Ceny ogórków szklarniowych do góry
Początek wiosny tego roku był dość dynamiczny, jeśli chodzi o ceny polskich ogórków szklarniowych w handlu hurtowym na większą skalę. W pierwszej połowie marca średnia cena sprzedażowa tych warzyw znalazła się nawet poniżej przeciętnej z poprzednich pięciu sezonów. Potem jednak ceny ogórków skokowo wzrosłym, w dużej mierze dzięki spowolnieniu wegetacji spowodowanym pogorszeniem pogody, ale też zmniejszeniu naporu na ich ceny ze strony importu.
Teraz mamy kolejny skok cen w górę, który przerywa sezonowy trend zniżkowy. I znowu głównym rozgrywającym jest pogoda. mamy bowiem bardzo kapryśną aurę tej wiosny. Zwłaszcza w ostatnich dniach pogoda jest źródłem problemów i zmartwień dla producentów. W niemal całej Polsce mieliśmy dwie noce z przymrozkami z rzędu. Niższe temperatury i mniej słońca, to spowolnienie wegetacji ogórków i wyższe nakłady na ogrzewanie.
Pogoda jest też głównym czynnikiem wpływającym na spowolnienie produkcji w południowej Hiszpanii. I to nie od dziś, i nie od wczoraj. W konsekwencji ceny warzyw spod osłon rosły w Almerii w ciągu ostatniego tygodnia. Jeśli chodzi o ogórki szklarniowe, to te długie (typ Frances) zdrożały przez ostatni tydzień na tamtejszych aukcjach hurtowych z 0,38-0,64 euro/kg do 0,894-1,06 euro/kg.
W polskim hurcie ceny sprzedażowe importowanych ogórków znalazły się an poziomie 5,70-6,50 zł/kg, czyli są około 2 procent droższe w relacji rok do roku. Ogórki krajowe natomiast mają ceny sprzedażowe w dużym hurcie w przedziale 6,50-8,50 zł/kg.

Jak widzimy na wykresie, doszło do skokowego ich wzrostu (+20 procent). Średnia ich cena jest zaś wyższa od czterech spośród pięciu poprzednich sezonów. Tylko notowanie z 8 kwietnia 2023 jest wyższe (ale wówczas mieliśmy dużą górkę cenową spowodowaną bardzo znacznym spadkiem bieżącej podaży).



