Grejpfruty – są problemy z produkcją, ale niewielkie
Globalna produkcja grejpfrutów jesienią bieżącego roku jest niższa niż oczekiwano jeszcze w okolicach października. Realia okazują się gorsze od prognoz przede wszystkim ze względu na czynnik pogodowy. Tak w USA, gdzie huragan Hilton wpłynął na spadek produkcji, jak i w basenie Morza Śródziemnego, gdzie odnotowujemy spadek produkcji cytrusów (W tym grejpfrutów) w większości kluczowych krajów (Hiszpania, Egipt, Turcja).
Jednak zarówno w USA, na Florydzie, jak i nad Morzem Śródziemnym, te spadki w zbiorach grejpfrutów nie są szczególnie duże. Np. w Hiszpanii to rok do roku 7 procent, ale pamiętać trzeba, że zeszły rok był tam bardzo zły dla cytrusów. W porównaniu do średnich zbiorów z lat 2019-2023 Andaluzja odnotowuje wzrost o 2 procent. Generalnie można powiedzieć, że grejpfrutów jest mniej niż oczekiwano, ale nie jest ich mało.
I widać to po cenach tych owoców. Także na rynku polskim. Dominują tu owoce z Turcji i RPA. W hurcie na większą skalę są one oferowane najczęściej po 4,50-6,50 zł/kg. Niższe ceny mają grejpfruty tureckie. W małym hurcie ceny są w przedziale 5,00-8,00 zł/kg. Cena średnia w hurcie na większą skalę (5,50 zł/kg) umocniła się ostatnio o 10 procent, ale po wcześniejszym spadku. Teraz wróciła ona po prostu na pułap z połowy października. I wciąż jest niższa od cen sprzed roku (6,00 zł/kg) i równa tej sprzed dwóch lat.