Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Hiszpania – protestują producenci sałat

Związekbranżowy Unions Agrarias protestowały na ulicach Santiago de Compostela w Hiszpanii przeciwko niskim cenom, jakie duże sieci dystrybucyjne płacą rolnikom z Galicji za ich produkty. Związek zaprotestował, rozdając tysiąc sałat przechodniom na Plaza del Toural, co jest akcją, która ma na celu uwrażliwić opinię publiczną.

„Zarobię prawie tyle samo na rozdaniu tej sałaty, co na sprzedaży jej do centrum dystrybucji. Bawią się naszym produktem, aby składać własne oferty, ponieważ nic ich to nie kosztuje” - powiedział Anxo, producent warzyw.

Duże sieci dystrybucji wykorzystują galicyjskich producentów. Wymagają, aby produkt dotarł w dobrych warunkach, a płacą grosze. W międzyczasie zagraniczni producenci ustalają swoje ceny, powiedział.

„Produkcja sałaty w naszym kraju kosztuje około 20 centów za sztukę. Producenci dostają tylko 25 centów” - powiedział Felix Porto, szef koordynacji sektorowej w Unions Agrarias.

Dodał, że jest to spowodowane głównie nadużyciami dwóch głównych sieci dystrybucyjnych, Mercadony i Gadis, które płacą tak niskie ceny producentom. Zauważył jednak, że sieci te zaczęły podnosić cenę sprzedaży sałaty w Galicji, co jest pierwszym krokiem, który doceniła firma Unions Agrarias.

Związek zażądał również, aby produkty były oznakowane, tak by wyraźnie odróżnić produkt z Galicji od produktu importowanego z Portugalii, Belgii lub Maroka.

„To nie jest normalne, że ziemniak z Francji w łańcuchu dystrybucji kosztuje obecnie 1,29 euro za kilogram, a ziemniak wyprodukowany w Galicji kosztuje 0,59 euro za kilogram. Nie rozumiemy tej negatywnej dyskryminacji wobec producentów z naszego kraju” - dodał Porto. Ponadto, powiedział, producenci ciężko pracowali podczas pandemii, aby zaoferować ludności podstawowy produkt, a sektor dystrybucji wykorzystał pandemię, aby ponownie obniżyć ceny.

Union Agrarias wyraził również potrzebę zaktualizowania danych przez Junta de Galicia i utworzenia obserwatorium, które dokładnie wiedziałoby, jakie są koszty produkcji różnych produktów, aby zachować zgodność z prawem dotyczącym łańcucha żywnościowego, które stanowi, że producentom nie można płacić poniżej koszty produkcji.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE