Teraz oglądasz:
PL | EN | RU

Korzystaj z serwisu bez ograniczeń - porównuj szczegółowe ceny, czytaj pełne artykuły!

Wykup abonament

Hiszpania – produkcja warzyw i cytrusów

W ostatnim dziesięcioleciu Hiszpania generalnie zwiększyła produkcję swoich głównych upraw bardziej niż powierzchnia przeznaczona dla nich rolna. Według najnowszej aktualizacji danych Ministerstwa Rolnictwa, Rybołówstwa i Żywności (MAPA) do 2020 r. na powierzchni i produkcji roślinnej (MAPA) w tym okresie produkcja warzyw, oliwek i winogron wzrosła dwucyfrowo.

Produkcja warzyw wzrosła o 20 procent w latach 2010-2020, z 12,64 mln w 2010 roku do 15,18 mln ton w 2020 roku. W tym samym okresie powierzchnia przeznaczona pod uprawę warzyw wzrosła tylko o 13,2procent.

Pomidory nadal są najczęściej produkowanym warzywem, a ich produkcja utrzymuje się na poziomie blisko 4,3 mln ton rocznie.

Tak więc wzrostu należy szukać w innych produktach, takich jak papryka, cebula i arbuz, które stały się odpowiednio drugim, trzecim i czwartym najczęściej produkowanym produktem, z wolumenami przekraczającymi milion ton; dekadę wcześniej tylko produkcja cebuli przekroczyła milion ton.

Produkcja warzyw stanowi większość obszaru nawadniania na wolnym powietrzu (294 285 z 386 084 hektarów w 2020 roku). Andaluzja jest głównym producentem warzyw wśród wspólnot autonomicznych (6,5 mln ton).

Cytrusy

W 2019 roku kraj wyprodukował 6,2 miliona ton cytrusów, ilość, która została rozdzielona głównie między Wspólnotę Walencji (3 miliony) i Andaluzję (2,1 miliona).

MAPA szacowała wówczas, że produkcja kampanii 2019/2020 była o 18 niższa niż rekordowa produkcja osiągnięta w poprzedniej kampanii i najniższa od 2015/2016.

Aktualizacja opublikowana z danymi za 2020 rok obejmuje tylko 1,1 miliona ton wyprodukowanych cytrusów, ponieważ odnosi się do kampanii, która rozpoczęła się w tym roku i kończy się w 2021 roku i obejmuje straty w gospodarstwach.

W latach 2010-2020 powierzchnia produkcyjna zmniejszyła się o 6,6 procent. W ubiegłym roku na regularne plantacje cytrusów obejmowały niecałe 300 000 hektarów. Jednak producenci obsadzili nowe ziemie cytrusami, co sugeruje, że nastąpiło pewne odzyskanie potencjału produkcyjnego.

Głównymi produktami cytrusowymi są nadal pomarańcze, mandarynki i cytryny. Przeznaczone są na eksport, świeżą konsumpcję krajową oraz w mniejszym stopniu dla przemysłu przetwórczego.

Obecnie sektor jest zaniepokojony niekorzystnymi zjawiskami pogodowymi, przedostawaniem się szkodników i ograniczeniem przesyłu wody z rzeki Tag do hiszpańskiej Levante.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE