Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Hiszpania – w Almerii ruszył sezon warzyw szklarniowych

Zbiory warzyw w hiszpańskiej prowincji Almeria, w szklarniach w El Ejido, zaczynają nabierać kształtu. Jednak zbierana ilość jest jeszcze ograniczona i potrzeba kilku tygodni, aby producenci zaczęli zbierać znaczące ilości, aby zaopatrzyć konsumpcję całej Europy.

"Niedawno rozpoczęliśmy zbiory papryki, ogórków, cukinii i bakłażana na eksport, więc ilości są jeszcze ograniczone", stwierdził Jose Antonio Baños, prezes Ejidomar, spółdzielni z siedzibą w El Ejido - jednym z najważniejszych obszarów produkcji papryki w Almerii - która to spółdzielnia sprzedała prawie 20 000 ton produktów w kampanii 2020/2021.

"Ceny papryki, cukinii i ogórków są obecnie dość niskie. Wyjątkiem są ceny bakłażanów, ponieważ produkcja tych warzyw w Almerii i innych miejscach w Europie jest niewielka lub zakończyła się przedwcześnie, jak w Belgii i Holandii. Sierpień był bardzo gorący w Almerii, co spowodowało obfite opadanie kwiatów. Dlatego spodziewamy się ograniczonych zbiorów", stwierdził prezes Ejidomar.

Obszar obsadzony papryką w tym roku ponownie nieznacznie wzrósł. Jednak producenci spodziewają się niższych niż zwykle zbiorów w październiku z powodu wysokich temperatur, jakie panowały w sierpniu, stwierdził Jose Antonio Baños. "Będziemy musieli zobaczyć, jak to się przełoży na poziom handlowy począwszy od połowy października, kiedy to oczekuje się, że rynki europejskie zmienią się z produkcji holenderskiej na produkcję z Almerii", powiedział.

Pogoda, jak zwykle, jest jednym z najbardziej decydujących czynników dla przyszłości nowego sezonu warzywnego. "W zeszłym roku było wiele nierównowagi w produkcji z powodu burzy Filomena. Mamy nadzieję, że w tym roku jesienna i zimowa pogoda będzie w porządku, aby produkcja mogła wyjść w sposób rozłożony w czasie i uporządkowany."

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE