Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Hiszpania – produkcja awokado rośnie

Region Walencji jest, po Andaluzji, drugim co do wielkości obszarem produkcji awokado w Hiszpanii kontynentalnej. "Uprawa awokado rozwija się w tym regionie autonomicznym od 11 lub 12 lat, ale największy wzrost odnotowano 4 lata temu i od tego czasu nadal szybko rośnie" - mówi prezes Stowarzyszenia Producentów Awokado, ASOPROA, Celestino Recatalá.

"W trzech prowincjach naszego regionu znajdują się obszary o idealnych warunkach do uprawy tego owocu. Większość produkcji znajduje się w Walencji, w rejonie Camp de Morvedre, La Safor i La Ribera, ale są też uprawy w północnej części Alicante i Castellon; w rzeczywistości powierzchnia upraw drzew awokado na północy regionu również rośnie" - mówi Celestino.

"Liczby podane przez administrację ujawniają, że w chwili obecnej Region Walencji posiada 2100 hektarów obsadzonych awokado, ale uważamy, że dane te nie odzwierciedlają rzeczywistości, a ponieważ co roku odnotowuje się znaczny wzrost, całkowita liczba hektarów w regionie powinna być znacznie wyższa". Faktem jest, według prezesa ASOPROA, że awokado stało się bardzo interesującą alternatywą dla producentów owoców w regionie.

Kolejne trudne kampanie dla wielu producentów owoców pestkowych, mandarynek lub kaki, które są uprawami tradycyjnie uprawianymi w regionie Walencji, znalazły swoje odzwierciedlenie w rozwoju danych dotyczących powierzchni i plonów Ministerstwa Rolnictwa, Rybołówstwa i Żywności.

W 2021 r. powierzchnia przeznaczona pod wszystkie te uprawy zmniejszyła się w porównaniu z rokiem poprzednim. Dokładniej rzecz ujmując, porównując raporty z 2021 i 2020 roku, powierzchnia przeznaczona pod uprawę mandarynek zmniejszyła się o 2 056 hektarów, a kaki - o 888 hektarów. Jeśli chodzi o owoce pestkowe, areał moreli zmniejszył się o 632 hektary, a brzoskwiń i nektaryn przestano uprawiać łącznie na 111 hektarach.

"Uważamy, że jeśli utrzyma się obecny poziom cen wyjściowych, powierzchnia upraw awokado w regionie Walencji będzie nadal rosła. W rzeczywistości warunki panujące podczas obecnej kampanii cytrusowej, które nie są dobre, mogą przekonać wielu plantatorów, którzy już wcześniej rozważali taką możliwość, aby w końcu dokonać zmiany."

"Jednakże, my w ASOPROA nalegamy, aby nie spieszyć się z podejmowaniem tak ważnej decyzji. Konieczne jest przeprowadzenie odpowiednich badań w celu ustalenia, czy obszar jest odpowiedni, a w szczególności działka spełnia optymalne warunki do uprawy, ponieważ przestawienie się na produkcję awokado wymaga dużych inwestycji i należy upewnić się, że przyniesie ona oczekiwaną rentowność" - mówi Celestino Recatalá.

Marka narodowa
Główną odmianą uprawianą przez walenckich plantatorów jest odmiana Lamb Hass, która, jak twierdzi Recatalá, wcześniej rozpoczyna produkcję i daje większe zbiory. "Jednak z czasem musimy być w stanie zróżnicować odmiany uprawiane w regionie, aby wydłużyć okres produkcji i umożliwić Hiszpanii prowadzenie kampanii przez 9 miesięcy. Aby to osiągnąć, należałoby włożyć wiele wysiłku w promocję wszystkich istniejących odmian awokado, ponieważ jak dotąd najbardziej poszukiwanym i popularnym jest Hass."

"Uważamy również, że cały sektor powinien współpracować nad stworzeniem narodowej marki, która odróżniałaby hiszpańskie awokado i jego jakość od wszystkich innych awokado, które trafiają na rynek europejski z krajów trzecich."

Działalność ASOPROA
Region Walencji ma odpowiedni klimat i odpowiednią ilość wody do uprawy awokado, mówi Celestino. Woda, a raczej jej zużycie przez uprawę, jest właśnie szeroko dyskutowanym czynnikiem, ale faktem jest, że ilość wody potrzebnej do uprawy awokado jest podobna do tej, jaką potrzebują inne owoce, a nawet niższa niż w przypadku upraw takich jak banany czy jabłka.

"Nadal jednak musimy się wiele nauczyć o tej uprawie. Naszym celem jest osiągnięcie wyższych plonów, zróżnicowanie odmian oraz lepsze radzenie sobie z przeciwnościami i problemami, z jakimi boryka się ta uprawa. Dlatego właśnie powstała ASOPROA: aby zjednoczyć sektor we wszystkich dziedzinach i rozpowszechniać informacje na temat uprawy tego owocu. Stowarzyszenie stara się również zawrzeć porozumienia z administracją, aby ta, zważywszy na znaczenie uprawy awokado, otworzyła linie badawcze w celu ułatwienia walki z grzybami powietrznymi, udoskonalenia technik agronomicznych, takich jak przycinanie, oraz umożliwienia maksymalizacji rentowności działek."

"Tysiące producentów rolnych jest zainteresowanych tym owocem, a stowarzyszenie chce im ułatwić pracę i zmniejszyć prawdopodobieństwo popełnienia błędów" - mówi Celestino Recatalá.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE