Teraz oglądasz:
PL | EN | RU

Fresh-market.pl to najbardziej aktualne na rynku ceny owoców i warzyw

Wykup abonament

Globalny rynek pomidorów

W tym sezonie wspólnym tematem na światowym rynku pomidorów jest rosnąca presja ze strony wirusów, takich jak ToBRV, a także utrzymujące się nietypowe wzorce pogodowe i rosnące koszty produkcji. Szczególny niepokój budzą rosnące koszty energii w większości krajów, jako że półkula północna przestawia się na uprawy oświetlone w ciemniejszych miesiącach zimowych. Wszystkie te czynniki razem wzięte oznaczają wzrost cen pomidorów we wszystkich krajach.

Niderlandy i Belgia: Kryzys energetyczny i problemy z wirusami wywierają presję na producentów pomidorów
W holenderskich i belgijskich szklarniach z pomidorami światła są już od jakiegoś czasu włączone. Po wyjątkowym sezonie, w którym ceny od lata były wyjątkowo wysokie, nadszedł czas na oświetlone zbiory. Jednak w chwili obecnej najbardziej uderzającym czynnikiem są wysokie ceny energii.

Sezon na uprawy nieoświetlone już się skończył, z wyjątkiem małej grupy producentów jesiennych, którzy uprawiają głównie duże pomidory na gałązkach. Około tego czasu rozpoczynają oni produkcję na krótki okres. Większość producentów bez świateł jest teraz w trakcie płodozmianu i przygotowuje się do nowego sezonu. Z pewnością dla producentów, którzy sadzą nowe uprawy bez świateł w grudniu, nastąpią przesunięcia spowodowane kryzysem energetycznym. Oczekuje się, że następnej wiosny będą szczyty i dołki produkcji w różnych okresach.

Taka sytuacja miała już miejsce w tym roku, głównie z powodu problemów z wirusami. Spowodowało to "zimowe ceny" w lecie, kiedy plantatorzy zostali zmuszeni do opróżnienia swoich szklarni po zarażeniu wirusem brązowej plamistości owoców pomidora (ToBRFV), zarówno w Holandii, jak i w Belgii. Ostatnie aktualizacje oficjalnych danych wskazują na 29 przypadków zakażenia w Holandii i 12 w Belgii. W związku z problemami z wirusem hodowcy nastawiają się na nowe uprawy. Są też producenci, którzy przestawiają się na przykład na ogórki lub słodką paprykę.

Po lecie z wysokimi cenami nastąpiła jesień, podczas której ceny pozostały na wysokim poziomie, a nawet wydawało się, że mogą nadal rosnąć, w przeciwieństwie do tendencji z ostatnich lat. W ostatnich tygodniach tendencja wzrostowa cen ustabilizowała się na jakiś czas. W listopadzie często obserwuje się niewielki spadek, gdy produkty importowane stają się dostępne w dużych ilościach. Niemniej w bieżącym tygodniu ceny pomidorów klasycznych, największego segmentu wśród eksponowanych producentów, znów wzrosły. W ostatnich tygodniach ceny pomidorów klasycznych oferowanych luzem były średnio nieco niższe niż ceny pomidorów na gałązkach.

Tej zimy niektórzy producenci w Holandii i Belgii decydują się na zaniechanie swoich upraw z powodu wysokich cen energii. Producenci z niekorzystnymi kontraktami energetycznymi, którzy obecnie muszą kupować gaz i energię elektryczną po wysokich cenach, zdecydowali się pozostawić tej zimy swoje szklarnie puste. Są też producenci, którzy dostosowali swoją strategię oświetlenia lub strategię uprawy w taki sposób, że mogą tymczasowo korzystać z mniejszej ilości energii. W rezultacie rośliny rosną obecnie wolniej, ale hodowcy mają nadzieję, że będą mogli dodać gazu, dosłownie i w przenośni, jak tylko ceny energii ponownie spadną. W tej chwili nie widać jeszcze takiego spadku.

Niemcy: Niskie temperatury powodują spadek popytu na pomidory
Z powodu niskich temperatur w Niemczech popyt znacznie spadł. Mimo to podaż pod względem ilości i odmian jest tak wysoka jak nigdy dotąd, że popyt może być łatwo zaspokojony. Podaż holenderska wyraźnie spadła, a podaż z Hiszpanii wzrosła.

Hiszpanie również zauważyli rosnące ceny gazu w Holandii i odpowiednio dostosowują swoje ceny rynkowe. W rezultacie cena wczesnych pomidorów hiszpańskich jest w przypadku niektórych odmian znacznie wyższa niż cena najnowszych pomidorów holenderskich. Pozostała podaż pochodzi głównie z Maroka, Belgii i Włoch.

Włochy: Rosnące koszty produkcji i presja ToBRV hamują włoskich producentów pomidorów
Według danych, w ostatnim roku kończącym się we wrześniu 2021 roku ponad 23,2 mln włoskich rodzin (89 procent ogółu) przynajmniej raz dokonało zakupu z kategorii pomidorów. Włosi kupują pomidory średnio 17,2 razy w roku, za średnią cenę 2,10 euro.

Dla producentów sezon 2021 był trudny. W lecie pomidory ucierpiały z powodu wysokich temperatur i chorób, takich jak Wirus Brunatnej Rugozy Owocowej Pomidora. Upały zmniejszyły plony o połowę, a koszty wzrosły. Średnia cena pomidorów koktajlowych (1,50 euro/kg) tylko częściowo zwróciła poniesione koszty. Nawet teraz, jesienią, popyt na rynkach zagranicznych, takich jak Niemcy i Austria, osłabł z powodu wznowienia pandemii. Biorąc pod uwagę niepewność, jest prawdopodobne, że niektórzy producenci zdecydują się w przyszłości na zmniejszenie hektarów obsadzonych pomidorami.

Hiszpania: Spadek powierzchni produkcyjnej hiszpańskich pomidorów spowodowany presją z wielu stron
Listopad rozpoczął się od wzrostu cen wszystkich rodzajów pomidorów, z wyjątkiem pomidora gałązkowego. Pomidor ten, wraz z pomidorem gładkim, są typami handlowymi o najwyższej cenie na aukcjach w Almerii. Pomidory nadal tracą na znaczeniu w całym andaluzyjskim obszarze ogrodniczym. Według wstępnych szacunków na ten sezon, jego powierzchnia zmniejszy się o 3 procent w porównaniu z ubiegłym sezonem, kiedy to wynosiła blisko 8.400 hektarów. Wysokie koszty produkcji, zwłaszcza pracy, silna konkurencja międzynarodowa, głównie ze strony Maroka, jak również problemy spowodowane przez wirusy i Tuta absoluta, wraz z cenami, które nie spełniają oczekiwań producentów, prowadzą do stopniowego zastępowania ich uprawami o mniejszym wpływie na wynagrodzenie, takimi jak papryka i cukinia.

Według różnych źródeł w sektorze, odmianami pomidora, które najbardziej zmniejszą powierzchnię upraw w tym sezonie, będą pomidor okrągły i pomidor gałązkowy. Pomidor gruszkowy utrzymuje liczbę hektarów upraw na poziomie zbliżonym do zeszłego sezonu. Z drugiej strony, specjalności o najwyższej wartości dodanej i rentowności, takie jak pomidory różowe, beef, cherry w różnych kolorach, itp. wykazują większą siłę w konkurowaniu z produkcją z krajów trzecich i wykazują wzrost powierzchni upraw. W listopadzie produkcja andaluzyjska, wciąż ograniczona, pokrywa się na rynkach międzynarodowych z końcem sezonu środkowoeuropejskiego, który, mimo że oferuje produkt niższej jakości, wywiera presję na hiszpańskie ceny pomidorów. W połowie listopada wyraźnie wzrasta produkcja marokańska, która z większą intensywnością konkuruje z podażą z Almerii, Granady i Murcji na rynkach europejskich.

RPA: Ulewne deszcze wpływają na zbiory pomidorów
Ceny pomidorów znacznie spadły z powodu dużych ilości na rynku w ciągu ostatniego miesiąca. Średnia cena na rynku spadła o 42 procent do 4,47 randów (0,25 euro)/kg z powodu wzrostu podaży, ale spodziewany jest punkt zwrotny, ponieważ deszcz utrudnia zbiory w północnym regionie.

Producenci pomidorów w północnej części kraju (Limpopo, Mpumalanga, Prowincja Północno-Zachodnia, gdzie uprawia się pomidory) są pod napięciem: od weekendu występują rozległe, znaczne opady deszczu. Jeśli latem wystąpią ponadprzeciętne opady deszczu, jak się przewiduje, będzie to miało bezpośredni wpływ na presję szkodników i plony (jak w zeszłym roku), a także na niższe ilości.

Sprzedawca pomidorów donosi, że są producenci, którzy w zeszłym roku stracili znaczną część plonów z powodu szkód wyrządzonych przez szkodniki (na przykład nowość - Tuta absoluta) i jeśli to samo stanie się w tym roku (a presja Tuta absoluta jest już bardzo wysoka), mogą oni zaprzestać produkcji pomidorów, przynajmniej w dającej się przewidzieć przyszłości.

Chiny: Zła pogoda i zwiększone koszty produkcji napędzają wzrost cen chińskich pomidorów
Od lata ceny pomidorów w Chinach utrzymują się na wysokim poziomie. Jakiś czas temu w Shandong, Hebei, Shaanxi, Shanxi, Henan i innych miejscach przez wiele dni występowały ciągłe opady deszczu, co spowodowało, że tempo zawiązywania owoców pomidorów było niższe niż zwykle, a ilość pomidorów na rynku znacznie mniejsza niż w normalnych latach. Od początku tego roku ceny nasion, nawozów, pestycydów itp. wzrosły, co spowodowało wzrost kosztów produkcji, rosnące ceny ropy naftowej spowodowały wzrost kosztów transportu, co również spowodowało wzrost cen warzyw. Obecnie cena hurtowa zwykłych pomidorów pozostaje wysoka, cena wynosi około 6 juanów/500 gramów.

W ostatnich latach, popyt na wysokiej klasy pomidory koktajlowe w głównych miastach Chin gwałtownie wzrósł. Biorąc za przykład Szanghaj, ze względu na ograniczony obszar sadzenia w obszarze miejskim, obecna podaż pomidorów czereśniowych jest mniejsza niż 1/5 całkowitej konsumpcji. Dlatego niektóre firmy zaczęły budować szklarnie na obszarach miejskich w obrębie miasta, aby zmniejszyć koszty transportu i zapewnić lokalne dostawy pomidorów czereśniowych.

Ameryka Północna: Stała podaż i lepsze ceny pomidorów
Dla jednego z producentów z USA, prowadzącego działalność hydroponiczną w Meksyku, pomidory gronowe wydają się być liderem wzrostu w tej kategorii i producent ten zamierza rozszerzyć produkcję pomidorów gronowych. Producent uprawia także pomidory beef i pomidory na gałązce (TOV).

"Dostawy pomidorów beef i pomidorów TOV są podobne do zeszłorocznych o tej porze - było kilka wzlotów i upadków oraz następstw pandemii. Nasze liczby nie zawsze podążają za trendem, do którego jesteśmy przyzwyczajeni. Ale ogólnie rzecz biorąc nie jest to nic niespodziewanego i jesteśmy w stanie dostarczyć pomidory," mówi.

W tym czasie Kanada również produkuje pomidory szklarniowe. Tymczasem popyt na pomidory jest stały. "Widzieliśmy dobry popyt i popychamy dużo więcej pomidorów z nadchodzącym sezonem zimowym i świątecznym", mówi. "Ogólnie rzecz biorąc, popyt na pomidory, zwłaszcza pomidory gronowe, powoli rośnie. Jest duży rynek dla pomidorów winogronowych."

Podczas gdy pomidory gałązkowe pomogły w rozwoju kategorii, szczególnie jako wybór przekąski, producent mówi, że wstępnie pakowane sałatki i zestawy sałatkowe są również rosnącą opcją dla pomidorów winogronowych. "Rośnie ich popularność, a my zauważamy, że wielu klientów szuka produktów, które mogą znaleźć się w ich zestawach", mówi.

Jeśli chodzi o ceny pomidorów, to są one dość porównywalne do zeszłorocznych o tej porze.

Tymczasem Floryda rozpoczęła produkcję pomidorów polowych, a sezon jest na czas, w przeciwieństwie do niektórych innych towarów produkowanych w tym czasie, takich jak papryka, które są opóźnione. "Jakość jest doskonała. Mieliśmy sporo deszczu wczesną jesienią, a niektóre z tych późniejszych frontów pomogły uprawom", mówi jeden z producentów z Florydy, który produkuje dojrzewające w winorośli pomidory okrągłe i pomidory Roma, co jest dla nich nowością. "Jakość pomidorów jest bardzo dobra. Można nawadniać, ale to nigdy nie jest to samo, co dobre opady deszczu. Wszystko się wyrównało, a teraz pogoda się ochładza, więc to również nam pomogło."

Podczas gdy areał pozostał taki sam, hodowca zwiększył ogólny plon na obu rodzajach pomidorów.

Jeśli chodzi o popyt, to w tej chwili jest on dobry. "Wszystko jest w ruchu. Popyt nie jest wyjątkowy, ale jest dobry" - mówi. Plantatorzy z Florydy zwracają również uwagę na wzrost stawek przewozowych, co może sprawić, że produkt z Florydy stanie się bardziej atrakcyjny dla pobliskich regionów.

Jeśli zaś chodzi o ceny, to obecnie zaczęły się one od średniego do nieco wyższego przedziału, a hodowca twierdzi, że są one lepsze niż w zeszłym roku w tym czasie.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE