Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Hiszpania – cytrusy z Andaluzji coraz popularniejsze

Autonomiczny Region Andaluzja jest dużym producentem cytrusów w Hiszpanii. Według danych Junta de Andalusia, Andaluzja wyprodukowała 2 043 456 ton cytrusów w kampanii 2019-20, co stanowi około jednej trzeciej całkowitej produkcji krajowej. Jest to bardzo ważna wielkość, choć wciąż znacznie poniżej 3 067 517 ton wyprodukowanych przez autonomiczny Region Walencji.

Jednak stopniowe porzucanie pól uprawnych, które ma miejsce w Walencji - i wpływa na produkcję cytrusów - oraz wzrost powierzchni uprawnej w Andaluzji w ostatnich latach może zmniejszyć lukę produkcyjną między obiema autonomicznymi społecznościami.

Obecnie region ma 18 018 hektarów mandarynek, według danych z Junta de Andalusia, wciąż poniżej, na przykład 27 421 hektarów, które ma Castellon. Jednak Andaluzja nadal zyskuje na popularności; wszak dwa lata temu miała tylko 15 000 hektarów, skupionych głównie w prowincji Huelva.

Andaluzja ma łącznie 56 283 hektarów pomarańczy, z których prawie połowa jest skoncentrowana w prowincji Sewilla, o wiele więcej niż 6 388 hektarów, które ma Castellon.

Co spowodowało ten wzrost w sektorze owoców cytrusowych w Andaluzji?

Zdaniem delegacji Asaja z tego autonomicznego regionu „kilka lat temu dokonano ważnej inwestycji w modernizację gospodarstw, które się rozrosły, oraz w odnowienie odmian. Celem było objęcie lokalną produkcją całej kampanii cytrusowej, nie jak wcześniej, gdy producenci zbytnio skupiali się na pierwszej części kampanii. Teraz produkcja jest znacznie bardziej rozpowszechniona na rynku.”

Jest to przeciwieństwo tego, co dzieje się w Castellon, gdzie niewielki rozmiar wielu pól uniemożliwia realizację procesów automatyzacji, które mają miejsce na innych terytoriach; i gdzie pomysł podjęcia renowacji odmianowej jeszcze się nie rozwinął. Ponad 80 procent owoców uzyskanych w prowincji to Clemenules, które ma ograniczoną przydatnośc na półkach supermarketów.

Dane te sugerują, że Andaluzja może w nadchodzących latach przewyższyć produkcję cytrusów w Walencji.

Według La Unió de Llauradors stanie się to za pięć lub sześć lat, jeśli sytuacja się nie zmieni. Andaluzyjskie Stowarzyszenie Szkółek i Kwiaciarstwa stwierdziło, że nastąpiło przesunięcie produkcji z Walencji do Andaluzji, ponieważ gospodarstwa są tu bardziej rozległe i nowoczesne.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE