Oszczedzaj czas i pieniadze- wszystkie informacje o cenach owoców i warzyw w abonamencie Fresh-market.pl

Kup teraz abonament!

Hiszpania – produkcja pomidorów pod presją

Wraz z początkiem listopada, pomidory stają się jeszcze ważniejsze, o ile to możliwe, w szklarniach Almerii. "Kampania pomidorowa rozpoczęła się pod koniec września, ale ilości wzrastają na przełomie października i listopada", mówi Juan Segura Morales, prezes Coprohníjar. "Zbiory idą dobrze, może na razie nieco wolniej, ponieważ wysokie temperatury odnotowane na początku kampanii miały wpływ na zawiązywanie się pierwszych owoców, ale mimo to spodziewamy się podobnych ilości do tych uzyskanych w zeszłym sezonie: około 32-33 mln kilogramów. Z tego 26-27 milionów kilogramów będzie odpowiadać pomidorom cherry."

Segment małych rozmiarów pomidorów jest specjalnością tej spółdzielni z Almerii, która ma ponad 200 członków i 400 hektarów i jest pionierem w rolnictwie ekologicznym w Campo de Nijar. W rzeczywistości, jak twierdzi jej prezes, Coprohníjar produkuje przez cały rok szeroką gamę pomidorów koktajlowych: śliwkowe, okrągłe, koktajlowe... i w różnych kolorach, od tradycyjnej czerwieni po kolor czekoladowy, a także żółty i pomarańczowy. "Rynek pomidorów czereśniowych jest inny niż rynek tradycyjnych pomidorów, ale produkt ten jest bardzo popularny. Eksportujemy większość naszej produkcji, chociaż rynek krajowy jest coraz bardziej wymagający. Również rodzaj opakowania, jakie stosujemy dla naszych pomidorów, które pakujemy w 200-250 gramowe tuby, sprawia, że jest to produkt bardzo łatwy do spożycia i bardzo wygodny w transporcie."

Według danych FAO, pomidory są najczęściej produkowanym warzywem na świecie. Hiszpania i Holandia są nie tylko głównymi producentami pomidorów w Unii Europejskiej, ale także głównymi światowymi dostawcami do UE. Jednakże obserwuje się stały spadek sprzedaży w Hiszpanii i Holandii oraz wzrost przywozu pomidorów z państw trzecich, w tym z Maroka, które jest trzecim co do wielkości dostawcą pomidorów do UE. W rzeczywistości w sezonie 2020/2021 Maroko wyeksportowało dwa razy więcej wolumenu niż czwarty największy dostawca, Francja. I ten spadek ilości hiszpańskich pomidorów sprzedawanych do krajów UE ma bezpośredni wpływ na sektor producentów.

"Areał przeznaczony pod uprawę pomidorów znacznie zmalał w Almerii. W ostatnich latach około 2000 hektarów przestało być uprawiane, zniknęło też sporo firm zajmujących się uprawą pomidorów. Bardzo trudno jest konkurować z produkcją marokańską, biorąc pod uwagę koszty produkcji, i będzie tak nadal, dopóki Unia Europejska nie wyegzekwuje kontroli i nie wdroży środków, takich jak przegląd kontyngentów eksportowych po wyjściu Wielkiej Brytanii z Unii Europejskiej." Należy przypomnieć, że Maroko posiada preferencyjny kontyngent przewidziany w układzie stowarzyszeniowym UE-Maroko w wysokości maksymalnie 285 tys. ton pomidorów.

"Powoduje to inne poważne problemy. Z jednej strony, jeśli zmniejszymy nasze ilości, przestaniemy być konkurencyjni, a z drugiej strony, jeśli pomidory zostaną zastąpione innymi uprawami, istnieje zagrożenie, że te również w końcu się nasycą", mówi Juan Segura. "Jednak w tym sezonie areał upraw naszych stowarzyszonych producentów pozostał mniej więcej na tym samym poziomie, co w poprzednim, i o ile nie pojawią się jakieś niespodziewane problemy pogodowe lub fitosanitarne, ilości pozostaną stabilne", mówi prezes Coprohníjar.

W tym sensie, obecność Tuta absoluta w szklarniach Almerii, o której ostrzegała niedawno Sieć Informacji Alert i Fitosanitarnej Andaluzji (RAIF), nie stanowi znaczącego zagrożenia dla partnerów Coprohníjar, mówi Juan. "Ogólnie rzecz biorąc, utrzymujemy ją pod kontrolą dzięki zintegrowanemu systemowi kontroli, który wdrażamy na 100 procentach naszych plantacji ekologicznych". Zrównoważony rozwój jest priorytetem dla tej spółdzielni, która otrzymała nagrodę Sztafety Pokoleń podczas I Edycji Nagród Zrównoważonej Gospodarki w Almerii w październiku ubiegłego roku.

Francja bez plastiku

Od 1 stycznia 2022 r., czyli za niecałe 2 miesiące, we Francji wejdzie w życie nowa ustawa o przeciwdziałaniu powstawaniu odpadów i gospodarce cyrkularnej, która narzuci nowe zasady etykietowania i pakowania, w tym zakaz stosowania opakowań z tworzyw sztucznych w przypadku nieprzetworzonych owoców i warzyw o wadze poniżej 1,5 kg. Zakaz będzie wprowadzany stopniowo dla wszystkich produktów, ale od pierwszej fazy będzie dotyczył okrągłych pomidorów.

"Już dostosowaliśmy się do tego nowego prawa, aby móc kontynuować eksport do Francji. Zaczęliśmy używać kartonu, aby zastąpić plastik w opakowaniach, ale brakuje materiału i koszty nieuchronnie wzrosną" - ostrzega Juan Segura Morales.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE