Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Hiszpania – spadają ceny cebuli

W hiszpańskim regionie Andaluzji rozkwitają zbiory cebuli. Najwcześniejsze odmiany ustąpiły miejsca odmianom Medio Grano, które dzięki większej liczbie warstw skórki i dłuższemu okresowi przydatności do spożycia lepiej nadają się do eksportu, właśnie w okresie, gdy ceny zanotowały bardzo niepokojący spadek na rynku krajowym.

„Kampania rozpoczęła się na początku kwietnia zbiorami pierwszej cebuli wczesnej, przeznaczonej głównie na rynek krajowy i której cena wywoławcza była dobra dla producentów. Jednak na początku zbiorów odmian Medio Grano ceny gwałtownie spadły do tego stopnia, że ​​zbieranie ich przez producentów nie jest już opłacalne. W rzeczywistości niektórzy z nich tego nie robią, pozostawiając cebulę na polu”- mówi Ana López, kierownik sprzedaży andaluzyjskiej firmy Cebollas Lolo z siedzibą w Palma del Río.

Oprócz produkcji krajowej dostępna na rynku była cebula importowana z innych krajów produkujących, głównie z Nowej Zelandii, Holandii i Francji, co doprowadziło do wzrostu podaży w czasie, gdy niektóre kanały sprzedaży, takie jak HoReCa, nie są jeszcze w pełni czynne. „Branża gastronomiczna i hotelarska jest otwarta, ale wciąż z wieloma ograniczeniami, więc popyt pozostaje znacznie zmniejszony” - mówi Ana.

Zdaniem fachowca „nadal istnieje poważne wyzwanie, przed którym stoją producenci: niedobór siły roboczej; problem, który dotyka również inne sektory branży owocowo-warzywnej. Każdego dnia coraz trudniej jest znaleźć potrzebnych pracowników.”

Występuje również znaczący brak siły roboczej w firmach pakujących, co ogranicza możliwość utrzymania stabilnej i trwałej siły roboczej w czasie.

Dostawa przez cały rok
Firma Cordovan kontroluje cały łańcuch produkcji cebuli hiszpańskiej, którą pakuje, sprzedaje i dostarcza przez cały rok. „W Cebollas Lolo siejemy, zbieramy, sortujemy, pakujemy i rozprowadzamy własną cebulę” - mówi Ana. „Nasze uprawy znajdują się w prowincjach Sewilli, Malagi i Kordoby w Andaluzji, a także w Albacete i Ciudad Real w regionie Kastylia-La Mancha.”

Produkcja cebuli żółtej w Andaluzji i Kastylii-La Manchy umożliwia utrzymanie ciągłości dostaw krajowych przez cały rok. Aby zapewnić ciągłość dostaw, firma czasami ucieka się również do importu słodkiej cebuli z Peru i czerwonej cebuli z Holandii. Pozwala to na dotrzymanie harmonogramu dostaw uzgodnionego zarówno z platformami supermarketów, jak i lokalnymi rynkami. „Rozpoczęliśmy zbiór naszej własnej słodkiej i czerwonej cebuli, która jest wyjątkowej jakości, z przewagą średniej wielkości” - mówi Ana López.

Kolejnym kluczowym produktem dla firmy jest cebula obrana, która jest wykorzystywana w branży świeżo krojonej i gotowej żywności. „Zwykle jest przeznaczony dla firm mrożących lub przetwórców żywności, którzy używają jej do przyrządzania zup i gazpachos. Jest to produkt bardzo delikatny, dla którego łańcuch chłodniczy musi być cały czas utrzymywany, a robocizna jest również bardzo kosztowna, co pociąga za sobą wysokie ceny.”

Rozwój w segmencie detalicznym
Pomimo trudnej sytuacji globalnej Cebollas Lolo kontynuuje swoją strategię wzrostu, osiągając w zeszłym roku spektakularny wzrost sprzedaży o 170 procent i pozycjonując się jako wiodąca firma w branży.

„W tym roku spodziewamy się wzrostu sprzedaży o około 30 procent w porównaniu z rokiem poprzednim” - mówi kierownik sprzedaży. „Dążymy do konsolidacji naszych obecnych linii marketingowych, z mocnym zaangażowaniem w zwiększanie naszej obecności w supermarketach, przy jednoczesnym zapewnianiu jakości, która nas wyróżnia.”

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE