Import warzyw do Polski (2012-2021)
Po szczycie w 2019 roku, wolumen importu warzyw do Polski malał dwa lata z rzędu. Jednak wartość sprowadzanych do naszego kraju w ostatnim dziesięcioleciu warzyw rosła nieustannie.
Import warzyw do Polski (kategoria zagregowana CN 07 - WARZYWA ORAZ NIEKTÓRE KORZENIE I BULWY JADALNE) wyniósł w roku 2021 odpowiednio 1075 tys. ton (1,1 mld ton) i 4906 mln zł (4,9 mld zł). W ujęciu ilościowym był wyższy od tego z roku 2020 o 77 tys. ton, czyli o procent, a w ujęciu wartościowym wzrósł rok do roku o 9,0 procent.
źródło: opracowanie własne na podstawie danych GUS
Jak widać na pierwszym wykresie, w ciągu ostatniego dziesięciolecia import pod względem ilościowym wykazywał tendencję wzrostową, ale była to tendencja silnie zakłócana w niektórych sezonach. W ostatnich dwóch latach wolumeny importowanych do Polski warzyw malały względem rekordowego roku 2019. Jednak w skali dziesięciolecia pod względem ilościowym import zwiększył się aż o 470 tys. ton, a więc o 77,7 procent.
Pod względem wartości trend wzrostowy importu warzyw do Polski jest o wiele bardziej wyraźny niż ten pod względem ilościowym. Wartość sprowadzanych do Polski warzyw rosła w każdym kolejnym roku omawianego okresu. Skumulowany wzrost tej wartości przez dziesięć lat wyniósł w konsekwencji 2932 mln zł (2,9 mld zł), czyli + 148,5 procent.
Największą wartościowo pozycją na liście importowanych do Polski w 2021 roku warzyw była kategoria CN 070200 - Pomidory, świeże lub schłodzone. Wartość importu pomidorów wyniosła 1224 mln zł (1,2 mld zł). Pomidory stanowiły w roku 2021 niemal jedną czwartą polskiego importu warzyw (w ujęciu wartościowym). Na miejscu drugim znalazła się kategoria CN 070960 - Owoce świeże lub schłodzone z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta, a więc papryka. Wartość importu tej kategorii to 542 mln zł. Na miejscu trzecim zaś była kategoria CN 070700 - Ogórki i korniszony, świeże lub schłodzone. W sumie te trzy kategorie to 43 procent wartości polskiego importu warzyw.