomidor jest jednym z najczęściej spożywanych warzyw na świecie, ale jego produkcja wymaga dużej ilości zasobów. Badacze pod kierunkiem profesora Wataru Yamoriego z Uniwersytetu w Tokio zdołali sukcesywnie uprawiać zarówno duże pomidory, jak i pomidorki koktajlowe w pełni kontrolowanych warunkach przy użyciu oświetlenia LED.
czytaj dalej
Marka pomidorów Big Bend Beefs debiutuje.
2025-10-07 00:00
Village Fresh Greenhouse Grown™ wprowadza na rynek swoją najnowszą markę pomidorów - Big Bend Beefs™. Te premium pomidory beefsteak są uprawiane w regionie Big Bend na dalekim Zachodzie Teksasu. Bogate w smaku, pięknie wyglądające i głęboko związane z tożsamością Teksasu, te pomidory przynoszą smak trueńskiej tradycji.
czytaj dalej
Każdy, kto przejeżdża obok szklarni Looye Kwekers w Burgerveen, nie patrzy tylko na zwykłą szklarnię, ale na zaawansowane dzieło technologii holenderskich szklarni. Havecon (dawniej Green Tex) i producent pomidorów wspólnie budują przyszłość pomidorów od 2006 roku. Annelies Looije
czytaj dalej
"Integracja oświetlenia i przepływu powietrza pozwala na utrzymanie bardziej stabilnego mikroklimatu"
2025-10-06 00:00
Oświetlenie dodatkowe jest niezbędne w produkcji w szklarniach, ale przejście na technologię LED może wprowadzić wyzwania klimatyczne. W przeciwieństwie do tradycyjnego oświetlenia, diody LED emitują znacznie mniej ciepła, co może prowadzić do wzrostu poziomu wilgotności - warunki sprzyjające chorobom grzybowym.
czytaj dalej
Raport fotograficzny: Fruit Attraction 2025
2025-10-06 00:00
Dni Fruit Attraction jako stosunkowo niewielkiego targu hiszpańskich producentów owoców dawno minęły. W ciągu ostatnich kilku dni Madryt dosłownie został opanowany przez ten pokaz owoców i warzyw. Dzięki dodaniu dwóch nowych pawilonów i zdrowemu napływowi odwiedzających, targ raz jeszcze udowodnił swoją ciągłą ekspansję. Kliknij tutaj, aby zobaczyć.
czytaj dalej
Analiza śladu węglowego strategii ogrzewania szklarni rolniczych w Szwajcarii bez użycia paliw kopalnych.
2025-10-06 00:00
Wykorzystanie paliw kopalnych do ogrzewania szklarni powoduje znaczący ślad węglowy. Niniejsze badanie wykorzystuje ocenę cyklu życia do zkwantyfikowania i analizy śladu węglowego produkcji pomidorów w szklarniach w sześciu regionach Szwajcarii, uwzględniając cztery strategie ogrzewania oparte na źródłach niekopalnych: (1) drewno.
czytaj dalej
Rekordowe plony osiągnięte dzięki innowacji siewu bezpośredniego.
2025-10-06 00:00
Grodan, Limgroup i Delphy Innovative Soft Fruit Center (ISFC) ogłosiły rekordowy plon, przekraczający 20 kilogramów truskawek na metr kwadratowy, wykorzystując innowacyjne hybrydowe nasiona F1 uprawiane na rozwiązaniach z wełny mineralnej firmy Grodan. Próba rozpoczęła się 14 stycznia 2025 roku i zostanie zakończona.
czytaj dalej
Przekąski Pop Its w rozmiarze przekąski z ogórków debiutują.
2025-10-06 00:00
Mastronardi Produce® wprowadza na rynek swoją najnowszą przekąskę - SUNSET® Pop Its™ Bite-Sized Cucumbers™. Ta nowa marka ogórków, dostępna wyłącznie w ofercie SUNSET, to prawdziwy ogórek na jeden kęs, który jest słodki i chrupiący. Pop Its zadebiutują na Międzynarodowym Targach Producentów i Kwiatów IFPA.
czytaj dalej
Fabryka Green Factory rozszerza się o zakłady Eisberg.
2025-10-06 00:00
Green Factory, polski producent w branży warzywnej, sałatkowej i świeżnych dań gotowych, zakończył przejęcie trzech spółek Eisberg od Bell Food Group w Polsce, na Węgrzech i w Rumunii. Po uzyskaniu zgody regulacyjnej, spółki te są teraz częścią Green Holding Group, do której
czytaj dalej
BILLA Bułgaria zgłosiła 28,7% wzrost liczby klientów online.
2025-10-06 00:00
Australia: Woolworths i Coles reagują na nowy zakaz w supermarketach, który wpłynie na miliony klientów. Rząd Australii Zachodniej rozszerzył ograniczenia dotyczące niekompostowalnych worków na produkty po tym, jak początkowo zakazał ich używania do pakowania luźnych świeżych owoców i warzyw w październiku zeszłego roku. Od tego miesiąca.
czytaj dalej
Specjalność z Surinamu
2025-10-06 00:00
Banany, długie fasolki, warzywa azjatyckie, marakuja, duży projekt uprawy awokado w fazie planowania oraz pomidory w szklarni demonstracyjnej i testowej. Surinam ma wszystko to. Trzeba przyznać, że komercyjna uprawa owoców i warzyw jest wciąż w początkowej fazie, ale sytuacja się zmienia. Raport z wizyty.
czytaj dalej
20 kilogramów truskawek na metr kwadratowy z rozsady z nasion
2025-10-06 00:00
Grodan, Limgroup i Delphy Innovative Soft Fruit Center (ISFC) ogłosiły rekordowy plon przekraczający 20 kilogramów truskawek na metr kwadratowy, uzyskany dzięki innowacyjnym nasionom hybrydowym F1 uprawianym na rozwiązaniach z kamiennej wełny Grodan. Próba rozpoczęła się 14 stycznia 2025 roku i zostanie zakończona przez
czytaj dalej
Raport zdjęciowy: Owocowa atrakcja 2025
2025-10-06 00:00
Dni Fruit Attraction jako stosunkowo niewielkiego targów hiszpańskich producentów owoców dawno minęły. Madryt był dosłownie zdominowany przez ten pokaz owoców i warzyw w ciągu ostatnich kilku dni. Z dwoma nowymi halami i zdrowym napływem odwiedzających, pokaz ponownie zademonstrował swoją ciągłą ekspansję. Kliknij tutaj aby...
czytaj dalej
Sakata prezentuje pomidora Japi.
2025-10-06 00:00
Podczas trzech dni wydarzenia Fruit Attraction, producenci, dystrybutorzy i profesjonaliści z sektora detalicznego mieli okazję na własne oczy odkryć kilka najwybitniejszych odmian Sakata Seed Ibérica, a zwłaszcza jego wielkie wprowadzenie na rynek tego roku: Japi, gourmetowy pomidor, który "wie jak".
czytaj dalej
Aktywacja genów obronnych roślin za pomocą naturalnych ekstraktów
2025-10-06 00:00
Rosnące zapotrzebowanie na zrównoważone rolnictwo przyspieszyło badania nad ekologicznym zarządzaniem zdrowiem roślin, w szczególności poprzez naturalne substancje bogate w związki bioaktywne. W tym badaniu zbadano różne substancje, w tym olejki eteryczne, ekstrakty z aloesu, karczocha i
czytaj dalej
"Troszkę sobie przeszkadzamy" - tak Stephan van Marrewijk z Vicasol podsumowuje sezon warzywno-owocowy w Hiszpanii. "Sezon hiszpański rozpoczyna się powoli, ale wiele krajów nadal ma swoje własne produkcje. Od przyszłego tygodnia oczekuję, że wielu klientów przełączy się na hiszpański produkt. Wszyscy
czytaj dalej
Szafa klimatyczna z podwójną funkcją
2025-10-06 00:00
Na tegorocznym wydarzeniu Seed Meets Technology firma Van den Berg Klimaattechniek zaprezentowała nową komorę do suszenia nasion, która jednocześnie przeprowadza obróbkę cieplną w celu zwalczania infekcji grzybiczych. "I robi to w sposób całkowicie naturalny, bez użycia chemikaliów" - podkreślił współwłaściciel Stephen Geenen. Opracowana w...
czytaj dalej
Produkcja truskawek we Francji nieznacznie spadła w 2025 roku.
2025-10-06 00:00
Według prognoz z 1 września 2025 roku, produkcja truskawek we Francji szacowana jest na 70 200 ton na kampanię 2025 roku, co oznacza spadek o 1 400 ton w porównaniu z rokiem 2024. W lipcu 2025 roku ceny były o 1% niższe niż w 2024 roku, ale o 6% wyższe niż średnia z lat 2020-2024 tego samego miesiąca," według.
czytaj dalej
"Marokańskie truskawki nie powinny być postrzegane jako konkurencja, lecz jako uzupełnienie europejskiego sezonu." Powiedział to Nabil Belmkaddem z północnomorokańskiej spółdzielni BestBerry podczas Międzynarodowego Kongresu Truskawkowego 2025 w Antwerpii. "Sektor marokańskich owoców leśnych jest silnie spleciony.
czytaj dalej
Szwecja przeprowadza testy powłoki roślinnej dla ogórków.
2025-10-06 00:00
Firma technologiczna zajmująca się żywnością Saveggy wprowadziła bez dodatków roślinną ochronę dla świeżych produktów spożywczych, zaprojektowaną jako alternatywa dla opakowań plastikowych. Powłoka, która jest jadalna i oparta na oleju rzepakowym i oleju owsianym, jest przedstawiana jako opcja bez odpadów przed planowanym zakazem Unii Europejskiej.
czytaj dalej



