Z naszych danych korzystają instytuty, ministerstwa, sieci handlowe dołacz i Ty!

Kup teraz abonament!

Globalny rynek winogron

Holandia: Europejskie winogrona ustępują miejsca zagranicznym
Na holenderskim rynku winogron europejskie winogrona ustępują miejsca zagranicznym produktom. Sezon zagraniczny tradycyjnie rozpoczyna się od winogron brazylijskich, a Peru także wprowadza obecnie na rynek wszystkie odmiany. Sezon grecki już się skończył, a według importera podaż włoskich winogron również gwałtownie spada. Włoski sezon nie był zły pod względem jakości, ale ilość winogron była znacznie niższa z powodu ciepłej pogody i sprzedaż pozostała w tyle za poprzednimi latami. Oczekuje się, że zbiory winogron w RPA będą zgodne z poprzednim sezonem. Indie mają dobre warunki klimatyczne i spodziewają się dobrych zbiorów. "Miejmy nadzieję, że doprowadzi to również do akceptowalnych cen i nie będzie zbyt dużej presji na rynek" - podsumowuje importer.

 

Niemcy: "Nieskrępowana" sprzedaż włoskich winogron
Hurtownik z Monachium oferuje zieloną odmianę Sugar One, jak również czerwoną Crimson, które są pakowane i sprzedawane w papierowych torbach.

Sezon rozpoczął się około końca czerwca/początku lipca i prawdopodobnie zakończy się w grudniu. Zarówno pod względem ceny jak i smaku, włoskie winogrona są "top notch", powiedział hurtownik. Ponadto, twierdzi on, że podczas gdy ceny są ważnymi czynnikami w zakresie sprzedaży, wygląd, smak i dobra tekstura są również istotne.

Jakość winogron jest według niego bardzo dobra. Jego firma otrzymuje tygodniowo około pięciu palet czerwonych winogron i czterech palet zielonych winogron z Włoch, które są dostępne przez cały rok.

Winogrona są następnie dostarczane między innymi do gastronomii, stołówek (szkolnych) i szpitali. Szczególnie dla przedszkoli, szpitali itp., gdzie winogrona cieszą się dużym zainteresowaniem i są wykorzystywane jako owocowy dodatek do posiłków. Sprzedawca twierdzi, że sprzedaż jest "niepohamowana", ponieważ nawet w zimie potrzebne są odpowiednie ilości, jako że inne towary albo nie są dostępne w tym okresie, albo tylko w bardzo małych ilościach.

Popyt pozostaje wysoki i stosunkowo podobny do zeszłorocznego, powiedział. Ceny pozostały stabilne przez cały sezon i niewiele niższe od tych z ubiegłego roku. Winogrona uprawiane są konwencjonalnie, ponieważ na winogrona ekologiczne nie ma prawie żadnego popytu, tym bardziej, że cena na monachijskim rynku hurtowym winogron ekologicznych jest prawie dwukrotnie wyższa niż na innych rynkach.

Włochy: Sprzedaż winogron bezpestkowych podwoiła się w ciągu ostatnich dwóch lat
Dla sycylijskich winogron stołowych pierwsza część sezonu (maj - sierpień) była znakomita, podczas gdy druga była praktycznie katastrofalna. Począwszy od końca sierpnia pojawiły się problemy związane z wszechobecnymi upałami, z temperaturami przekraczającymi nawet 45°C: owoce cierpiały z powodu odwodnienia i dlatego ich jakość była ogólnie niska.

Ceny na początku sezonu, dla tradycyjnego produktu z pestkami, były zadowalające dla producentów: od minimum 1,20 euro za kg dla wczesnych produktów szklarniowych do maksimum 1,60 euro. Z kolei w środkowej części kampanii ceny wahały się od 0,80 do 1,20 euro/kg, by w końcowej części spaść do 0,80 euro, a następnie 0,50 euro (a w niektórych przypadkach nawet mniej).

Bezpośrednia konkurencja dla sycylijskiej produkcji zaczyna się, gdy Hiszpania zaczyna dostarczać swoje bezpestkowe winogrona w połowie lipca, równocześnie z Apulią. Grecja również przybywa pod koniec lipca z winogronami Victoria. Jednak w tym roku, w tej części sezonu, produkt sycylijski był bardzo dobry i wysokiej jakości, dlatego też konkurencja ta nie miała na niego wpływu.

Tendencja rynkowa zdecydowanie zmierza w kierunku winogron bezpestkowych. Jest to niezaprzeczalny fakt. Najbardziej interesującymi rynkami dla włoskich winogron z pestkami pozostają Francja i Szwajcaria.

Według statystyk, winogrona w ostatnim roku kończącym się we wrześniu 2021 roku zakupiło ponad 16,5 mln włoskich rodzin, co odpowiada 63,3 procent wszystkich rodzin. Kategoria ta jest bardzo sezonowa, dlatego większość zakupów (średnio 6,6 na rodzinę o wartości 2,77 euro na każdy zakup) koncentruje się między sierpniem a listopadem.

Najczęściej kupowanym rodzajem winogron są białe winogrona bez pestek (prawie 3,3 mln rodzin kupujących, ponad dwukrotnie więcej niż dwa lata temu).

Hiszpania: Hiszpańskie winogrona dobrej jakości, z tendencją w kierunku odmian bezpestkowych
Kampania winogron stołowych w regionie Murcji, głównym regionie produkcji i eksportu w Hiszpanii, dobiega końca. Warunki pogodowe bez ekstremalnych opadów doprowadziły do dobrej jakości zbiorów oraz do przedłużenia sezonu. W rzeczywistości, kampania eksportowa hiszpańskich winogron stołowych kończy się zazwyczaj pod koniec października lub w pierwszym tygodniu listopada. Ceny są obecnie niższe ze względu na konkurencję ze strony innych krajów pochodzenia, takich jak Włochy, które również przedłużają swoją kampanię i zwiększają ilość winogron bezpestkowych. Wysokie koszty frachtu morskiego spowodowały spadek eksportu do krajów trzecich, zwłaszcza do Azji. Hiszpański sektor winogronowy postrzega rosnące koszty produkcji jako największe zagrożenie w sezonie 2022.

Inwestycje w nowe odmiany bezpestkowych winogron stołowych o wartości dodanej powodują, że konsumpcja winogron rośnie na coraz większej liczbie rynków. Według plantatorów i handlowców, w ciągu ostatnich trzech lat nastąpił wzrost popytu w krajach, w których wcześniej praktycznie nie spożywano winogron bezpestkowych. Szczególnie widoczne jest to od zeszłego sezonu, zarówno na rynku hiszpańskim jak i francuskim. Hiszpańskie winogrona zyskują na popularności w Europie Środkowej i Północnej, gdzie do tej pory dominowały Włochy.

Według jednego z eksporterów, choć wzrost spożycia winogron stołowych bezpestkowych nie będzie w najbliższych latach tak gwałtowny, odmiany takie jak Candy wciąż mają duże pole do wzrostu. Konsumenci zaczynają je poznawać i pytają o nie. Dla tego rodzaju bezpestkowych winogron stołowych w Hiszpanii rysuje się bardzo obiecująca przyszłość.

Region Murcji, Alicante i w mniejszym stopniu niektóre prowincje Andaluzji są głównymi skupiskami upraw winogron stołowych w Hiszpanii. Posiadają one ponad 14.000 hektarów przeznaczonych pod tę uprawę, z czego 6.688 hektarów odpowiada białym winogronom stołowym z pestkami, 3.452 hektary odpowiadają czerwonym winogronom stołowym bez pestek, 2.441 hektarów odpowiada białym winogronom bez pestek, a 1.891 hektarów czerwonym winogronom stołowym bez pestek, według danych Ministerstwa Rolnictwa, Rybołówstwa i Żywności z hiszpańskiego badania powierzchni i plonów w 2020 roku. Globalna produkcja winogron stołowych w Hiszpanii wynosi około 275.000 ton.

Republika Południowej Afryki: Obawy o problemy logistyczne
Nowe zbiory winogron rozpoczęły się w zeszłym tygodniu w regionie północnym (Limpopo) i w Namibii od białych bezpestkowych odmian Early Sweet i czerwonych bezpestkowych odmian Starlight. Znaczna część wczesnych zbiorów przeznaczona jest na rynek krajowy, gdzie średnia cena winogron wynosi 78 randów (4,48 euro) za kg.

Szacuje się, że zbiory w tym sezonie wyniosą od 70,6 mln do 77,7 mln kartonów 4,5 kg, z czego większość pochodzi z ostatniego regionu produkcji winogron, regionu Hex River. W ubiegłym sezonie wyeksportowano 72,18 mln kartonów 4,5 kg, co było rekordową ilością.

Poprzedni sezon był bardzo trudny ze względu na deszcz powodujący problemy z jakością, wyzwania logistyczne, spadek popytu na rynku i umocnienie lokalnej waluty (co zmniejsza zyski z eksportu), w związku z czym istnieją pewne obawy co do harmonogramu przewozów i dostępności kontenerów na początku nowego sezonu. Wzrost taryf przewozowych, zwłaszcza na Bliski i Daleki Wschód, jest gwałtowny.

Południowoafrykański przemysł winogronowy doświadcza zwiększonej konkurencji na arenie międzynarodowej ze strony Peru, Chile, Brazylii i Indii.

Indie: Pozytywne perspektywy dla indyjskich winogron pomimo trudnych warunków pogodowych
Tego lata w niektórych częściach północnych Indii miały miejsce nieustające deszcze, które spowodowały powodzie i osunięcia ziemi, powodując rozległe zniszczenia infrastruktury i ofiary śmiertelne. Jednak Indie Zachodnie, a zwłaszcza regiony uprawy winorośli w stanie Maharasztra, zostały w dużej mierze oszczędzone. Na niektórych obszarach w okolicach Nashik, gdzie rośliny winogron znajdowały się w fazie kwitnienia, rozproszone opady deszczu wyrządziły pewne szkody.

Biorąc pod uwagę dotychczasowe warunki, Indie spodziewają się solidnych zbiorów winogron zarówno pod względem jakości, jak i wielkości. W ubiegłym roku na większości rynków jakość indyjskich winogron była postrzegana jako dobra. Plantatorzy są coraz bardziej świadomi korzyści płynących z wysokiej jakości zbiorów i podejmują inteligentne praktyki rolnicze w celu poprawy jakości winogron.

Ameryka Północna: Podaż kalifornijskich winogron jest mniejsza niż o tej porze ubiegłego roku
Według najnowszego raportu dotyczącego podaży winogron w Kalifornii, w chłodniach znajduje się o 2,4 mln mniej skrzynek czerwonych winogron w porównaniu z ubiegłym rokiem i o 3,4 mln mniej skrzynek niż w 2019 roku. "Wygląda na to, że będziemy mieli niedobór dostaw na czerwone winogrona z Kalifornii na grudzień" - mówi jeden z załadowców. "W listopadzie wciąż są owoce do kupienia, a oni pakują świeży produkt".

W rzeczywistości, po październikowym deszczu w Kalifornii - i pomimo faktu, że kalifornijskie winogrona są w dużej mierze pod folią - intensywność deszczu w krótkim okresie czasu oznacza, że wyzwaniem było pełne zabezpieczenie tych owoców. "Ta sama ilość czerwonych winogron w raporcie sprzed dwóch tygodni nie wzrosła. Oznacza to, że wszystkie owoce zebrane w ciągu ostatnich dwóch tygodni nie trafiają do przechowalni, ponieważ wiadomo, że nie przetrwają w magazynie" - mówi spedytor.

Zielone winogrona są jednak bardziej obfite. "Spodziewamy się jednak, że w miarę zbliżania się do połowy listopada, ilość zielonych bezpestkowych owoców będzie spadać" - mówi spedytor. "Uważamy, że Kalifornia będzie miała problemy z zapasami, nie tylko z tym co jest w chłodniach, ale także z tym w jakim stanie są owoce w chłodniach.

Podczas gdy szczuplejsze dostawy czerwonych winogron są przewidywane, na razie nie ma luki. "Dostawy będą po prostu krótkie, ponieważ owoce już napływają z Brazylii i Peru" - mówi spedytor.

Zbiory w Peru już się rozpoczęły i większe ilości powinny dotrzeć do połowy grudnia. "Stany Zjednoczone są wciąż rynkiem zbytu dla Peru i prognozuje się, że w tym roku zbiory wyniosą ponad 60 mln skrzynek - to kolejny wzrost o 10 proc. w stosunku do roku ubiegłego" - mówi spedytor. Innym znaczącym rynkiem dla peruwiańskich owoców jest Azja, choć biorąc pod uwagę problemy logistyczne obserwowane na całym świecie i doniesienia, że owoce mogą być dostarczane z opóźnieniem 40-60 dni, wysyłka owoców do USA może być bardziej atrakcyjna dla peruwiańskich plantatorów.

Jednak transport owoców z północnego Peru do Stanów Zjednoczonych wiąże się ze znacznym wzrostem kosztów transportu.

Brazylijskie winogrona powinny pojawić się w ostatnim tygodniu listopada, ale ogólnie zbiory w Brazylii zapowiadają się średnio. "Nie widzę ogromnego wzrostu pochodzącego z Brazylii, ponieważ nie widzieliśmy tam znacznego wzrostu nasadzeń w ciągu ostatnich pięciu do siedmiu lat".

Jeśli chodzi o import z Chile, ogólne zbiory pozostają pod znakiem zapytania. "Wielu plantatorów w zeszłym roku ucierpiało finansowo i nie jesteśmy pewni, jak poradzą sobie z wprowadzeniem swoich zbiorów na rynek w tym roku" - mówi załadowca. Pierwszy masowy przyjazd z Chile spodziewany jest około 20 grudnia, a większość z tych owoców to Flame Seedless. Co prawda detaliści skupiają się na lepszych odmianach, ale jeśli na rynku czerwonych winogron jest ich mało, to z pewnością je przyjmą.

Jeśli chodzi o ceny, ceny w Kalifornii są obecnie wyższe. "Przewidują mniejsze dostawy od teraz do końca roku i plantatorzy w Brazylii i Peru o tym wiedzą" - mówi spedytor. "Skupiają się na wysyłce owoców do Stanów Zjednoczonych, aby uchwycić potencjał wyższego rynku spot w grudniu".

Biorąc pod uwagę połączenie wyższych cen i wysokich kosztów frachtu, spedytor przewiduje, że detaliści na wschód od Missisipi, zwłaszcza ci na wschodnim wybrzeżu, mogą wcześniej przestawić się na importowane owoce. "Fracht morski z Peru jest dziś tańszy niż ciężarówka z Kalifornii na Wschodnie Wybrzeże".

Australia: Wysoki eksport winogron z Australii będzie się utrzymywał
Sezon na australijskie winogrona stołowe właśnie się rozpoczął, a na rynek trafiają odmiany wczesnosezonowe. Na tym etapie roku krajowe ceny detaliczne jednej z odmian, Flame Seedless wahają się od 10 do 17 dolarów za kilogram w zależności od sklepu i lokalizacji. Ale eksport będzie ponownie dużą częścią tego sezonu australijskich winogron stołowych po tym, jak był to najbardziej wartościowy eksport owoców i warzyw w kraju w sezonie finansowym 2019/20, o wartości 622,9 miliona dolarów, kontynuując wzrost z roku na rok.

Według statystyk, eksport winogron stołowych ponad dwukrotnie zwiększył swoją wartość w ciągu ostatnich pięciu sezonów, z 240 milionów dolarów w 2014/15. Nawet w sezonie 2020/21, na który wpływ miał COVID-19, poczyniono wiele inwestycji, aby kontynuować promocję australijskiego owocu na kluczowych rynkach w Azji, a także w kraju, z doniesieniami organizatorów, że świadomość produktu była na najwyższym poziomie.

Duży wzrost liczby nowo zaangażowanych konsumentów, zarówno w kraju, jak i poza granicą, sugeruje rosnący popyt na zdrowe, smaczne australijskie winogrona stołowe w nadchodzących latach. Ogólnie rzecz biorąc, wartość produkcji australijskiego przemysłu winogron stołowych wzrosła w średnim tempie rocznym o 13,4 procent w ciągu pięciu lat do 2019/20, a w tym roku wyprodukowano 214 660 ton.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE