Hiszpania – słabsze zbiory winogron
Wczoraj hiszpańska organizacja ASAJA (Alicante) ostrzegła, że grad i wyrwanie winorośli mają negatywny wpływ na zbiory winogron stołowych. Owoce, które pozostaną, będą „wyjątkowej jakości”, ale nie zrekompensuje to strat rolników na danym obszarze, którzy obecnie kończą zadanie workowania i rozpoczęli już zbiór wcześniejszych odmian.
Oznacza to, że z 40 milionów kilogramów, które zostały zarejestrowane w nazwie pochodzenia na ten rok, organizacja rolnicza uważa, za utracone około 12 milionów, co pozostawi ostateczne zbiory na poziomie około 28 milionów, czyli o 30 procent mniej. Według szefa działu winogron stołowych z Asaja Alicante, Pedro Rubira produkcja została praktycznie zmniejszona o połowę, w porównaniu z wolumenami, które były obsługiwane zaledwie cztery lata temu, w 2017 roku, kiedy zbiory wyniosły 50 milionów kilogramów.
Najgorzej wypada odmiana Aledo, winogrona sylwestrowe, których 7 milionów kilogramów zostało straconych z powodu silnych opadów gradu w maju i czerwcu, zaniechania uprawy i wyrwania winorośli w ostatnim roku z powodu braku rentowności. Straty te Asaja szacuje na 300 hektarów. Tak więc z 20 milionów kilogramów tej późnej odmiany zarejestrowanych w radzie regulacyjnej, w tym roku na rynek trafi tylko 13 milionów kilogramów.