Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Europejska cebula dotknięta zmianami klimatycznymi

Na kongresie Euronion ujawniono, że prawie wszystkie kraje zwiększają areał przeznaczony pod uprawę cebuli. Włochy nie zostały uwzględnione w danych, ponieważ nie mają możliwości agregacji, aby zapewnić bieżący przegląd sytuacji, jednak obszar 12 tysięcy hektarów jest prawdopodobny, produkując około 430 tysięcy ton z północy na południe, w tym najpewniej cebulę dymkę.

"Zmiany klimatyczne wpływają na produkcję, czasami uderzając w cały kraj, a innym razem tylko w jeden obszar. Pewne jest to, że negatywne zdarzenia są coraz częstsze." 

Rośnie popyt ze strony niektórych krajów afrykańskich, zwłaszcza na zachodzie kontynentu. Wśród krajów europejskich, Holandia zwiększyła swój eksport począwszy od 40 tygodnia. Produkcja spada na Ukrainie i w innych krajach Europy Wschodniej i Azji.

Konsumpcja w branży restauracyjnej stopniowo wraca do normy.

Ceny cebuli w Indiach wzrosły w zeszłym roku, ponieważ jej ilość była niższa niż oczekiwano (również z powodu zmian klimatycznych), a import został ograniczony. Zbiory spadły również w Brazylii i Argentynie, dlatego Unia Europejska powinna bliżej przyjrzeć się eksportowi do Ameryki Południowej i Indii.

Z punktu widzenia produkcji, kongres podkreślił, że podaż cebuli średnich kalibrów (Niemcy, Ukraina, Polska i Francja) zmniejszyła się w 2021 roku: 10 procent produkcji było poniżej 40 mm; 75 procent między 40 a 80 mm i 15 procent powyżej 70 mm. W 2020 roku te odsetki wynosiły odpowiednio 8, 81 i 11 procent.

Słowa kluczowe: cebula, produkcja cebuli, warzywa
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE