Chile – spada eksport kiwi
Według Chilijskiego Komitetu Producentów Kiwi zbiory chilijskiego kiwi w bieżącym sezonie spadną w porównaniu ze średnimi wartościami z ostatnich lat. Jednocześnie zawartość substancji suchych i rozpuszczalnych, która determinuje okres przydatności do spożycia i długi okres dostaw owoców na rynki zagraniczne, w 2021 roku będzie wyższa niż zwykle ze względu na łagodną pogodę panującą w Chile latem ubiegłego roku.
Według Carlosa Cruzata, przewodniczącego Komitetu Producentów Kiwi Chilijskich, spadkowi plonów będzie towarzyszył wzrost zapotrzebowania na dostawy kiwi z półkuli południowej. Przedstawiciel branży zauważył, że konsumpcja kiwi rośnie nie tylko na tradycyjnych rynkach UE i Stanów Zjednoczonych, ale także w Azji Południowo-Wschodniej i Indiach.
Eksport chilijskiego kiwi za 18. i 19. tydzień 2021 roku wyniósł 35.436 ton, czyli o 16 procent mniej niż dostawy z tego samego okresu w roku 2020, kiedy na rynki zagraniczne trafiło 42.001 ton tego typu owoców. Główne kierunki importu chilijskiego kiwi to Europa (13.321 ton), Ameryka Łacińska (7.415 ton), USA i Kanada (6.092 ton).
Eksport kiwi z Chile do Ameryki Północnej wzrósł o 14 procent, do Ameryki Łacińskiej o 1 procent, a do Indii o 76 procent. Dostawy do Azji Wschodniej spadły o 40 procent, głównie w Chinach i Japonii.
Aż 94 procent eksportu kiwi z Chile stanowiła odmiana Hayward, 5 procent to odmiany żółte kiwi, takie jak Dori i Jintao.