Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Czosnek z RPA wejdzie na światowy rynek?

Fortuna Foods dostarcza świeży czosnek, imbir, kurkumę, liście laurowe, liście curry, trawę cytrynową, liście limonki, zioła, a także coraz więcej produktów o wartości dodanej, takich jak chimichurri i salsa verde.

"Naszą siłą i celem jest posiadanie świeżych, wysokiej jakości produktów dostępnych dla Woolworths w konkurencyjnych cenach przez cały rok. Jesteśmy wyłącznym dostawcą dla Woolworths i koncentrujemy się na sprzedaży detalicznej, a pozostałą część produktów dostarczamy bezpośrednio do gastronomii" - mówi Richardt Piek, dyrektor generalny Fortuna Foods z siedzibą w Gauteng.

"Koordynujemy sieć gospodarstw rolnych, głównie wyłącznych dostawców. Nasza strategia polega na wspieraniu i ciągłym zwiększaniu udziału dostaw lokalnych, aby z czasem w mniejszym stopniu polegać na imporcie. W tym roku, z powodu zbyt mokrego początku lata, nasi plantatorzy mieli znaczne zaległości w dostawach. Nasi rolnicy byli w stanie dostarczyć jedynie 10% czosnku klasy 1, który w innym przypadku byłby w stanie dostarczyć. Począwszy od marca będziemy uzupełniać lokalny czosnek importowanym, aż do momentu rozpoczęcia pierwszych lokalnych zbiorów z Limpopo w październiku."

Produkcja czosnku rośnie w siłę

Richardt podróżował po całym świecie, aby badać czosnek, a nawet sprowadził Colina Boswella z The Garlic Farm na brytyjskiej wyspie Wight, aby zaprezentował swoim rolnikom seminarium na temat produkcji czosnku. "Czosnek to ekscytująca uprawa, ponieważ można uzyskać wiele różnych odmian, co jest dobrze znane za granicą - w wielu krajach, takich jak Francja, w mieście zwanym Florencją poświęca się czosnkowi jeden dzień. W RPA nie odkryto jeszcze tej ekscytującej rzeczy, stąd nasza pasja i zaangażowanie jako Fortuna Foods we współpracę z lokalnymi producentami i rozwój odmian."

W Republice Południowej Afryki występuje deficyt netto czosnku.

"Jako specjaliści w dziedzinie czosnku dostrzegliśmy możliwość współpracy z Dewaldem Smitem, specjalistą rolnikiem, który ma doświadczenie w produkcji czosnku za granicą, w celu poprowadzenia kilkunastu plantatorów czosnku. Głównym celem jego ekspertyzy będzie podniesienie poziomu południowoafrykańskich hodowców do standardu, który mógłby dorównać i przewyższyć międzynarodowe normy jakości."

Richardt dodaje: "Pięć lat temu, kiedy zaczęliśmy organizować konferencje czosnkowe z naszymi rolnikami, zacząłem zdawać sobie sprawę, że wiele porad dotyczących czosnku udzielanych rolnikom opierało się na zaadaptowanych programach dotyczących cebuli. W ciągu ostatnich dwudziestu lat czosnek stawał się coraz mniejszy, a my mieliśmy coraz większe problemy z zapewnieniem wystarczającej ilości czosnku w ciągu roku. Dzięki radom rolników, wskazówkom Colina Boswella i udoskonalonym technikom rolniczym nasza uprawa rosła w siłę".

Wiosenne deszcze zmniejszyły ilość czosnku klasy 1

Czas zbiorów (od Limpopo do Karoo, od września do grudnia) to okres wysokiego ryzyka.

 

"W Karoo w sierpniu, wrześniu i październiku ubiegłego roku spadło od 150 do 200 mm deszczu, co spowodowało zmniejszenie plonów i problemy z jakością" - mówi Dewald.

Dewald dodaje, że Karoo jest dobrym obszarem dla czosnku, ponieważ osiąga wystarczające jednostki zimna, ale wyzwaniem jest tam zasolenie gleby i wody, co wymaga stosowania specjalistycznych produktów, które w przeciwnym razie nie byłyby potrzebne, gdyby uprawiano czosnek na przykład w Wolnym Państwie Południowym, gdzie gleby mają wysoką zawartość potasu.

Dewald zwraca uwagę, że gleba piaszczysta nie nadaje się do uprawy czosnku; musi to być gleba gliniasta lub lekka glina, czyli cięższa niż ta, której wymaga cebula.

Fortuna Foods chce uczcić czosnek w całej jego różnorodności.

"Nasz partner detaliczny ceni sobie wspieranie lokalnych dostawców i z pasją angażuje się w rozwój drobnych producentów. Ponieważ czosnek jest uprawą niszową o wysokiej wartości, drobni producenci uprawiają go na obszarze od 1 do 5 ha. Prowadzimy szeroko zakrojony program wsparcia i podnoszenia kwalifikacji tych rolników, a także rozszerzania ich działalności, koncentrując się na zrównoważonym rozwoju i maksymalnym wykorzystaniu hektarów uprawnych.

Ich partner detaliczny wspiera ich w rozwoju odmian, pozwalając rolnikom na odkrywanie tego, co jest najlepsze dla ich obszarów, plonów i jakości.

Nasz sposób myślenia nie ogranicza się tylko do "czystej chińskiej bieli", ale raczej do celebrowania lokalnych produktów, pozwalając klientom odkrywać nowości różnych kolorów i smaków w kategorii czosnku. W naszym zakładzie przetwórczym możemy wspierać rolników sprzedających całe swoje zbiory, w tym czosnek klasy 3. Ta dodatkowa korzyść pozwala dostawcom na rynku FMCG zaopatrywać się u nas w świeży czosnek."

Magazyn czosnku dla całorocznych dostaw lokalnych

Firma Fortuna Foods stworzyła magazyn ze specjalistycznymi chłodniami, aby móc oferować całoroczne dostawy czosnku, łagodząc okresy, w których lokalne zbiory są niedostępne. Czosnek jest uprawą, którą sadzi się raz w roku i zbiera w ciągu 10 tygodni.

Magazyn jest jedynym tego typu obiektem w kraju, a jego udoskonalanie trwało dziesięć lat. Obecnie mogą oni przechowywać czosnek swoich producentów przez 13 miesięcy, a Richardt zauważa, że po dostarczeniu czosnku producenci nie ponoszą już żadnego ryzyka związanego z przechowywaniem i kurczeniem się.

"Jeśli nie będziesz odpowiednio obchodzić się z czosnkiem po zbiorach, możesz zredukować cały swój czosnek klasy 1 do klasy 3" - mówi Dewald. "Chcielibyśmy, aby lokalny czosnek mógł konkurować z czosnkiem importowanym. Obecnie oprócz ceł importowych na chiński czosnek nałożono cło antydumpingowe, aby zrównać go z innym importowanym czosnkiem, ale chiński czosnek jest nadal tańszy.

Czosnek z Hiszpanii jest importowany w ramach umowy o wolnym handlu.

"W ciągu ostatnich 8 lat inwestowaliśmy w lokalnych producentów, płacąc za czosnek ponadprzeciętne ceny, aby stymulować produkcję czosnku i rozwój tej kategorii" - twierdzi Richardt.

"Mamy nadzieję, że po tym wszystkim, co włożyliśmy w produkcję i agronomię czosnku, rolnicy wkrótce będą w stanie powiedzieć: Jesteśmy pewnymi siebie wyspecjalizowanymi producentami czosnku, potrafimy skalować się ponad potrzeby pojedynczego detalisty i będziemy wprowadzać na lokalne rynki czosnek wysokiej jakości taniej niż czosnek hiszpański. Nie widzę powodu, dla którego czosnek z RPA nie mógłby konkurować z czosnkiem hiszpańskim pod względem cen i jakości."

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE