Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Argentyna – mniejszy eksport cytryn

2021-01-04 09:00

Według Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) eksport cytryn z Argentyny w sezonie 2020/2021spadnie o 25 procent i wyniesie 190 tys. ton.

Wynika to ze spadku produkcji cytryn w Argentynie, dobrych zbiorów na półkuli północnej oraz silnej konkurencji ze strony RPA, gdzie produkcja cytryn w 2021 roku wzrośnie o 2 procent do 670 tys. ton.

Również eksporterzy argentyńscy są zaniepokojeni obecnym zakazem importu owoców cytrusowych do UE po wykryciu czarnej zgnilizny cytrusów (Citrus Black Spot lub CBS) w dostawach owoców. Ograniczenia obowiązują do maja 2021 roku. W połowie lipca 2020 roku Argentyna zdecydowała się dobrowolnie zrezygnować z eksportu cytrusów do UE. Producenci zaczęli szukać alternatywnych rozwiązań marketingowych dla swoich produktów. Około 20 tysięcy ton cytryn wysłano do przerobu i wyeksportowano na rynek amerykański. Przewiduje się, że w sezonie 2020/2021 eksport cytryn do USA wyniesie 40 tys. ton.

Produkcja cytryny w Argentynie w sezonie 2020/2021 zmniejszy się o 30 procent w stosunku do roku poprzedniego i wyniesie 1,03 mln ton. Wynika to z niekorzystnych warunków atmosferycznych: mrozu i suszy. W efekcie do przerobu trafi 731 tys. ton owoców, o 31,5 procent mniej niż w sezonie poprzednim. Według argentyńskich przetwórców nie będzie to miało dużego wpływu na produkcję ze względu na istniejące zapasy cytrusów w magazynach.

Wyjaśniono, że najwyższa cena cytryn w Argentynie w okresie od stycznia do października 2020 roku wynosiła w marcu - 748 USD za tonę, a najniższa w sierpniu - 560 USD za tonę.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE