Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Hiszpania – jaki start sezonu owoców pestkowych?

Wraz z pojawieniem się pierwszych partii rozpoczął się tegoroczny sezon owoców pestkowych w Hiszpanii. Jednak gracze z branży patrzą teraz z niepokojem na problemy związane z pogodą w krajach pochodzenia, jak mówi Roberto Tur wyspecjalizowany importer i dyrektor zarządzający Fresh Fruit Alliance z siedzibą w Friedrichshafen. W najgorszym przypadku, powiedział, w tym roku należy spodziewać się znacznych niedoborów podaży.

Opady w ostatnich tygodniach nieco opóźniły rozpoczęcie sezonu. Tur: „Ogólnie rzecz biorąc, deszcz zmniejsza podaż, a konsumpcja również nie jest jeszcze tak wysoka na początku sezonu. Jednak w Anglii, Włoszech i Francji marketing ma się bardzo dobrze.” W okresie poprzedzającym hiszpańskie zbiory owoców pestkowych nieuchronnie trzeba było zrewidować prognozy, kontynuuje Tur. „Jedna duża spółdzielnia, z którą współpracujemy, prognozowała łączny wolumen około 13,5 mln kg jesienią 2021 roku i aż 15 mln kg w prognozie na przełomie roku. Następnie, po tym, jak opady spowodowały ogromne osłabienie kwitnienia, prognozę skorygowano w zeszłym miesiącu do 9 milionów kg."

Poważne konsekwencje dziwacznej pogody
Przed nami trudny sezon ze względu na spodziewane straty w zbiorach, kontynuuje Tur. „W niektórych obszarach wystąpią straty do 50-60 procent. Ponadto przewidujemy również stosunkowo wysoki odsetek produktów drugiej kategorii. Zgodnie z oczekiwaniami, do 24/25 tygodnia – równolegle ze zmianą kalibrów – tam będzie już napięta sytuacja podaży i możliwe niedobory.” Według Tura najbardziej ucierpiały brzoskwinie Saturn, brzoskwinie i nektarynki, według aktualnych danych, tylko nieznacznie. „Jednak jest jeden region, Lerida, który został bardzo poważnie dotknięty, a tych ilości nektaryn i brzoskwiń również będzie brakować.”

„Mam nadzieję, że sprzedawcy detaliczni dostosują się do nas, biorąc pod uwagę okoliczności. Moim zdaniem sektor detaliczny musi również dostosować się do konsekwencji zmian klimatycznych, na przykład poprzez znaczące działania we właściwym czasie” – przekonuje Tur, wskazując również na wzrost kosztów u źródła. „Podobnie jak w Niemczech, hiszpańscy producenci również zmagają się z dodatkowymi kosztami. Obserwujemy, że detalista spożywczy stara się nas wesprzeć cenowo, choć w ostatecznym rozrachunku produkt musi być oferowany w przystępnych cenach”.

Rozwój portfolio odmian
Obecnie dostępna jest już pełna gama hiszpańskich owoców pestkowych, ale w ograniczonych ilościach i głównie w mniejszych kalibrach. Tur wie, że hiszpański przemysł owoców pestkowych coraz bardziej dostosowuje się do zmieniających się potrzeb i wymagań konsumentów z północno-zachodniej Europy. „W ostatnich latach ilość starszych odmian moreli zmniejszyła się, tymczasem ilość nowych odmian francuskich znacznie wzrosła. Wpływ na to miała również pogoda, dlatego należy się spodziewać niedoborów. w celu ustanowienia stabilnej pozycji na półkach. Obszar pod brzoskwiniami Saturn szybko się rozszerzył kosztem innych brzoskwiń.

Hiszpania vs. Włochy
Hiszpańska kampania owoców pestkowych może czasami trwać do września. W tym roku należy spodziewać się szybkiego zakończenia sezonu ze względu na straty. Tur powiedział, że kluczowa jest również wielkość produkcji w innych obszarach uprawy owoców pestkowych w południowej Europie. „Włochom oszczędzono poważnych ekstremalnych warunków pogodowych, według aktualnych danych. Francja przez lata mocno koncentrowała się na produktach premium, więc nie stanie nam na drodze. Grecja nadal ma swój udział w rynku, szczególnie w dalszej części sezonu” – powiedział Tur.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE