Teraz oglądasz:
PL | EN | RU

Korzystaj z serwisu bez ograniczeń - porównuj szczegółowe ceny, czytaj pełne artykuły!

Wykup abonament

Hiszpania – startuje sezon owoców pestkowych

Kampania owoców pestkowych rozpoczęła się w regionie Murcja z pewnym opóźnieniem w porównaniu z poprzednim sezonem ze względu na pogodę odnotowaną w ostatnich tygodniach. Od tego czynnika zależeć będzie tegoroczna produkcja europejska, podobnie jak miało to miejsce już w 2020 roku, kiedy niekorzystne warunki pogodowe znacznie ograniczyły wielkość zbiorów w głównych krajach produkujących w UE.

„Zaczęliśmy już od małych ilości brzoskwiń i nektaryn na wybrzeżu Murcji, ale pogoda nie jest idealna” - mówi Joaquín Gómez, prezes Stowarzyszenia Producentów i Eksporterów Winogron Stołowych i Innych Produktów Rolnych (Apoexpa). „Przez tydzień praktycznie nie było słońca, a to jest coś fundamentalnego dla owocu podczas ostatnich dni na drzewie. Spowodowało to opóźnienie o około 8 lub 9 dni w porównaniu z zeszłym rokiem.”

Oczekuje się, że w perspektywie krótkoterminowej pogoda w regionie pozostanie niestabilna; Jednak pomimo tego niepowodzenia Joaquín uważa, że ​​sezon zaczyna się z bardzo dobrymi perspektywami, napędzanymi spadkiem produkcji w innych regionach. „W tej chwili panuje umiarkowany optymizm cenowy, choć wszystko wskazuje na to, że w tym roku ceny mogą być dobre, zwłaszcza w pierwszej części kampanii” - mówi prezes Apoexpa.

W każdym razie wpływ pogody na produkcję owoców pestkowych był znacznie bardziej dotkliwy na innych obszarach, zarówno w Hiszpanii (marcowe przymrozki pochłonęły ponad 12 000 hektarów, z dużymi stratami w Lleidzie i Huesca, według danych dostarczonych przez Agroseguro) i europejskie, gdzie drzewa w fazie kwitnienia lub z już zawiązanymi pierwszymi owocami zostały dotknięte niezwykle niskimi temperaturami. W rzeczywistości oczekuje się, że straty będą poważne we Włoszech, ze znacznymi szkodami w całym kraju oraz we Francji, gdzie rząd ogłosił nawet stan klęski w rolnictwie i utworzył fundusz awaryjny w wysokości 1 miliarda euro dla producentów dotkniętych tym, co zostało opisywana jako „największa katastrofa rolnicza stulecia.”

Jednak, jak wskazuje Joaquín, „Murcja nie została mocno dotknięta mrozami, podobnie jak Andaluzja. Najbardziej brakuje tutaj moreli, chociaż z powodów bardziej agronomicznych” - mówi.

Region Murcja ma około 25 000-27 000 hektarów, na których uprawiane są owoce pestkowe. Jest w stanie wyeksportować 60 000 ton nektaryn, 30 000 ton brzoskwiń, 40 000 ton moreli i 70 000 ton płaskich brzoskwiń na różne rynki międzynarodowe. Płaskie brzoskwinie trafią na rynki między 10 a 15 maja, a ich ekspansja w Murcji odbyła się kosztem innych owoców pestkowych, takich jak brzoskwinie - mówi.

Lista miejsc docelowych dla owoców z regionu obejmuje ważne rynki zamorskie, takie jak Chiny, do których w 2016 roku trafiły pierwsze dostawy owoców pestkowych z Murcji.

„Pracowaliśmy nad otwarciem nowych miejsc docelowych dla owoców pestkowych, ale jest to trudne, a tym bardziej od czasu wybuchu pandemii, ponieważ przewozy morskie uległy spowolnieniu. Jeśli zamiast tego 30-dniowy rejs trwa 40 dni, to jest problem. Być może nie odczujemy tego w przypadku winogron, ponieważ bardzo dobrze znoszą długie podróże, ale inaczej jest w przypadku owoców pestkowych ”- mówi Joaquín. „Na razie bardzo koncentrujemy się na Europie, czyli rynku, na który będzie kierowana głównie nasza kampania promocyjna.”

Akcja promocyjna: Owoce pestkowe nie tylko na lato, ale także na wiosnę
W tym roku Apoexpa przeprowadzi kampanię promującą owoce pestkowe z Murcji, które trafiają na rynek w pierwszej połowie sezonu i zwiększą ich sprzedaż w Europie. „Kampania rozpocznie się w przyszłym tygodniu w mediach społecznościowych z filmami promocyjnymi i będzie skierowana do wszystkich importerów i wszystkich profesjonalistów związanych z branżą owoców pestkowych w Europie, którzy otrzymają prezent-niespodziankę” - mówi Joaquín Gómez. „Podstawową ideą, którą chcemy przekazać, jest to, że owoce pestkowe są przeznaczone nie tylko na lato, ale także na wiosnę, a owoce z regionu Murcja są dostępne na wszystkich rynkach od połowy kwietnia do połowy/końca czerwca.”

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE