Oszczedzaj czas i pieniadze- wszystkie informacje o cenach owoców i warzyw w abonamencie Fresh-market.pl

Kup teraz abonament!

Hiszpania – podaż papryki spadnie

W Almerii trwa sezon na paprykę, a popyt na nią jest nieco spokojny, co jest normalne dla tej pory roku, jednak począwszy od lutego ilości mogą spaść bardziej niż zwykle. Niektórzy plantatorzy już wyrywają zieloną paprykę, aby zasadzić arbuzy, które zostaną zebrane w kwietniu.

"Ilość papryki w Almerii jest mniej więcej normalna dla tej pory roku, chociaż ogólnie rzecz biorąc, plony w tym sezonie były niższe", mówi José Antonio Baños, prezes firmy Ejidomar, z siedzibą w El Ejido, jednym z najważniejszych obszarów produkcji papryki w Almerii.

"Mówimy o średnio około 1,5 kilograma mniej na metr kwadratowy w porównaniu z poprzednim sezonem, pomimo zwiększenia areału w tym roku. Podczas gdy w zeszłym roku wprowadziliśmy na rynek około 20 milionów kilogramów papryki, w tym roku mamy już o 1 milion kilogramów mniej, chociaż ceny również były nieco lepsze", mówi.

Według prezesa tej spółdzielni, szczytowy okres produkcji w kampanii, który przypada na okres od listopada do końca stycznia, właśnie się kończy, choć przewiduje on, że w lutym produkcja spadnie bardziej niż zwykle, ze względu na niższe temperatury w listopadzie.

"Dzieje się tak już w przypadku krótkiej papryki żółtej i pomarańczowej, której dojrzewanie zawsze wyprzedza dojrzewanie papryki czerwonej. W ostatnich dniach brakowało produkcji i ceny rosły (w ciągu ostatnich 3 dni cena na aukcjach wzrosła o prawie 50 centów), zwłaszcza dla wielkości G, które są zwykle pakowane w flowpack w formacie tricolor" - mówi.

Ceny krótkiej papryki czerwonej i zielonej pozostają podobne, choć obecnie mamy do czynienia z większą podażą papryki zielonej, częściowo z powodu większej ilości zbieranej, aby można było rozpocząć sadzenie upraw wiosennych, takich jak arbuz."

"Za około 2 do 3 tygodni prawdopodobnie wystąpi niedobór czerwonej i zielonej papryki, tak jak to się dzieje obecnie z żółtą i pomarańczową. Również ceny papryki specjalistycznej, takiej jak Sweet Palermo, są obecnie niższe niż zwykle, spodziewamy się, że pójdą w górę począwszy od lutego. Sezon zakończymy około kwietnia z niewielką podażą", mówi José Antonio Baños.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE