Teraz oglądasz:
PL | EN | RU

Fresh-market.pl to najbardziej aktualne na rynku ceny owoców i warzyw

Wykup abonament

Globalny rynek winogron

Winogrona pozostają popularnym owocem wśród rodzin w wielu krajach, ponad 62 procent rodzin kupuje je we Włoszech i Australii. Jednak pomimo ich popularności, rynek ten, podobnie jak wiele innych, boryka się z problemami logistycznymi, a także odczuwa skutki pandemii COVID-19. Problemy te wpłynęły zarówno na ceny, jak i na popyt - ceny wzrosły w Holandii, Niemczech i Francji, ale spadły w Hiszpanii. W Australii pandemia spowodowała spadek wartości eksportu winogron o 26 procent.

Holandia: Niska podaż winogron, wysokie ceny i wiele problemów z jakością
Ogromne opóźnienia w dostawach doprowadziły w ostatnich tygodniach do napiętej podaży winogron. Holenderski importer spodziewa się, że w najbliższych tygodniach dostępność poprawi się, gdyż zwiększy się podaż zarówno z RPA, jak i z Indii. Oczekuje się, że spowoduje to również pewną presję na ceny. Do tej pory ceny były bardzo dobre. Za 4,5 kilogramowy karton białych winogron na rynku płaci się obecnie od 13,50 do 15 euro. Na marginesie obecnej sytuacji rynkowej można zauważyć, że z powodu deszczu w RPA na rynek trafia wiele winogron z problemami jakościowymi.

Niemcy: Nadal wysoki popyt na winogrona z RPA
Produkty z RPA zdominowały rynek, z nowościami takimi jak Sugraone i Black Gem. Peruwiańskie Crimson Seedless i Red Globe także były obecne na rynku, ale ogólnie straciły na znaczeniu. Import z Namibii odgrywał raczej niewielką rolę. Zainteresowanie nie było szczególnie duże i zostało zaspokojone bez problemów. Partie o słabszych warunkach zostały dotknięte redukcjami w Hamburgu. W Kolonii tańsze stały się partie peruwiańskie.

Podczas gdy jeszcze kilka tygodni temu istniały wąskie gardła w podaży winogron z RPA, importer z Nadrenii Północnej-Westfalii może teraz spojrzeć wstecz na bardziej pozytywny rozwój sytuacji. Popyt na winogrona z RPA jest obecnie bardzo wysoki, co wynika z faktu, że przynajmniej w jego rejonie nie ma obecnie innych winogron do kupienia. Również ilości są zadowalające. Musiał podnieść swoje ceny o 7-10 procent.

Francja: Do 30 procent wyższe ceny za winogrona we Francji
Sezon w Peru właśnie się kończy, a na francuskim rynku trwa obecnie sezon w RPA. Ze względu na problemy logistyczne, winogrona docierają do Francji z 10-18 dniowym opóźnieniem, co może stanowić problem dla jakości produktu. Ceny opakowań i inne koszty powodują, że cena winogron jest do 30 procent wyższa niż zazwyczaj. Ma to wpływ na konsumpcję. Z wyjątkiem nowych odmian, na które ceny są bardzo wysokie, a popyt doskonały.

Hiszpania: Niskie ceny winogron na rynku hiszpańskim pomimo wysokiego popytu
Popyt na winogrona stołowe pozostaje wysoki w Hiszpanii, zwłaszcza na białe winogrona bezpestkowe, jak również we Francji i innych krajach śródziemnomorskich. Jednak dostępność białych bezpestkowych winogron była w ostatnich tygodniach ograniczona z powodu opóźnień w eksporcie z RPA, a także wpływu ulewnych opadów deszczu w dwóch głównych obszarach upraw w tym kraju. Indie przyczyniły się do uzupełnienia podaży na tych rynkach europejskich, które akceptują ich winogrona. Tymczasem sezon peruwiański dobiega końca, a winogrona chilijskie pojawią się wkrótce, także w mniejszych ilościach, gdyż rynek amerykański dobrze za nie płaci. 

Jeśli chodzi o czarne odmiany bezpestkowe, ich jakość w momencie przybycia jest bardzo nierówna, zarówno ostatnie winogrona z Peru jak i pierwsze z RPA, ze zgniłymi partiami i małymi rozmiarami. Pod koniec grudnia i na początku stycznia z powodu opóźnień z RPA wystąpił także niedobór czerwonych bezpestkowych winogron, który został już rozwiązany i obecnie jest w pełni dostępny.

Globalne problemy logistyczne z firmami spedycyjnymi nasiliły się w ciągu ostatnich dwóch tygodni, komplikując dostarczenie wystarczającej ilości winogron, które już są rzadkością w przypadku białych winogron bezpestkowych - mówi hiszpański importer. "Pomimo ograniczonej podaży, ceny są niskie. Koszty produkcji i pakowania są wyższe, a ceny w miejscu pochodzenia pozostają wysokie, ale supermarkety nie są w tej chwili skłonne płacić dużo więcej."

Włochy: Pierwsze oznaki normalizacji na rynku winogron
Według statystyk, winogrona stołowe zostały zakupione w ostatnim roku kończącym się w grudniu 2021 roku przez około 16,5 mln włoskich rodzin, co odpowiada 63,2 proc. wszystkich rodzin. Podobnie jak w przypadku innych rodzajów owoców i warzyw, w ciągu ostatnich dwóch lat nastąpił wzrost poziomu penetracji, związany ze scenariuszem pandemii i ogólnym wzrostem zakupów na potrzeby konsumpcji krajowej. Dwa lata temu (przed Covidem) poziom ten wynosił 60,1 procent.

Obserwujemy jednak pierwsze oznaki normalizacji kategorii, z częstotliwością zakupu (absolutnie wysoką w przypadku winogron) równą 6,7 średnich aktów dla rodzin w ciągu roku, co oznacza spadek o 4,6 procent w porównaniu z rokiem 2020, ale z poziomem, który pozostaje nieco wyższy niż w roku 2019 (+3,4 procent), ostatnim roku pre-Covid.

Z drugiej strony, tendencja ekologiczna jest raczej stabilna: nieco ponad 2 miliony rodzin kupiło produkty ekologiczne, bez zmian w ciągu ostatnich 3 lat.

Republika Południowej Afryki: Dobre szacunki dla upraw winogron
Regiony upraw Berg River i Hex River wejdą w szczytowy okres w przyszłym tygodniu, a perspektywy dla zbiorów winogron w tych dwóch obszarach, również największych w RPA, są bardzo korzystne - podaje South African Table Grape Industry.

Dostępna pojemność chłodni wygląda dobrze, ale istnieje opóźnienie między poborem a eksportem z powodu opóźnień w transporcie i portach, ale owoce dobrze radzą sobie w transporcie morskim w tej chwili.

Obfite opady deszczu w regionach północnych (Limpopo) oraz fala upałów w regionie upraw nad rzeką Olifants spowodowały konieczność korekty w dół szacunków zbiorów dla tych dwóch regionów, podczas gdy szacunki zbiorów dla regionu Orange River zostały zwiększone, pomimo deszczu, który spadł na ten obszar.

Dolny próg wstępnych szacunków został podniesiony do 72,8 mln 4,5 kg kartonów, podczas gdy górny próg pozostaje bez zmian na poziomie 77,7 mln 4,5 kg kartonów.

Dzięki zwiększonej liczbie statków typu reefer (konwencjonalne statki) ładujących winogrona w Kapsztadzie, przepływ winogron jest dobry. "Opóźnienia w porcie w Kapsztadzie to wciąż wyzwanie i poważny powód do niepokoju" - zauważyła niedawno branża winogronowa.

Ameryka Północna: Dostawy chilijskich winogron są stabilne i z dnia na dzień coraz silniejsze
Według danych Chilean Fresh Fruit Association, Chile wyeksportowało 74.820 ton na całym świecie, co oznacza spadek o 15,8 procent w porównaniu do 88.836 ton wyeksportowanych w tym samym tygodniu ubiegłego sezonu. Z całkowitej ilości wyeksportowanych do tej pory owoców, 59.555 ton (79,6 procent) lub 7.262.786 skrzynek zostało wysłanych do Ameryki Północnej. 

Przewidywany wyższy wolumen eksportu jest napędzany przede wszystkim przez wzrost nowych odmian o ponad 73,5 procent w stosunku do sezonu 2019/2020 i o ponad 49,1 procent w porównaniu do wysyłek sezonu 2020/2021.

W 5. tygodniu zbiory winogron stołowych kontynuowano jak zwykle, koncentrując się na odmianach takich jak Timco, Allison i Autumn Royal z regionów Atacama do Coquimbo, przy czym prawie 20 procent wolumenu nadal oczekuje na zbiory w tym obszarze. W regionach Valparaíso i O'Higgins żniwa są już w pełnym toku, a głównymi zbieranymi odmianami są Sugraone, Sable Seedless/Sugrasixteen i Queen Rose, dające dobre plony o optymalnej jakości.

W ciągu następnych kilku tygodni wielkość zbiorów będzie nadal znacznie wzrastać. Zrzeszenie przewiduje, że szczyt wysyłek białych bezpestkowych winogron nastąpi około 8 tygodnia, a czerwonych i czarnych bezpestkowych około 12 tygodnia.

Ameryka Północna jest wciąż zdecydowanie największym rynkiem docelowym dla chilijskich winogron. W sezonie 2020-21 Chile wyeksportowało 51,4 procent winogron do Ameryki Północnej, 25,9 procent do Azji Wschodniej i 13 procent do Europy.

Aby pomóc zaspokoić ten popyt, Chile kontynuuje badania i rozwój nowych odmian winogron. "W sezonie 2021/2022 oczekuje się, że wysyłki nowych odmian osiągną 35 milionów skrzynek, a następnie tradycyjnych odmian z 32 milionami skrzynek i Red Globe z nieco ponad 17 milionami skrzynek" - mówi dostawca. 10 lat temu Chile wyeksportowało ponad 27 mln skrzynek winogron Red Globe.

Tymczasem Służba Kontroli Zdrowia Zwierząt i Roślin USDA (APHIS) opublikowała niedawno ocenę ryzyka wystąpienia szkodników w długo oczekiwanym systemie importu chilijskich winogron stołowych, co znacznie poprawiłoby dostęp Chile do rynku. W oczekiwaniu na publiczne komentarze na temat tej propozycji (termin upływa 29 marca), zatwierdzenie jej oznaczałoby, że chilijscy eksporterzy winogron stołowych nie musieliby już stosować fumigacji bromkiem metylu w przypadku owoców wysyłanych do USA.

Również w Meksyku obserwuje się zwrot w kierunku nowszych odmian winogron.

Sezon winogronowy w północnym Meksyku rozpoczyna się zazwyczaj na początku maja i trwa do pierwszego lub drugiego tygodnia lipca, choć zmiana odmian może sprawić, że przestawienie się z chilijskiego sezonu winogronowego na meksykański będzie trudne. "W tym roku, jeśli wszystko pójdzie dobrze w Chile, nadal może być luka z powodu nowszych odmian późno produkujących", mówi jeden z producentów-wysyłających. Zauważa on, że Chile może być z dostawami do 15-20 maja, podczas gdy Meksyk nie zobaczy znaczących ilości przynajmniej do 20 maja.

Maj-czerwiec to oczywiście również czas, gdy rozpoczyna się sezon na wczesne winogrona z Kalifornii.

Wszystko to jest następstwem silnego popytu na winogrona w okresie zimowym. "Ale zimą większość winogron trafia z Chile lub Peru do portów wschodniego wybrzeża. Styczeń był więc trudny, głównie z powodu logistyki, a nie braku winogron" - mówi plantator-wysyłający. "A na Zachodnie Wybrzeże docierało bardzo mało owoców, bo kalifornijskie porty też miały trudności".

Jeśli chodzi o ceny, w sezonie zimowym odnotowano wyższe ceny na winogrona. "Przez cały miesiąc styczeń ceny były na poziomie połowy przerdziału30-40 dolarów średnio. W tej chwili wciąż utrzymują się na poziomie od dołu do średniego poziomu tego przedziału. Zobaczymy, jak długo utrzymają się na tym wysokim poziomie" - mówi.

Australia: Eksport australijskich winogron negatywnie dotknięty przez pandemię COVID-19
Australijskie winogrona stołowe były najwyżej wycenianą uprawą owoców eksportowych w roku finansowym kończącym się w czerwcu 2021 roku, o wartości 460,7 mln USD - wynika z najnowszych statystyk. W roku kończącym się w czerwcu 2021 roku w Australii wyprodukowano łącznie 198 389 ton winogron stołowych (spadek o 8 procent w stosunku do roku poprzedniego) i wyceniono je na 632 mln dolarów (spadek o 16 procent). W roku dotkniętym pandemią COVID-19 eksport mocno ucierpiał - wolumen spadł o 21 procent do 120.725 ton, a wartość o 26 procent do 460,7 mln dolarów. Chiny (35 procent) były najwyższym indywidualnym rynkiem docelowym, mimo że odnotowały ogromny spadek z 62.930 ton do 43.013 ton w porównaniu z rokiem poprzednim. Stało się to w momencie, gdy statystyki wykazały, że 62 procent australijskich gospodarstw domowych zakupiło winogrona stołowe. Menindee i Thompson, to dwie najbardziej popularne zielone odmiany w Australii, stanowiące 38 procent produkcji, a następnie Crimson, Flame i Globe, główne czerwone odmiany w Australii, stanowiące 30 procent świeżej produkcji.

Chiny: Ceny importowanych winogron spadają, logistyka pozostaje głównym wyzwaniem
Na rynku chińskim importowane winogrona są jednym z najważniejszych towarów importowanych z owoców. Winogrona pochodzą głównie z Peru, Chile i Australii. Na tym etapie, podaż rynkowa jest zdominowana przez winogrona peruwiańskie. W porównaniu z okresem przed Festiwalem Wiosny, ogólna cena i popyt na importowane winogrona po festiwalu znacznie spadły. Jednocześnie, podobnie jak w przypadku wielu innych artykułów owocowych, logistyka pozostaje głównym wyzwaniem. Obecnie większość winogron pochodzi z Peru. Winogrona peruwiańskie są zazwyczaj dostępne od grudnia do końca lutego następnego roku, po czym od marca do czerwca rynek przejmują winogrona chilijskie.

Logistyka nadal stanowi duże wyzwanie dla handlowców. Zrozumiałe jest, że z powodu epidemii, w tym roku w urzędach celnych jest wiele zaległych kontenerów, a tempo ich wydawania jest powolne. Kontener będzie opóźniony o około 14 dni, podczas gdy w przeszłości opóźnienia wynosiły zazwyczaj tylko 2-3 dni.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE