Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Francja – producenci owoców mają problem

Odnosząc się do niedawnych przymrozków we Francji, Eric Godard Durand, prezes Agence Laparra w Rungis, twierdzi, że „we Francji to dotknie wszystkich i w tym roku będą to bolesne konsekwencje.”

„Wszyscy mamy wokół siebie producentów, których dotknął mróz, zwłaszcza owoce pestkowe w dolinie Rodanu i Prowansji, dwóch regionach, które najbardziej ucierpiały. W przypadku innych owoców, takich jak jabłka, w Dolinie Loary i południowo-zachodniej Francji kwitnienie było mniej zaawansowane, więc wpływ będzie prawdopodobnie mniejszy niż na przykład w przypadku moreli. Ale nadal musimy poczekać, aby oszacować straty. W ciągu dwóch do trzech tygodni będzie można porównać kwiaty, które przetrwały mróz, z innymi kwiatami.”

Brak francuskich produktów tego lata
Ze względu na szkody spowodowane mrozem tego lata francuskich owoców będzie mało. „Jest to pewne, a szczególnie prawdziwe w przypadku czereśni i moreli, ale wpłynie to również na śliwki. Jeśli chodzi o handel, nie wiemy jeszcze, jak się to zrównoważy ani skąd będą pochodzić produkty. Może Hiszpania, Turcja, Grecja czy nawet Stany Zjednoczone (jeśli chodzi o czereśnie), dowiemy się w trakcie sezonu. Niektóre produkty są tak wrażliwe, że decyzja o ich imporcie zostanie podjęta dopiero wtedy, gdy rozpocznie się produkcja, a hodowcy będą w stanie ocenić jej wielkość.”

„Producenci są najbardziej niefortunni”
Cały sektor owoców jest bardzo dotknięty, ale to producenci są naprawdę głównymi ofiarami epizodu mrozu. „Najbardziej niefortunni są producenci. Detalistom zawsze uda się znaleźć inne pochodzenie lub inny produkt. Rynek zawsze znajdzie sposób na wypełnienie luki, ale główny problem leży po stronie naszych producentów, którzy będą walczyć o zminimalizowanie strat finansowych. Miejmy nadzieję, że pomoc częściowo ograniczy straty.”

Zimno na początku tego miesiąca dotknęło nie tylko Francję. „Niektóre sady owocowe w północnej Hiszpanii również ucierpiały, choć w mniejszym stopniu, a także sady we Włoszech. Jeśli chodzi o owoce pestkowe, wydaje się, że Belgia ucierpiała mniej i prawdopodobnie poradzi sobie lepiej niż Francja i Hiszpania.”

Dobra sprzedaż truskawek Gariguette
Wśród owoców sezonowych truskawki radzą sobie całkiem nieźle. „Sezon na francuskie truskawki ze szklarni, takie jak Gariguette, dobiega już końca. Zimna pogoda w połączeniu z łagodniejszymi temperaturami ostatnich kilku dni zachęcają do konsumpcji, ale wolumeny są niewielkie, co oznacza, że ​​rynek jest obecnie bardzo dobry, z bardzo dobrą sprzedażą.”

Ceny melonów odżywają
Sytuacja w przypadku melonów jest bardziej skomplikowana.
Sprzedaż była trudna, ale ceny powinny wkrótce wzrosnąć. „W tygodniu poprzedzającym Wielkanoc rynek był wyjątkowy, ponieważ pogoda była ładna, bez wielu towarów. Ale zaraz po Wielkanocy powrócił chłód i spadła konsumpcja. W ciągu ostatnich 24–48 godzin pogoda się poprawiła, a ceny ponownie wzrosły.” Sprzedaż arbuzów jest dobra, obecnie są to produkty z Maroka i Senegalu oraz pierwsze owoce z Hiszpanii.

„Pogoda jest kluczowym aspektem dla naszego sektora, oczywiście pod względem konsumpcji, ale także dla produkcji, jak widać po niedawnej katastrofie mrozowej” - wyjaśnia Eric Godard Durand. „Małe poprawy temperatur uzyskiwane każdego dnia są korzystne dla popytu.”

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE