Teraz oglądasz:
PL | EN | RU

Fresh-market.pl to najbardziej aktualne na rynku ceny owoców i warzyw

Wykup abonament

Ceny winogron w Europie zbliżają się do poziomu z 2020 r.

"Między kolejnymi przyjazdami winogron pojawiają się luki, co zdecydowanie pomaga w szybszym przepływie produktu. Ceny do 11. tygodnia sprzedaży wyglądają bardzo stabilnie i jeśli zawinięcia statków nadal będą się opóźniać, może to wpłynąć na wzrost cen rynkowych. Obecnie ceny są lepsze niż w ubiegłym roku, choć nadal poniżej poziomu z 2020 r., ale zbliżają się do niego" - zauważa Francois Rossouw, dyrektor zarządzający Mooigezicht Estates w Hex River Valley.

Jest on pozytywnie nastawiony do produkcji późnych czerwonych owoców bez pestek w dolinie Hex River, zwłaszcza niezawodnego Crimson, ale ostrzega, że na rynku jest wiele problematycznych owoców, co może negatywnie wpłynąć na ruch cen.

Z powodu konfliktu na Ukrainie duże ilości winogron przeznaczonych dla Rosji od 9. tygodnia musiały zostać wysłane do Europy. W tym samym czasie ilość winogron z Indii w Europie znacznie się zmniejszyła z powodu ogromnego wzrostu stawek przewozowych - mówi.

Rynek może się drastycznie zmienić w 11. lub 12. tygodniu wraz z przybyciem sześciu statków, które stoją przed portami i czekają na odprawę. W oczekiwaniu na jednoczesne przybycie tych statków, co mogłoby wywrzeć presję na ceny szczególnie czerwonych i czarnych winogron, spodziewane są promocje w supermarketach.

"Oczekuje się, że rynek białych winogron pozostanie stabilny, ale wyzwaniem będzie pojawienie się na rynku tak dużej ilości czerwonych i czarnych winogron. Analitycy rynkowi przewidują, że ceny spot mogą spaść w przyszłym tygodniu."

Zwraca on również uwagę, że dalsze opóźnienia w wyładunku tych statków, będą służyć wzmocnieniu rynku.

"W wyniku lepszej pogody i mniejszej ilości czasu straconego z powodu wiatru w ciągu ostatnich dwóch tygodni w połączeniu ze współpracą Fruit South Africa i wszystkich zainteresowanych stron w negocjacjach z władzami portu, zaobserwowaliśmy dużą poprawę w załadunku statków w Kapsztadzie" - mówi. "Jednak nadal istnieją zaległości i niedobory kontenerów pozostają problemem".

Przekroczenie własnych oczekiwań dzięki mieszanym punetom
Dolina rzeki Hex jest idealnym miejscem do specjalistycznego pakowania w mieszane punety ze względu na długość sezonu: zbiór winogron rozpoczyna się w 51. tygodniu, a pakowanie trwa do 16. tygodnia.

Niedobór siły roboczej i wysokie koszty pracy w Europie i Wielkiej Brytanii doprowadziły do powstania trendu pakowania mieszanych punetów u źródła - wyjaśnia Francois.

"W 2019 r. zapakowaliśmy 200 tys. kartonów mieszanych punetów i nie zdawaliśmy sobie sprawy, że możemy pójść jeszcze dalej, a w zeszłym tygodniu nagle przekroczyliśmy 350 tys. punetów. Nie wiem, czy kiedykolwiek wcześniej udało nam się tego dokonać w RPA, a nadal pakujemy mieszane punety z naszymi ostatnimi odmianami Sundance, Sweet Globe i Autumn Crisp."

Przewiduje on, że sezon zakończy się na 370 tys. kartonów mieszanych punetów. Mooigezicht Estates zapakowała do tej pory 81% swoich zbiorów winogron.

Mieszane punety trafiają do USA, Kanady, Europy, Irlandii i Wielkiej Brytanii, natomiast w tym roku nie wysłano ich na Daleki Wschód. To niezwykłe, że około jedna czwarta zbiorów została jak dotąd zapakowana w mieszane punety.

Pakowanie mieszanych punetów w tym samym tempie, co jednokolorowych
Przed sezonem starannie zaplanowano skład mieszanych punetów, które mają być pakowane w każdym gospodarstwie, czasami pakując winogrona w dwóch gospodarstwach. "Wciąż mamy gospodarstwa, które nie mieszają winogron, ponieważ ich skład odmianowy jeszcze na to nie pozwala, ale w przyszłości zwiększą one ilość winogron mieszanych. Myślę, że 400 000 kartonów mieszanych punetów w przyszłym sezonie nie jest niemożliwe".

"Byliśmy naprawdę zmotywowani do mieszania z powodu premii za mieszane punety. Przy pierwszych płatnościach zaobserwowaliśmy premię w wysokości 25% za mieszane punety. Mieszanie winogron wymaga wysiłku, ale dzięki szkoleniom nabraliśmy takiej wprawy, że obecnie pakujemy mieszane punety w takim samym tempie, jak te pojedynczych odmian."

Obecnie Mooigezicht jest w stanie pakować mieszane punety od 51. do 11. tygodnia, ale zasadzono duże ilości odmiany Autumn Crisp, aby wydłużyć sezon, oraz Crimson, która jest zbierana do 16. tygodnia.

Mieszane punety Mooigezicht są pakowane w 11 pakowalniach, z których każda ma od 36 do 40 stanowisk pakowania (a dwunaste jest w pogotowiu w razie potrzeby), co poprawia kontrolę jakości na liniach pakowania niszowego.

"Obecnie pakujemy papierowe punety dla Wielkiej Brytanii i Wysp Oceanu Indyjskiego (6x800g). Ze względu na rozmiar tych punety jest wystarczająco dużo miejsca na winogrona, a ryzyko ściśnięcia jest bardzo małe. Rozpoczynamy również próby pakowania w papierowe punety na rynek europejski."

Niemcy – wzrost kosztów uderza w branżę cebulową

"Wzrost cen energii elektrycznej byłby bardziej problematyczny przy regularnych plonach z hektara" – mówi przedstawiciel branży cebulowej z Niemiec.

Tegoroczny sezon cebuli jest już w drugiej połowie. W wielu miejscach trwają już siewy. W międzyczasie produkty są wysyłane z chłodni i magazynów długoterminowych. "Wzrost kosztów wynagrodzeń i energii elektrycznej już odbija się na rynku cebuli" - mówi Hubertus Kreifelts, współzarządzający spółką rolniczą o tej samej nazwie i handlujący cebulą w Nadrenii Północnej-Westfalii.

Ceny wynoszą obecnie 16,00 EUR/100 kg w miejscu wysyłki, co zdaniem Kreifeltsa jest zbyt niską ceną w obliczu wzrostu kosztów. "Pożądany byłby wzrost cen do 19-20 EUR/100 kg do końca miesiąca. Dzięki wysokim plonom z hektara nie możemy w tej chwili zbytnio narzekać. Z drugiej strony, przy normalnych plonach z hektara, obecny poziom cen byłby bardziej problematyczny." Jak powiedział, tegoroczne plony netto żółtej cebuli wyniosły 65-70 ton/ha, podczas gdy normalnie z hektara zbiera się 45-50 ton cebuli nadającej się do sprzedaży.

Partie wysokiej jakości zostały w większości zmagazynowane, dlatego obecnie dostępne są bardzo stabilne zapasy o zadowalającej jakości, kontynuuje Kreifelts. "Spodziewamy się, że będziemy mogli oferować regionalną żółtą cebulę do czerwca. Na próbę wprowadziliśmy do sprzedaży także cebulę czerwoną. Jednak ze względu na słabą jakość musieliśmy pogodzić się z dużą ilością braków. Dlatego ostatnie partie będziemy w stanie dostarczyć najpóźniej do połowy maja".

Zmiana struktury pakowania
Do niedawna firma Kreifelts również częściowo skupowała produkty, pakowała je na miejscu i dostarczała do sklepów spożywczych. Obecnie stało się to prawie niemożliwe ze względu na przyspieszone zmiany strukturalne. "W ostatnich latach nastąpiła centralizacja struktur pakowania, dlatego dostarczamy surowce tylko większym firmom pakującym i sami już nie pakujemy. My, a raczej firmy średniej wielkości, straciliśmy w ten sposób część możliwości tworzenia wartości."

Nieuniknione rozszerzenie port folio
W związku z zaistniałą sytuacją firma poszukuje nowych źródeł przychodów i stara się odpowiednio poszerzyć swoją ofertę. Kreifelts: "W ubiegłym roku po raz pierwszy uprawialiśmy czosnek, który również stanowi interesującą niszę. Jednak koszty pracy są obecnie zbyt wysokie w porównaniu z dodatkową pracą nad produktem, ponieważ czosnek trzeba oczyścić. Również w przypadku cebuli staramy się w znacznym stopniu zmechanizować proces, na przykład poprzez sortowanie optyczne, chociaż obecna sytuacja cenowa jest raczej czynnikiem zniechęcającym."

Skutki kryzysu zbożowego
W ostatnich latach areał upraw cebuli znacznie się powiększył w wielu regionach upraw w Niemczech, także na zachodzie. Ze względu na obecną sytuację wojenną na Ukrainie i wynikający z niej zakaz eksportu stamtąd zboża, pszenica może ponownie stać się modna wśród niemieckich rolników. "Na razie nie widzimy żadnych skutków obecnego rozwoju sytuacji w uprawie cebuli, ponieważ siewy są już w pełnym toku. Nie można jednak wykluczyć, że pierwsze efekty zobaczymy w przyszłym roku."

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE