Oszczedzaj czas i pieniadze- wszystkie informacje o cenach owoców i warzyw w abonamencie Fresh-market.pl

Kup teraz abonament!

Włochy – wysokie ceny kiwi

W przypadku włoskiego zielonego kiwi rynek osiąga swój szczyt. Sezon charakteryzował się niskimi ilościami, a popytowi towarzyszyła wysoka cena. Od marca do maja wyspecjalizowani hodowcy wkraczają do akcji, dzięki swojej wiedzy i umiejętnościom, aby zapewnić wysokiej jakości kiwi nawet kilka miesięcy po zbiorach.

„Od początku sezonu ceny sprzedaży włoskich zielonych kiwi są dobre, a teraz rosną jeszcze bardziej. Linia premium ma ceny powyżej 2,00 euro za kilogram, a ceny średniej wielkości od 1,70 do 1,80 euro za kilogram. Od marca obserwuje się stały wzrost, który w kwietniu przyspieszył. Marzeniem specjalisty jest posiadanie kiwi wysokiej jakości na wiosnę. Oczekiwania co do ceny producenta były wysokie od momentu zbiorów i już teraz mogę powiedzieć że zostaną w pełni potwierdzone”- powiedział Christian Moretti, dyrektor włoskiej Agrintesa.

Włoska uprawa zielonego kiwi osiągnęła najniższy poziom w historii w 2020 roku z powodu mrozu i redukcji areału. Zbiory wyniosły około 230 000 ton. „Kiwi z Grecji zawsze były obecne z niższą ceną od 0,30 do 0,40 euro za kilogram. Od marca ta podaż spadła, pozostawiając więcej miejsca dla włoskich kiwi. Agrintesa nie importuje i nie sprzedaje greckich kiwi, ale koncentruje się na podnoszeniu wartości swojego produktu, wyróżniając się jakością i gwarantowanym pochodzeniem.”

Kiedy kraj ma mniej dostępnych ilości, ktoś inny przejmie udział w rynku, co determinuje jego wyniki handlowe. W tym sezonie włoskie kiwi z powodzeniem utrzymało swoją pozycję i ceny. „Włochy są nadal punktem odniesienia dla rynku, a od marca do maja włoskie kiwi są najbardziej konkurencyjne. Podaż jest bardziej skoncentrowana i wykwalifikowana, co pozwala im na lepszej pozycji do korzystania z ogólnych wyników roku.”

Członkowie Agrintesa uprawiają 1800 akrów zielonych kiwi, które są eksportowane głównie do Europy i poza ocean. Aby zaopatrywać swoich klientów w kiwi przez 12 miesięcy w roku, spółdzielnia sprzedaje produkty nowozelandzkie od czerwca do października, dzięki umowie z Zespri, a także chilijskimi producentami. Udział ekologicznych kiwi wynosi około 10 procent.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE