Każdego miesiąca dzwonimy do kilkuset firm, aby zapytać o ceny. Korzystaj z naszych informacji.

Kup teraz abonament!

Hiszpania – za niskie ceny wczesnych owoców pestkowych

Po zapoznaniu się z oficjalnymi danymi, które wskazują na spadek zbiorów owoców pestkowych w tym roku, hiszpańska organizacja branzowa Union de Uniones stwierdziła, że jest przekonana, iż ceny w miejscu pochodzenia mogą ulec poprawie teraz, gdy rozpoczęła się główna część kampanii.

Organizacja podkreśliła, że ​​według różnych oficjalnych danych podaż owoców pestkowych na poziomie europejskim była o 30-40 procent niższa niż średnia z ostatnich pięciu lat i o 15-20 procent niższa niż w 2020 roku ze względu na różne przeciwności klimatyczne.

Union de Uniones stwierdził, że po wzroście temperatury może nastąpić szybkie ożywienie popytu. Organizacja stwierdziła także, iż ​​istnieje popyt i niedobór podaży, więc rolnicy powinni otrzymywać lepsze ceny bez wpływu na ceny konsumpcyjne.

Od 30 do 70 procent strat w obszarach produkcyjnych
Jak dotąd ceny początkowe na obszarach produkujących owoce pestkowe z najwcześniejszymi odmianami – takich jak region Walencji, gdzie sezon na morele, brzoskwinie i nektarynki jest bardzo zaawansowany lub zbliża się ku końcowi – nie zrekompensowały producentom strat w produkcji. Straty wynikały głównie z niekorzystnych warunków klimatycznych, takich jak mrozy, które spowodowały spadek zbiorów w wysokości prawie 50 procent średniej produkcji na tym obszarze.

Produkcja śliwek pozostała stabilna, a produkcja czereśni wzrosła w porównaniu z poprzednim rokiem, ale nadal nie dorównuje ilościom uzyskanym w normalnym roku. Estremadura jest głównym producentem tych owoców w Hiszpanii.

Union de Uniones podkreślił, że mrozy dotknęły główne obszary produkcyjne Katalonii, takie jak Lleida, gdzie oczekuje się 40 procent spadku produkcji moreli, brzoskwiń i nektarynek w porównaniu z normalnym rokiem. Najbardziej dotknięty został obszar Segrià, główny region uprawy moreli w Lleida, ponieważ straty w tej uprawie wynosiły tam około 70 procent. Union de Uniones stwierdził też, że utrata ilości owoców na drzewach poprawi jakość tych, które nie zostały naruszone. Zachęcali konsumentów do korzystania z tych wysokiej jakości owoców, obstawiając lokalną i sezonową konsumpcję, jednocześnie wspierając hiszpańskich sadowników.

Organizacja poprosiła hiszpańskie firmy z sektora o obronę cen, które są zgodne z sytuacją podaży i które pozwalają producentom zrekompensować straty produkcyjne, jaki ponieśli z powodu problemów pogodowych w tej kampanii.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE