Oszczedzaj czas i pieniadze- wszystkie informacje o cenach owoców i warzyw w abonamencie Fresh-market.pl

Kup teraz abonament!

RPA – sezon na owoce pestkowe

Sezon na owoce pestkowe w RPA zaczyna się tym razem dość późno (2021-2022). "Mieliśmy stosunkowo chłodną wiosnę bez gorących okresów, podczas gdy morele i nektarynki w szczególności rosną i dojrzewają szczególnie w wysokich temperaturach, około 30-35 stopni. W związku z tym, dopiero w tym tygodniu otrzymujemy pierwsze większe ilości, dlatego przegapiliśmy cały świąteczny biznes", powiedział Christian Hencke, dyrektor zarządzający FFC Fresh Fruit Company Ltd, z siedzibą w Hamburgu.

 

Pomimo znacznego opóźnienia, powiedział, że towar na początku sezonu był niezwykle zadowalający, a ceny były mniej więcej na tym samym poziomie co w zeszłym roku. "W zeszłym roku zbyt wiele kontenerów trafiło na rynek skupionych razem w tygodniach 5 i 6, dlatego wystąpiła nadpodaż". W tym roku, prawdopodobnie nastąpi korekta cen w tygodniach 2-3, aby pobudzić przepływ towarów. "W tym zakresie, sytuacja nie jest dla nas niepokojąca i pozostajemy ostrożnymi optymistami."

 

Rozwój asortymentu odmian

Hamburska firma importowa FFC Fresh Fruit Company od 19 lat utrzymuje ścisłe kontakty z południowoafrykańskimi dostawcami i od kilku lat zajmuje się przede wszystkim importem zamorskich owoców pestkowych. Ze względu na wysoki potencjał eksportowy, Południowoafrykańczycy coraz częściej inwestują w spektrum odmianowe owoców pestkowych. "Stare odmiany, takie jak Pioneer i Sapphire są zastępowane przez innowacyjne odmiany średnio- i późnosezonowe, takie jak Polaris, Sweet Christine i Queen Elsa. Ta decyzja przynosi teraz efekty" - mówi Hencke.

 

Według Hencke, branża owoców pestkowych jest nadal bardzo uzależniona od temperatury. "Gdy tylko temperatura na zewnątrz wzrasta, około marca, popyt wyraźnie wzrasta. W drugiej połowie sezonu RPA zdołała uzyskać wysoką pozycję właśnie dzięki bogatej ofercie odmian. W zeszłym roku mogliśmy sprzedawać południowoafrykańskie owoce pestkowe do maja, ponieważ hiszpańskie wczesne odmiany po prostu nie mają jeszcze takiej jakości jedzenia, jaką my możemy dostarczyć w tym okresie. Od marca-kwietnia zaczynamy jednak odczuwać konkurencję także ze strony produktów chilijskich."

 

Wysoki popyt na nektarynki i morele pakowane

Według Hencke, potencjał sprzedaży musi być zróżnicowany w zależności od kategorii produktu. "Wstępnie dojrzewające i ręcznie zbierane nektarynki ugruntowują swoją pozycję jako absolutny top seller. Również nektarynki o białym miąższu zdołały się umocnić, między innymi dzięki innowacjom odmianowym. Z drugiej strony brzoskwinie są raczej mało popularne. W przypadku moreli, sprzedawcy detaliczni od dwóch lat odchodzą od produktów luzem na rzecz produktów pakowanych. Odpowiedzieliśmy na ten trend, wprowadzając zrównoważone tacki kartonowe. Z drugiej strony, w przypadku śliwek obserwujemy silny trend w kierunku odmian o czerwonym miąższu."

 

Pomimo niepokojących wiadomości, zaopatrzenie w towar utrzymywało się do tej pory bez problemów. "Towaru jest wystarczająco dużo, ale czujemy ostrą konkurencję wokół programów ze strony detalistów. Zawsze jest ktoś na naszych plecach", mówi Hencke, wskazując na podzielony na dwie części rynek zbytu. "Dostarczamy nasze owoce pestkowe nie tylko w dużych ilościach do niemieckich i austriackich detalistów, ale także wysyłamy mieszane palety na niemieckie rynki hurtowe. W tym ostatnim segmencie nastąpił znaczny wzrost popytu właśnie ze względu na dynamicznie rozwijające się usługi dostawcze, specjalistyczne sklepy detaliczne i targi cotygodniowe."

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE