Ceny młodej kapusty białej – trend może niepokoić
Drastyczny wzrost kosztów produkcji, również w branży warzywnej, oraz wysoka inflacja powinny znajdować swoje odbicie w cenach produkowanych w Polsce warzyw i owoców. A jednak w wielu przypadkach takiego przełożenia nie widać, a hurtowe ceny są obecnie niższe niż choćby w analogicznym okresie poprzedniego sezonu. Taką niepokojącą tendencję widać także na hurtowym rynku wczesnej kapusty białej.
Jej ceny spadały w zasadzie nieustannie od początku sezonu. Obecnie w handlu hurtowym na większą skalę kapusta młoda jest oferowana po 2,00-2,60 zł/szt. To średnio o prawie 52 procent mniej niż na początku bieżącego miesiąca. Ten trend spadkowy widać na naszym wykresie poniżej.
Widać tu jednak również fakt, że tegoroczne ceny są już od 10 maja niższe od tych sprzed roku – obecnie o 15 procent, a od 25 maja są też niższe w relacji do tych sprzed dwóch lat – obecnie o 4 procent. Obecna cena średnia jest równa tej sprzed trzech lat. A przecież poziom kosztów jest teraz diametralnie wyższy niż nawet rok temu, nie mówiąc o porównaniu do sezonu 2019.
Taka sytuacja na rodzimym rynku warzyw jest niepokojąca. Oczywiście martwi ona producentów, ale trzeba sobie zdawać sprawę, że konsekwencje są szersze i w końcu uderzą też w konsumentów. Wiadomo, że każdy chciałby kupić kapustę czy marchewkę tanio (tym bardziej, ze warzywa są postrzegane, z wyjątkiem nowalijek, jako produkty, które powinny mieć niskie ceny), ale jeśli ich krajowa produkcja będzie nieopłacalna, to grozi nam niedobór podaży w kolejnym sezonie, a co za tym idzie warzywa staną się produktem drogim, na którym ubożsi konsumenci nie zawsze będą mogli sobie pozwolić. Zwłaszcza w okresie wiosennym.