Teraz oglądasz:
PL | EN | RU

Korzystaj z serwisu bez ograniczeń - porównuj szczegółowe ceny, czytaj pełne artykuły!

Wykup abonament

Hiszpania – wyższe zbiory cytrusów w Andaluzji

Według analizy kampanii cytrusowej 2020/2021 przeprowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa autonomicznego Rządu Andaluzji (Junta de Andalusia), łączna produkcja cytrusów w regionie przekroczyła 2,3 mln ton, czyli była o 7 procent wyższa niż w poprzednim sezonie. Wzrost ten wynika głównie ze wzrostu zarówno w przypadku słodkiej pomarańczy (+8,6 procent), jak i cytryny (+6,9 procent). Zbiory mandarynek również wzrosły, ale były zbliżone do wolumenu osiągniętego w kampanii 2019/2020 (+0,5 procent).

Andaluzja wyprodukowała w kampanii 2020/2021ponad 1,7 miliona ton pomarańczy, co stanowi 73,3 procent całkowitej produkcji cytrusów w regionie. Mandarynki stanowiły 20 procent produkcji cytrusów (467 500 ton), a cytryny 5,1 procent (prawie 118 350 ton). Produkcja grejpfrutów, gorzkich pomarańczy i innych owoców cytrusowych wyniosła 38 400 ton.

Region Sewilla koncentruje ponad 44 procent całkowitej produkcji cytrusów w Andaluzji. Za tą prowincją znajduje się Huelva z 23 procent całości, Kordoba z prawie 15 procent, Almeria z 8,5 procent; Malaga z 6 procent, Kadyks z 2,5 procent i Granada z 0,4 procent.

Ministerstwo Rolnictwa współpracowało z 23 andaluzyjskimi organizacjami producentów owoców i warzyw (OPFH), które dostarczyły niezbędnych danych do przygotowania niniejszej analizy podsumowania kampanii cytrusowej 2020/2021. W sumie podmioty te gromadzą 12 900 hektarów, co odpowiada 15,8 procent obszaru produkcji cytrusów Wspólnoty Autonomicznej Andaluzji.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE