Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Hiszpania – zbiory zielonych szparagów Granadzie nabrały tempa

W hiszpańskiej prowincji Granada trwa zbiór zielonych szparagów. Cooperativas Agro-alimentarias de Granada wspiera piętnaście spółdzielni rolniczych z ponad 5600 producentami obejmującymi 7200 hektarów. Ich działalność generuje ponad 18 000 bezpośrednich i pośrednich miejsc pracy podczas kampanii.

Granada to prowincja o największej w kraju produkcji zielonych szparagów. Kampania zbiorów rozpoczęła się na początku marca, a dotychczasowa wielkość produkcji jest nieco niższa niż w ubiegłym roku, głównie z powodu nagłych zmian temperatury odnotowanych w ostatnich tygodniach. W gospodarstwach producenci zbierają produkt, a spółdzielnie zajmują się obróbką i pakowaniem w swoich obiektach. „Spodziewamy się kampanii o dobrej jakości i wzroście zbiorów o 5–10 procent” - mówi przedstawiciel sektora zielonych szparagów Cooperativas Agro-alimentarias de Granada, Antonio Zamora, który jest również prezesem Centro Sur spółdzielnia (Huétor Tájar).

W ciągu czterech miesięcy trwania kampanii Granada produkuje około 33 000 ton zielonych szparagów (dane z 2020 roku), co stanowi 67 procent całkowitej produkcji w Andaluzji i ponad połowę zielonych szparagów w kraju. Produkcja ta jest przeznaczona głównie na rynek międzynarodowy (80 procent), przy czym handel odbywa się w większości krajów UE, zwłaszcza w Niemczech, Szwajcarii i Francji. Konsumpcja krajowa kwitnie, chociaż w zeszłym roku odnotowano znaczący spadek w związku z zamknięciem kanału Horeca z powodu kryzysu zdrowotnego.

Jakość wody, idealne warunki orograficzne terenu oraz profesjonalizm producentów w spółdzielniach pozwalają nam uzyskać produkt o bardzo wysokiej jakości premium, o intensywnym smaku, przyjemnej konsystencji i optymalnej świeżości. Przez cały rok spółdzielnie sektora wprowadzają innowacje, wdrażając nowe odmiany, powiększając areał ekologiczny i uruchamiając kilka projektów uprawy szklarniowej w celu optymalizacji plonów z plantacji. W całym procesie produkcji, od pola po pakowalnie, dominują metody przyjazne dla środowiska, co gwarantuje identyfikowalność i trwałość zielonych szparagów o bardzo zdrowych właściwościach.

Federacja z siedzibą w Granadzie wraz ze spółdzielniami sektora jest zaangażowana w poprawę konkurencyjności tego warzywa. „W kontekście wielkiej konkurencji ze strony krajów trzecich, utworzenie Green Asparagus Interprofessional, łączącego cały sektor krajowy, pomoże nam pobudzić marketing tego wysokiej jakości produktu i utrzymać jego konkurencyjność” - mówi Antonio Zamora o projekcie międzybranżowym , która ma już wsparcie producentów i organizacji reprezentatywnych w Andaluzji, a także w innych regionach, takich jak Kastylia-La Mancha i Estremadura.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE